Богата трпеза и свечано расположење

Д. Стоканић, Н. Бјелица
Богата трпеза и свечано расположење

Послије четрдесетодневног поста божићни доручак се започиње мрсном храном. Јела којима се мрси на божићно јутро разликују се од једног до другог мјеста.

Бадњеданска вечера

Уочи празника вечера мора да буде посна, али трпеза би требало да буде богата и да прође у миру и тишини. На сто се постављају божићна свијећа и чинијица у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Бадњеданска вечера једна је од најважнијих вечера, један дио сваког јела оставља се за покојнике.

Сваки дио ове празничне посне трпезе има своју симболику.

Бадњачка погача симболише самог Господа Исуса Христа. Риба, као и хљеб, симболишу Господа Исуса Христа, јер на грчком језику, риба је ИХТИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа. Со симболизује силу божанску, вино симболизује крв Спаситељеву, док мед представља сладост вјечног живота.

Јела

Славска трпеза за православни Божић је богата, оригинална, домаћа, како би наш народ рекао, најбоља. Поред разноразних мрсних ђаконија на трпези се обавезно мора наћи и чесница. Према народном вјеровању, божићна трпеза мора да обилује разноврсним јелима за које је задужена домаћица куће. У рано јутро она спрема чесницу у коју ставља новчић и божићни колач.

Божићни ручак почиње кад домаћин свим укућанима честита празник, као и они њему. Ручак почиње тако што се домаћин прекрсти, запали божићну свијећу и пререже божићни колач. Онда узима чесницу, подигне је увис, окрене је у круг три пута, преломи преко средине и сваком за столом одломи по једно парче. Онај ко добије дио чеснице у којој је новчић по народном вјеровању биће срећан цијеле године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и сједају за трпезу.

Печено прасе или божићна печеница најчешће је јело на трпези. Од ње се на Божић не једе глава и плећка, већ се оне чувају за Нову годину.

Шаке од тијеста за дјечаке и плетенице за девојчице се налазе на трпезама оних који његују стару српску традицију. Њих домаћице брижљиво припремају на Бадњи дан, а да породица буде сложна и јединствена, у припреми помажу и дјеца.

Поред свега овога, за прославу рођења Христовог сервирају се сарма, супа као и разноразне салате од којих је најзаступљенија руска. А између осталог, ту су и незаобилазне посластице попут колача, торти, ролати и кифлице у различитим комбинацијама, а све ти уз чашицу црног вина или домаће ракије.

Декорација

Постављање стола за Божић захтијева посебан третман, како због свечане атмосфере, тако и због свих обичајних детаља, уобичајене божићне хране и начина на који се она износи на сто. Због тога треба уложити мало више труда у постављање стола на овај свечани дан.

Неизоставни обичајни детаљи су жито, свијећа и вино. Као украси могу да послуже ораси у љусци, класје жита, лишће и гранчице бадњака, а преко столњака можете посути мало сламе. На столу обавезно треба да се нађе и свијећа постављена у житу која ће се палити сва три дана Божића пред обједовање.

Традиоционална божићна јела

Чесница

Припрему овог хљеба могу да прате разна правила и ритуали. За један од начина на који се чесница припрема потребни су вам: пакетић квасца, 3 јајета (+ још једно, касније, за премазивање), 1/2 литра млијека, со и око килограм брашна. Квасац се издроби у мало млијека, дода кашичица шећера и соли, и остави да запјени.

Припрема: Од свих састојака замијеси се глатко тијесто. Када тијесто нарасте, онда почиње обликовање чеснице. Она треба да има облик лепиње и да буде много тања од славског колача. Тијесто се подијели на три дијела - два иста и један мањи. Један већи дио подијелите на три дијела и од њих разваљате ваљке, а потом уплетете плетеницу. Плетеницу истањите оклагијом. Од мањег дијела тијеста направите још једну плетеницу, па њу исијеците на четири дијела. Преостали дио тијеста развијте у кору, замотајте у ролат и исијеците на парчета два центиметра ширине. Потом сложите чесницу тако што ћете велику плетеницу ставите у круг око тепсије да јој половина буде на дну тепсије, а половина око ивица. Од исјечене плетенице формирајте крст, а исјеченим ролатима попуните средину. Добро опран новчић сакријте негдје у тијесто. Сложену чесницу оставите да нарасте, а послије тога премажите је цијелу једним умућеним јајетом и ставите да се пече на 200 степени. Послије 30 минута смањите на 150 и оставите још 15 минута у рерни.

Сарма

Иако савршен окус овог традиционалног јела одаје утисак да га је тако тешко припремити, ипак није тако. Потребни су вам 1 килограм јунетине,  300 грама сушене домаће панцете  100 до 150 грама риже, 3 црвена лука средње величине,  5-6 чешња чешњака,  2 кашичице концентрата парадајза,   бибер,  вегета,  со и 1-2 главице  киселог купуса. За запршку је потребно мало свињске масти  мало црвеног лука  2-3 кашичице брашна  1 кашичица зачинске црвене паприке.

Припрема: Месо, панцету, црвени лук и чешњак самељите. У посуди месу додајте рижу, концентрат и зачине и све добро измијешајте. Одвојите листове главице киселог купуса и одстраните задебљања коријења са листова. Листове пунити смјесом меса и заролати. Преостали купус танко насјеците или нарибајте. На дно лонца служите коже панцете и нарибани купус. Сарме посложите у круг, а у средину се може додати сувог меса и на врх опет додајте нарибани купус. Налијте воде да прекрије сарме и кувајте око два часа. Након што су сарме напола куване (послије једног часа) направите запршку: у таву ставите маст и насјечени црвени лук. Кад лук порумени додајте брашно и паприку, промијешајте и залијте  сарме. Кувајте док сарме не буду готове.

Печење

Било да је свињско или јагњеће, печење је према народним обичајима једна врста жртве која се приноси Богу и вуче коријење из времена вјеровања прије хришћанства, а помиње се и у старозавјетним књигама. Можете да га спремите на разне начине, а један од њих је да припремите 900 грама свињске лопатице у комаду, 3 режња чешњака, 20 грама  панцете,           6-7 сувих шљива,          2 гранчице рузмарина, 1 кашичица мјешавине зачинског биља, 600 грама кромпира,    свињска маст и со.

За почетак чешњак и панцету нарежите на штапиће, а гранчице ружмарина на неколико дијелова. Врхом оштрог ножа исијеците неколико рупа на месу и напуните их чешњаком и панцетом. Затим суве шљиве пробушите, кроз њих провуците гранчице рузмарина и набодите их у месо. Тако припремљено месо премјестите у ватросталну посуду, прелијте га врућом свињском масти и оставите да се пече у рерни загријаној на 150 степени, по прилици један час. За то вријеме кромпир само огулите и исијеците на кришке. Припремљени кромпир науљите, зачините мјешавином зачинског биља, посолите, промијешајте и премјестите у посуду с месом. Све заједно вратите у рерну загријану на 180 степени, на четрдесетак минута. Јело је готово и можете га послужити.

Цицвара

Осим необичним именом цицвара плијени једноставношћу и љепотом. Врло једноставно се припрема и доступна је свакој дубини yепа. Потребно вам је 3 децилитра млијека, кашика масти, 100 грама кукурузног брашна, кашика кајмака, 100 грама павлаке и кашичица соли.

Припрема:

1.Ставити млијеко у дубљи тигањ да се грије. Ставити кашику масти, посолити, додати павлаку и кајмак (ако желите може и без кајмака и павлаке).

2. Кад проври полако сипати кукурузно брашно по потреби уз стално мијешање да нема грудвица.

3. Боље оставити рјеђе па ће се згуснути. Крчкати око 5 минута уз мијешање и служити топло, може уз јогурт.

Пита са ајваром

За питу са ајваром потребно је 500 грама кора за питу, осам кашика ајвара, 300 грама сира, три јајета, кесица прашка за пециво, 400 г шампињона, уље, со и бибер.

Припрема: издинстајте шампињоне, а сир умутите с јајима и у то додајте прашак за пециво. Све добро промијешајте. Прву кору премажите са двије кашике ајвара, преко ставите другу кору, премажите четвртином масе од сира, ставите трећу кору и распоредите четвртину печурака, па заролајте. Поступак понављате док имате материјала. Требало би да добијете четири ролата. Поређајте их у подмазан плех и пеците око 30 минута на 200 степени док не порумени.

СЛАТКА ПРАЗНИЧНА ТРПЕЗА

Крешенти

Овај колач дотира из давне 1973. године, а за припрему тијеста потребно је 350 грама меког брашна, 200 грама маслаца,  150 грама шећера, јаје, два жуманцета, корица лимуна, мало соли, два ванилин шећера, двије кашике рума 150 грама мљевених бадема или ораха и два бјелањка. За глазуру је потребно 100 грама чоколаде за кување и  40 грама маслаца.

Први корак за припрему: Мијешајте маст, шећер, ванилин шећер, јаје, жумањак, корицу лимуна, па додајте брашно и рум. Замијесите тијесто и оставите у фрижидеру барем један час. Затим од тијеста обликујте куглице величине трешње, умочите их у бјеланце и потом уваљајте их у мљевене бадеме или орахе. Послије тога куглице сложите на лим обложен папиром за печење. Пеците 20 минута на 180 степени. На пари растопите чоколаду са маслацем, и са њом спајате куглице.

Васина торта

Кажу да је Васина торта аутентична српска торта чији рецепт датира још из давне 1908. године. За припрему коре ове торте потребно је шесторо јаја, шест кашика шећера, шест кашика мљевених ораха, двије кашике брашна, сок и кора поморанyе. Фил се састоји ог 300 грама мљевених ораха, 100 мл млијека, 200 грама маслаца, двије кашике шећера, пар ребара чоколаде за кување, четворо јаја, шест кашика шећера и поморанyе.

Припрема: цијела јаја умутите са шећером и додајте мљевене орахе и брашно. Излијте у подмазан и брашном посут плех и пеците око 20 минута на 200 степени. Печену кору преврните на тањир и залијте исцијеђеним соком од поморанyе.

Орахе попарите врелим млијеком, па додајте маслац и двије кашике шећера. Мијешајте док се све не сједини, па када се прохлади, сједините са жуманцима која сте умутили с двије кашике шећера, а на крају додајте отопљену чоколаду, сок и кору поморанyе.

Филом премажите кору, преко ставите шлаг или шам од бјеланаца. За шам мутите бјеланца са остатком шећера над паром док се сав шећер не истопи. Прохлађени шам ставите преко фила и оставите торту на хладном.

Ролат од банане

Једна од најомиљенији дјечијих посластица је ролат од банане, за који је потребно свега шест банана, шест жуманаца, шест кашика шећера, двије кашике уља и три кашике кокоса.

За фил вам треба три цијела јајета, десет кашика шећера, двије штангле чоколаде, ванилин шећер, 200 грама маргарина, четири банане, двије кесице шлага.

Припрема: за тијесто умутите бјеланца са шећером и додајте жуманца, двије кашике уља, какао и брашно. Тијесто испеците, изручите из тепсије и завијте као ролат, охладите и филујте. За фил умутите јаја са шећером и скувајте их на пари, додајте омекшану чоколаду, ванилин шећер и у охлађену масу пјенасто умућен маргарин. Ољуштене банане прелијте соком од лимуна. Ролат премажите филом, на фил у колони сложите по двије банане. Увијте ролат и премажите га са двије кесице шлага.

БОЖИЋНА ЗДРАВИЦА

 

Колач ломили, Бога молили

колач преливали вином,

наш дом се пунио миром,

животом, здрављем и жељеним добром!

Дај Боже!

Боже дај!

Здрави да сте, моја чељади драга!

Три нас у животу пратила блага:

здравље, срећа и слобода.

Да прате и свако чељаде нашега народа;

у дому богатог домаћина,

на бојном пољу див-јунака,

у њиви мирног вола и радиног сељака,

на путу чилог пјешака,

у школи доброг ђака,

поред воде стрпљивог рибара,

у воденици и млинара и помељара,

у гори распеваног славуја и хитрог ловца!

Боже дај свакоме у његовом раду

и у селу и у граду.

Боже дај!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана