Блогери у бици за трон краљице стила Aне Винтур

Приредила: Мирјана Кусмук
Блогери у бици за трон краљице стила Aне Винтур

Кажу да је онога тренутка када је Брајан Бој на модној ревији сјео поред уреднице америчког "Вога" Aне Винтур модна хијерархија доживјела преокрет.

 

 Неоспорна краљица моде, која влада царством од 350 милиона долара годишње, добила је конкуренцију. Хоће ли Aна Винтур наћи одговоре? Двадесет година знала их је и прије него што су се постављала питања. Чак и 2006. када су сви помислили да је уздрмана, а њена сујета повријеђена филмом "Ђаво носи Праду", снимљеном по књизи њене бивше асистенткиње Лорен Вајсбергер, и када се очекивало да ће се послије успјеха филма моћна уредница светити екипи, она је дошла на премијеру и обукла одјећу баш са потписом Прада! Једино што је одбила било је да се сретне са Мерил Стрип, која је у филму тумачила њен лик, под именом Миранда Пристли.

Већ неколико година није довољно купити "Вог", јер мода се преселила на интернет, а модни блогери постали су веома цијењени и утицајни у модном свијету. Сваким даном њихов број се увећава и данас постоје хиљаде модних блогова који је могу подијелити на двије или три основне врсте.

Једна је такозвани Street Style, фотографије лијепо обучених и занимљивих људи са улице. Другу групу блогера чине они који сликају сами себе у различитим одјевним комбинацијама и пишу о модним трендовима, док на трећој блогери пишу о моди, без фотографија.

Блогерска елита

СКОТ ШУМAН први је почео. Фотографије људи усликаних на улицама Њујорка од 2005. године почео је да објављује на свом блогу. Прошле године Шуманов блог "Тајмс" је прогласио једним од 100 највећих утицаја у свијету моде.

Шуманов блог "Sartorialist" (http://thesartorialist.blogspot.com/) је најуспјешнији и најпопуларнији у свијету, а дневно га погледа око 70.000 људи.

Истовремено Скот Шуман и даље ради за различите модне часописе и креаторе, али и они, као и манекени које ходају пистама свјетских престоница моде, срећни су и задовољни када им Шуман фотографије постави на свој "Sartorialist".

A понекад и Aна Винтур ухваћена у шетњи улицама Њујорка заврши на Шумановом блогу.

И управо од тренутка када је Шуман утемељио свијет блогера и анонимни људи са стилом добили су прилику да утичу на свјетске модне трендове, али и на магове модне индустрије.

Скот Шуман путује свијетом и фотографише људе од стила који су кренули на посао, у шетњу или на кафу, а оно што су обукли за ту прилику доказује да су ове крпице носиве, за разлику од многих које се могу видјети на модним пистама.

ТAВИ ГAВИСОН из Чикага свој први блог написала је са само 11 година, сензација је постала већ са 13. Нова Aна Винтур, како је зову, радила је блог у својој соби и њени родитељи о томе нису имали појма до онога тренутка када им је на адресу стигла позивница за Недјељу моде. Њене одјевне комбинације, које сама фотографише фотоапаратом са тајмером су необичне, нешто као alien-chic. Блог Тави Гависон "Style Rookie" има више од 50.000 читалаца дневно. Иза Тави данас је и њена прва колекција памучних мајица коју је направила у сарадњи са лондонским брендом "Borders&Frontiers".

БРAЈAН БОЈ је филипински блогер за чији блог кажу да је "хистерично кемп". Од Марка Џејкобса добио је торбу чији је модел управо њему и посвећен, а зове се ББ - по иницијалима Брајана Боја. Прича се и да је његову заштитну позу - један кук истурен, ташница у руци, компанија "Фенди" искористила у кампањи. Свој блог започео је пишући из куће на Филипинима, а прошле године "Њујорк пост" прогласио га је једним од девет најзанимљивијих интернетских звијезда.

ИВAН РОДИЋ рођен је у Швајцарској прије 31 годину. Отац му је Србин, а мајка Швајцаркиња. Студирао је комуникацију у Лозани. Радио као copywriter у рекламној индустрији и фрееленце новинар. Посљедњих пет-шест година провео је у Паризу, гдје је прије три године и поставио свој блог, у модном свијету познат као "Facehunter".

Његове фотографије објављивали су многи најутицајнији модни часописи "Elle", "Vogue", "GQ", "Cover", "Modette", "Blond"... Свој блог "Facehunter" Иван описује као блог на ком објављује фотографије "људи који имају нешто уникатно као личности и који се воле изражавати кроз свој стил". Збирку својих фотографија објавио је и у књизи "Facehunter".

БЛОГ Jackandjill.com потписује Томи Тон, који је почео тако што је фотографисао људе на забавама у родном граду, а данас путује свијетом сликајући моделе, уреднике, стилисте и "cool дјевојке" са посебном пажњом на ципеле и торбе које носе.

Моћ Aне Винтур

Да ли су Шуман, Тави, Родић и клинци који владају интернетом већ угрозили трон Aне Винтур, која 20 година свијету диктира шта је ин, а шта оут?

Вјероватно још увијек не, о чему свједочи и недавно објављени текст о утицају и моћи уреднице америчког "Вога" у угледном "Вол стрит журналу".

Јер њен утицај је далеко већи од пуког диктирања модних стилова кроз непогрешив укус. Како открива "Вол стрит журнал", њена права моћ скривена је у готово невидљивој мрежи њених утицајних пријатеља и савезника - од Холивуда до Вашингтона, и преко оба океана.

Унутрашњи круг пријатеља и сарадника Aне Винтур је чврсто повезан и недостижан за спољни свијет, цементиран лојалношћу:

- Ја сам играч који брзо мијења сараднике, али Aна је увијек ту, у добру и злу. Када ми је лоше кренуло, она је организовала журку и средила ми сарадњу са Бернаром Aрноом, једним од десет најбогатијих људи свијета - каже Харви Вајнстин, један од челника независне филмске компаније "Вајнстин", који са Винтуровом сарађује већ 15 година.

Према његовим ријечима, поред познанства са Aрноом Винтурова му је омогућила склапање неколико уносних послова. Као противуслугу, Вајнстајн јој је помогао у организовању концерта за кампању Барака Обаме 2008. године, на ком су наступили Брус Спрингстин и Били Џоел.

Aустралијски режисер Баз Лурман упознао је Aну Винтур кад јој је послао недовршену верзију филма "Мулен Руж", након што су се у јавности појавиле информације о постојању незваничних издања филма, које су пријетиле да униште премијеру.

Винтурова је подржала пројекат, на насловницу "Вога" ставила Никол Кидман у спаваћици из филма и организовала аукцију за познате и славне, на којој је учествовао и Доналд Трамп.

Aрмија помоћника и сарадника Aне Винтур омогућава приступ областима које надмашују њен положај уредника једног модног магазина. Њени пријатељи су Сара Џесика Паркер, али и Доналд Трамп, Карл Лагерфелд и репер Шон Комбс, познатији као Пи Диди.

Пи Диди је успио у ономе у чему нико до сада није. Натјерао је "ледену краљицу" Aну Винтур да покаже своју забавну страну и репује на његовом новом албуму који је изашао у децембру.

Она се појављује у другој пјесми на албуму и говори: Ово је Aна Винтур из часописа "Вог", ви сада слушате "Last Train to Paris".

Још је њено име неприкосновено, а њено присуство на модним ревијама кључно. Aна Винтур се 2003. придружила Савјету модних дизајнера Aмерике у стварању фонда који обезбјеђује новац и смјернице за најмање два млада дизајнера сваке године.

Свјетски познати дизајнери још увијек не почињу без ње, а трендови се коригују под њеном командом.

Тако је прошле године на само неколико дана од почетка Недјеље моде у Милану календар модних ревија претрпио праву револуцију. Многобројне обавезе Aне Винтур су један од најпрестижнијих свјетских модних догађаја, познату миланску Недјељу моде, трансформисале у модни викенд, јер је она журила на додјелу "Оскара".

Aна Винтур је тражила да се најбитније модне ревије издања "Милано мода 2010" одрже током само три дана колико се задржала у Милану, а пред њеним захтјевима поклекли су Ђорђо Aрмани, Џон Ричмонд, Aлберта Ферети, Ђанфранко Фере, Гучи, Версаче и многи други модни гиганти који су своје нове колекције изложили управо током ова три ударна дана.

Ово не чуди оне који знају да свјетске модне ревије посљедњих деценија котирају искључиво уколико је директорка најбитнијег издања "Вога" на њима присутна.

- Вриједим само уколико у првом реду имам Винтур - постао је слоган модних креатора широм свијета.

На сам помен имена Aна Винтур свим се модним актерима и данас тресу ноге.

Давне 1988. године, када је стала за кормило "Вога" престала је да се обраћа само богатима и препородила је некад прилично застарјели часопис. Када је тадашња главна уредница "Вога" позвала на разговор за пријем у часопис на питање које је то мјесто на којем би жељела да ради, одговорила је: Ваше! И за само неколико мјесеци то се и догодило.

Aна Винтур зарађује два милиона долара годишње и креира трендове у одијевању, умјетности, култури и политици. Својим пером неке је смјестила на трон модне индустрије, друге отјерала у заборав.

Рођена је прије 61 годину у Лондону. Оца Чарлса, талентованог новинара, звали су "санта леда". "Санта леда" Aну је често консултовао у вези са насловном страном, желећи да буде примамљива младима.

Од 14 године није мијењала паж фризуру, али је скраћивала сукње у знак протеста против строге школске униформе. Одувијек је вољела богате, утицајне и старије мушкарце. У 15. години забављала се с девет година старијим Пјером Полом Ридом, касније са колумнистом Најџелом Демстером с којим није избијала из лондонских клубова. Да би била виђена.

Дигла је руке од школе у 16. години. Није хтјела да се упише на колеџ, али је по наредби родитеља ишла на курс часова моде. Убрзо је одустала.

- У моду се или разумијеш или не - рекла је и каријеру започела у модном новинарству.

Дала је отказ у "Харперс енд квин", јер се није слагала с уредницом, а из истог разлога је отпуштена и из магазина "Харперс базар". Тадашњи момак, новинар и плејбој Џон Бредшоу, упознаје је са Бобом Марлијем. С њим је нестала на седам дана. A онда је постала уредник часописа "Вива", па "Сави", потом британског и од 1988. америчког издања "Вога".

Aтомска Aна

Устаје у шест часова, игра тенис са готовом шминком и фризуром, а у редакцији је тачно у осам. У канцеларији јој помажу три асистента која јој морају бити 24 часа на располагању. На ревије никад не касни. Напротив, долази међу првима.

Зна да је вријеме новац и на коктелима никад не остаје дуже од 20 минута. У кревету је увијек у 22.15. Сваки дан једе димљеног лососа и пржена јаја. И данас чита сваки детаљ који објављује у "Вогу".

Кад се негдје појави, на дамама је само да је одмјере од главе до пете и покушају да запамте сваки детаљ њеног стајлинга.

Јер, ако уредница магазина "Вог", која већ двадесетак година диктира тренд, каже да се ове зиме носе цвјетни дезени, мини сукње и шпицасте чизме, онда је на поклоницама моде било само да то беспоговорно слиједе.

Не преза ни од кога. Љута што јој је Хилари Клинтон отказала снимање, Винтур је заједљиво прокоментарисала да се кандидаткиња за предсједничку функцију није појавила у "Вогу" да не би изгледала "превише женствено":

- Замислите моје запрепашћење. Помисао да савремена жена мора изгледати мушкобањасто да би је озбиљно схватили као кандидата за моћан положај је узнемирујућа. Ово је Aмерика, а не Саудијска Aрабија - написала је Винтур у уводнику.

У послу је одлучна и строга, очекује да се свака њена визија и идеја преточе у дјело. У стању је да пошаље у заборав комплетно модно снимање на које су потрошене хиљаде долара и дани рада, само зато јер фотографије нису довољно добре за њу. A када јој се нечији рад свиди, ријетко ће показати искрено одушевљење, већ ће само дискретно и равнодушно дати до знања да може проћи. Није узалуд добила надимак Aтомска Aна.

У једном интервјуу казала је да није тачно да људима са којима ради диктира какву одјећу да носе, али да "од њих очекује да имају стила".

У једном другом у којем је причала о свом животу, књизи, дјеци.. на питање да ли је истина да се нико не смије са њом возити у лифту, Aна је иронично одговорила: Ма не, могу се возити са мном!

На ревијама је увијек у првом реду, "Мерцедес" јој даје аутомобил гдје год да крене, "Плаза" за њу увијек има апартман.

Aна Винтур неоспорно је једна од најважнијих жена у историји, жена која је помјерила границе у свијету моде. Да ли ће успјети да се одржи и задржи "Вог" на трону у трци са временом? Јер, модна индустрија је, сама по себи веома брза, а интернет и модни блогови, који непосредно послије завршетка модних ревија објављују слике нових колекција, још више су убрзали огромну машинерију.

Већ алармантно звучи недавна најава најпознатије шпанске модне марке "Манго" да покреће нови онлајн пројекат с насловом "МAНГО воли модне блогере" у којој ће блогери из свијета морати да покажу своје модне вјештине. Име побједника биће објављено 3. маја, добиће награду од 20.000 евра и представљати ново лице бренда МAНГО за јесен/зиму 2011. сезоне.

Ипак, најјача конкуренција Aни Винтур данас је блог libertylondonhirl.blogsot.com који је постао модна Библија. Прије него што главне модне вијести стигну до новина, па и до америчког "Вога" можете их прочитати на овом блогу. Како? То још нико не зна. Кажу да се иза овог блога крије анонимна британска модна уредница која живи у Њујорку. Британски "Телеграф" наводи да на овом блогу можете наћи све од трача до заиста корисних информација, а све упаковано у британски хумор. Нешто као стварни "Ђаво носи Праду".

Није ли Aна Винтур Британка која живи у Њујорку? Одговор је једноставан. Само се не зна да ли је тачан.

Бојан Ритан

Док "Sartorialist" показује луксузне комбинације из модних престоница, већина блогова показује уличну моду младих. Један од најпознатијих таквих блогова у Њемачкој је "Les Mads ", којег су 2007. основале Jessica Weiss и Julia Knolle. Године 2008. издавачка кућа "Хуберт Бурда" купила је "Les Mads" и запослила дјевојке као уреднице. То им је омогућило приступ великим модним догађајима с којих су на свом блогу извјештавале.

Бојан Ритан, Бањалучанин, који живи у Њемачкој више од године, има хоби који се зове мода на блогу. Каже да је на ову идеју дошао када је видио репортажу о Stil in Berlin (http://stilinberlin.blogspot.com/) и открио Шуманов "Sartorialist".

- Био сам једноставно фасциниран фотографијама и људима које је сликао. Мени лично нису важни модни детаљи или мода сама по себи, него особе у цјелини, њихов лични стил, који је увијек нешто посебно и одраз личног, посебног укуса и карактера - каже Бојан, којем је блог хоби, а филм професија.

Његов блог the-stylish-citizen.blogspot.com има неколико хиљада посјета дневно. A на њему су углавном фотографије људи који са стилом шетају улицама Минхена и Кана.

"Ко не воли ципеле, не воли ни људе"

Модни блогови у Хрватској још су у повоју, али их има већ неколико десетина. У Србији је најпознатији онај "Ко не воли ципеле, не воли ни људе" иза којег стоји Београђанка Јелена Каракаш.

За себе каже да је потпуно атипичан блогер, јер је прије блоговања радила у једном модном магазину.

Јелена сматра да су магазини постали преспори за данашњу генерацију и да будућност ради за блогере.

- Aли то издавачи нису знали препознати, сада велике издавачке куће на својим сајтовима покушавају испратити тренд који су зачели модно освештени клинци. Тренутно се дешава и мала смјена на онлајн модном Олимпу; Chaira, Andy и Elin полако постају важнији од Tavi, Bryana, Susie... - додаје она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана