Бивши агенти представљају Бугарску у свијету

Тања Милаковић
Бивши агенти представљају Бугарску у свијету

СОФИЈA - Бугарска Комисија за обраду података Службе државне безбједности објавила је скандалозну вијест да 40 одсто бугарских дипломатских мисија и представништава у свијету воде људи који су прије слома социјализма били агенти комунистичке тајне службе, а поједини су због своје комунистичке прошлости већ поднијели оставке.

Према наводима Комисије, међу агентима бивше тајне службе су бугарски амбасадори у Великој Британији, Њемачкој, Италији, Јапану, Русији, Шпанији, Холандији, Шведској, Грчкој, Португалији, Кини, Ватикану.

Пошто је Комисија за досијеа објавила попис са именима 192 дипломатска представника који су радили за комунистичку Службу државне безбједности, реаговао је бугарски премијер Бојко Борисов.

- Aко је половина дипломата радила за тајну полицију, онда можете замислити колики је проценат међу цјелокупним становништвом. A то и објашњава одакле толики отпор према нашој влади на свим нивоима и код свих пројеката. Очигледно смо потцијенили величину штете коју су земљи нанијели бивши агенти Службе државне безбједности - рекао је он.

Борисов је рекао да су некадашњи агенти у западноевропским земљама радили против њих као идеолошки непријатељи, а сада представљају бугарску владу, због чега их се земља мора ријешити.

Бугарска комисија је истраживала 462 случаја и утврдила да је тих 192 припадника Министарства спољних послова радило за службу Државне безбједности или војну тајну службу за вријеме комунизма.

- Од њих је 88 још активно, 33 на положају амбасадора, осам бивших агената су генерални конзули, а четворо су отправници послова - изјавио је бугарски министар иностраних послова Николај Младенов.

Бугарски министар без портфеља Божидар Димитров и замјеник министра унутрашњих послова Павлин Димитров поднијели су оставке због веза са бившом комунистичком обавјештајном службом.

- Постао сам агент, јер је тако била одлучила држава - рекао је Димитров. Он је објаснио да се то догодило у вријеме када је као професор историчар требало да путује у иностранство, како би проучио историју Бугарске.

Бугарски премијер Бојко Борисов прихватио је оставку министра Божидара Димитрова.

Бугарско Министарство иностраних послова послије објављивања имена амбасадора и конзула, сарадника бивших служби најавило је да ће смијенити све дипломате које се доводе у вези са тим.

- Укупно 40 одсто дипломатских представништава Бугарске у иностранству воде бивши службеници Државне безбједности. Влада сматра да та ситуација није подношљива. Као чланица Европске уније и NATO-а, Бугарска мора задржати своју вјеродостојност код партнера, јер повјерење је најважније средство у дипломатији - рекао је Младенов.

Дипломате сумњиве прошлости представљају Бугарску и у УН у Њујорку, у БиХ, Србији, на Косову и у UNESCO-у.

Бивши бугарски комунисти и националистичке странке су осудили објављивање имена јер наводно оно штети националним интересима и терети особе које су, по њиховом мишљењу, обављале патриотску дужност.

Прванов

Влада у Софији истиче да ће затражити од предсједника Бугарске Георгија Прванова, који именује амбасадоре, да опозове све дипломате који су имали шпијунску прошлост.

Прванов који је, такође, раније био оптужен да је био сарадник тајне службе, одбацио је ад хок отпуштање дипломата и навео да је већина тих људи марљиво служила својој земљи.

Сам Прванов негирао је да је у вријеме комунизама био агент тајне службе, већ је рекао да је у вријеме док је радио у Институту који се бавио историјом Комунистичке партије написао критику за једну књигу, за чијег аутора се касније испоставило да је био агент тајне службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана