Битка за живот малих хероја

Милијана Латиновић
Битка за живот малих хероја

Бањалука - Неко је једном рекао да су мајке најкреативнија бића на планети, јер стварају мале људе. Маријана, мајка једногодишње Ање, са најљепшом животном улогом сусрела се први пут прије годину, када је љекар утврдио да мора да се породи иако зато још није било вријеме.

- Цијели период трудноће беба је била немирна и негдје дубоко у себи осјећала сам да неће чекати да напуни девет мјесеци. Нешто у мени говорило ми је да ћу се породити раније, а опет с друге стране одбацивала сам те мисли, и говорила себи да се смирим и да ће бебица доћи на свијет када за то буде вријеме - испричала је Маријана.

И, заиста, беба није чекала.

- Са дијагнозом пријевременог порођаја, у 32. недјељи трудноће, захваљујући стручном особљу Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука, природним путем родила сам дјевојчицу тешку свега 1.650 грама, која је и поред тако мале тежине добила оцјену 9/10 - казала је поносна мајка Маријана и додала да од тренутка када је први пут угледала своју дјевојчицу и чула њен плач ништа више није било важно.

Пред њима су били дани борбе и опоравка.

- У болници смо провеле 25 дана. Од тога десет дана беба је била у инкубатору. Хранећи се преко сонде, добијала је дневно од 10 до 20 грама и достигла довољну тежину и зрелост за излазак у топли креветић, у којем је била 15 дана. Све то вријеме њој су рађене претраге, сви могући налази, од контроле вида, слуха, кукова, до прегледа код кардиолога. Најтеже је било свакодневно ишчекивање налаза, визите... Хвала Богу, сви налази су били одлични - присјетила се Маријана.

Додала је да је тај период био период борбе њене дјевојчице, али и свих људи око њих.

- Највећа подршка били су ми родитељи, супруг и његова породица, сестра и сви драги људи који су нас свакодневно охрабривали и говорили да ће све бити у реду - казала је Маријана.

Након нешто више од годину, Ања је здрава, весела и несташна дјевојчица, која маленим, али сигурним, корацима радознало гази кроз живот.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство при Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука примаријус др Саша Савић истакао је да се по дефиницији пријевременим порођајем сматра порођај који је настао од 24. до 37. недјеље трудноће, а порођајем на вријеме се сматра онај настао послије пуне 37. недјеље трудноће, односно 36 недјеља и шест дана.

- Пријевремени порођај спада у групу високоризичних трудноћа и управо највећи проценат високоризичних трудноћа су пријевремени порођаји. Под појмом високоризичних трудноћа подразумијевају се трудноће код којих су мајка или плод, или и мајка и плод, изложени повећаном фактору поремећаја и смртности прије или послије порођаја - казао је Савић.

Он је додао да узроци пријевремених порођаја потичу од мајке, плода или постељице.

- Најчешћи узроци који потичу од мајке су: инфекција, аномалије материце, инсуфицијенција грлића материце, психички фактор-стрес, године старости мајке и обољења мајке. Када је ријеч о плоду, најчешћи узроци су близаначка трудноћа, карлична презентација и застој у расту плода, док су када је ријеч о постељици то ниско усађена постељица и плацента превија, пријевремено одљубљење постељице или абрупција постељице - рекао је Савић.

Он је додао да се од свих узрока пријевремених порођаја данас сматра да је најчешћи инфекција плодових овоја, а као посљедица инфекције долази до пријевремене руптуре плодових овоја - РВП и појаве материчних контракција. Савић је рекао да је током 2014. године број пријевремених порођаја био нешто већи у односу на раније године.

- Закључно са 26. децембром у породилишту Клинике за гинекологију и акушерство било је укупно 215 пријевремених порођаја. Укупан број порођаја са овим датумом у нашој клиници је био 3.052 - рекао је Савић.

Додао је да редовне контроле код гинеколога и правовремено препознавање раних симптома и предзнака пријевременог порођаја утичу на смањење учесталости овог проблема у акушерству.

- Најмања пријевремено рођена жива беба током 2014. године имала је 560 грама, а најмања пријевремено рођена беба која је отишла кући, преживјела, рођена у 26/27. недјељи гестације, имала је 900 грама - рекао је Савић.

Казао је да пријевремено рођене бебе захтијевају посебан третман и његу.

- Пријевремено рођене бебе захтијевају и те како интензиван надзор и његу у строго контролисаним условима и то је проблем којим се бави неонатологија, као посебна грана педијатрије - додао је Савић.

Као један од значајних узрочника пријевременог порођаја је и близаначка трудноћа.

- Близаначка трудноћа је један од значајних узрока пријевременог порођаја, али данас није најчешћи узрок. Током прошле године од укупно 215 пријевремених порођаја у породилишту Клинике за гинекологију и акушерство, близаначких пријевремено рођених беба било је укупно 26, од којих су двије биле тригемеларне трудноће, односно тројке - рекао је Савић.

Смртност

Проценат пријевремених порођаја је различит у појединим дијеловима свијета и креће се око десет одсто у неразвијеним земљама, док се проценат у високоразвијеним земљама данас креће од шест до осам одсто. У развијеним земљама је видно смањена перинатална смртност, перинатални морталитет и перинатални морбидитет код пријевремено рођене дјеце, као посљедица боље антенаталне заштите и нарочито неонаталне заштите и развоја неонатологије.

12 беба

Шест дјечака и шест дјевојчица, углавном прерано рођених, умрли су у мају и јуну 1992. године у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника за инкубаторе. Као знак сјећања на 12 беба, у Бањалуци је изграђена скулптура "Живот".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана