Бледско језеро у Словенији: Омиљена дестинација бројних туриста

Anadolija
Foto: Anadolija

БЛЕД - Бројни туристи и ове године посјећују Бледско језеро које се налази у Јулијским Алпама у сјеверозападној Словенији.

Бледско језеро се налази у саставу истоимене општине и удаљено је 55 километара од Љубљане. Бледско језеро обилује природом љепотом и богатим историјским наслијеђем, што посебно фасцинира посјетиоце из бројних дијелова свијета.

Познато је и као глацијално језеро, односно глечерско или ледничко језеро, а то је врста језера која се јавља најчешће у високопланинским предјелима. Њихов настанак је везан за претходни ерозивни или акумулативни рад ледника.

Образује се преграђивањем природног водотока ледничким језиком или самим ледником. Овакава језера карактеристична су за постглацијалне предјеле, долине ледника и високе планине које су биле или су захваћене глацијацијом.

Бледско језеро је дуго 2.120 метара, широко 1.380 метара, с максималном дубином од 30,6 метара. Окружују га планине и шуме, а на његовој сјеверној обали је средњовјековни замак. На средини језера је Бледско острво, једино природно острво у Словенији.

На њему је неколико грађевина, од којих је најважнија црква Маријина Узнесења у Бледу, саграђена у 15. стољећу. Ако је вјеровати старој легенди мјештана, на мјесту цркве Маријина Узнесења некад је стајао храм посвећен божици Славена, Живи. Храм је уништен у ратовима између пагана и кршћана, а који су га уништили и саградили цркву.

Обновљена је у 15. стољећу у готичком стилу, али је већ 1509. уништена у потресу што је захтијевало обнову, овај пут у бароку, а успјеле су се очувати само малобројне фреске и дрвени кип Госпе.

Данашња црква задњи пут је реновирана у 17. стољећу, главни олтар обложен златом датира из 1747. године. Звоно високо 54 метара састоји се од три звона направљена у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана