Благо из ладице - ахеолошко откриће вијека у Великој Британији

Глас Српске
Благо из ладице - ахеолошко откриће вијека у Великој Британији

ЛОНДОН - Хиљаду сићушних чиода, које су лежале 40 година сакривене у ладици писаћег стола, проглашене су за једно од најзначајнијих археолошких открића у Великој Британији, јавио је Танјуг.

Познате као "дјело богова", чиоде су украшавале дршку бодежа, пронађеног у гробу војсковође који је сахрањен прије четири хиљаде година недалеко од Стоунхенyа.

Када су први пут пронађене, 1808. године у брду Буш Бароу у Вилтширу, на југозападу Енглеске, истраживачи нису схватили њихов значај. Aрхеолози намјеравају да их саставе са другим драгоцјеним предметима пронађеним на том мјесту и изложе у Музеју насљеђа Вилтшира у Дивајзесу.

Заборављено археолошко благо из бронзаног доба пронашао је у кутији за филм која је носила наљепницу "Буш Бароу" предавач на Универзитету у Кардифу Ниал Шарплс, док је рашћишћавао писаћи сто свог претходника.

Златне чиоде, дјело занатлија из Бретање, у данашњој Француској, утиснуте су у виду рибље кости у дршку церемонијалног мача који је имао бронзани бодеж дуг око 20 центиметара.
Ратник са Буш Бароуа био је један од стотине војсковођа сахрањених на том мјесту, које се налазе надомак Стоунхенyа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана