Битан је добар слоган, али и одијело по мјери

Д. Келеч, М. Миљић
Битан је добар слоган, али и одијело по мјери

Досадна сива и плава одијела, велики стомаци и депресивно расположење политичара већ су одавно иза нас. Вишестраначки систем на сцену избацио је нове политичаре, који све више пажње посвећују свом изгледу и томе шта ће да обуку приликом одласка на разне политичке скупове.

Иако модни креатори имају строга правила - сако не треба бити преширок, крагна на кошуљи не смије бити старомодна… политичарима је тешко да поред свих обавеза воде рачуна и о гардероби, јер је за то потребно много времена. Зато свака част онима који стигну све да купе и уклопе, поручују и сами креатори.

Пословицом "Добар изглед политичара дуго се памти, а гаф у облачењу никад се не заборавља" воде се и многи политичари из Српске и БиХ, који настоје да из године у годину буду све боље обучени. Међутим, постоји и много оних који не поклањају превише пажње свом изгледу чиме вријеђају становнике односно оне које представљају. Ипак је стил облачења, како кажу стручњаци, један вид невербалне комуникације са бирачима и порука коју шаљу. На билбордима који су ових дана преплавили Српску и ФБиХ, бирачи, осим политичких слогана, обраћају пажњу и на изглед политичара који им шаље одређену поруку.

Најбоље обучени Додик и Радмановић, најлошије Комшић и Силајџић

Модни креатори у Српској наглашавају да се облачење политичара у предизборној кампањи не разликује од њиховог облачења и појављивања у јавном животу прије кампање.

- Премијер РС Милорад Додик највише је урадио на свом имиџу. Првенствено је дотјерао линију и скинуо вишак килограма и сада се држи сигурних и елегантних варијанти облачења - казао је модни креатор из Бањалуке Душко Орашчанин и додао да се Додик облачи у складу са својом функцијом и положајем.

Он је нагласио да корак испред свих у облачењу држи члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

- Својим облачењем и појавом Радмановић шаље смирену и позитивну поруку. Не претјерује у визуелним иступима - казао је Орашачанин.

Када је у питању облачење предсједавајуће Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанке Мајкић, Орашчанин каже да својим начином облачења осликава културну и урбану појаву.

- Својим облачењем она ставља свој карактер у први план - казао је Орашчанин, додавши да члан Предсједништва БиХ из РС Никола Шпирић има доста једноставне комбинације облачења које често разбија упечатљивим краватама и кошуљама. 

Стилиста из Бањалуке Давор Сладаковић казао је да би облачење политичара требало да осликава посао којим се баве.

- Од политичара у Српској пажњу свом облачењу највише придаје премијер РС Милорад Додик. У облачењу немају стила члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић и предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић - казао је Сладаковић.

Према његовим ријечима, многи политичари имају три одијела у којима се стално појављују.

- Пратим предизборну кампању и наступе политичара и често се зна десити да се наши политичари појављују у распареним одијелима, сако им је једне боје, а панталоне друге - казао је Сладаковић и додао да одијела наших политичара нису маркирана, те да је за сада примијетио да једино премијер РС носи одијело шивено по мјери.

Када су у питању политичари из Федерације БиХ, већина модних стручњака сагласна је да је најбоље обучен лидер ХДЗ-а Драган Човић.

- Он је изградио свој стил облачења. Не воли да претјерује и експериментише. Вјеран је свом стилу који му пристаје - кажу стилисти.

Кројачи потребни у кабинетима

Сладаковић наглашава да би политичари требали да носе одијело које је шивено баш за њих, те да није битна марка, већ да је одијело по мјери.

- Добро би било да се у склопу кабинета политичара уведу и кабинети кројача - казао је Сладаковић и додао је да политичарима у Српској више важна њихова функција него стил облачења.

Стилисткиња Радио-телевизије РС Душка Вујмиловић казала је да се политичари у јавности често појављују у неспретним комбинацијама.

- Често се дешава да се код политичара виде кратке чарапе што никако не смију дозволити. Више пажње требали би посветити краватама, које требају бити у умјереним тоновима и да нису превише шарене - казала је Вујмиловићева.

Она је нагласила да манжетне увијек треба да се виде испод сакоа, те да политичари џепове никако не би смјели претрпавати разним ситницама и кључевима, јер тако изгледају неуредно.

- Чарапе треба да буду у складу са ципелама и одијелом. Такође требају да воде рачуна и о чвору кравате и да увијек закопчају посљедње дугме на кошуљи - казала је Вујмиловићева.

Она наглашава да би политичарке увијек требале да носе сукњу, која не смије да буде краћа изнад кољена од пет центиметара.

- Потпетице никако не смију да буду отворене. Пожељне су ципеле или благо отворене сандале. Политичарке никако не смију носити деколтирану одјећу и требале би да се облаче у умјереним бојама. Било која одјећа која скреће пажњу на себе није добра - казала је Вујмиловићева и додала да наше политичарке треба да поведу рачуна и о шминки као и фризури, јер све неправилности одају лош утисак у јавности.

Политичке кампање

Домаћи политичари сада су више заокупљени политичким кампањама, него облачењем, а посебно политичким слоганима, којима бираче свакодневно "бомбардују" са телевизије, билборда, радија, новина и свих осталих расположивих медија.

Умјесто да размишљају о томе какву ће кравату да комбинују уз поједина одијела, политичари тренутно највећу бригу воде о слоганима партије којој припадају.

Директор агенције "Ипсос Стратеџик маркетинг" из Србије Срђан Богосављевић рекао је да се кроз разна истраживања слогана појединих партија могу уочити промјене у предизборним кампањама.

- За једну странку битна је цијела кампања и сви догађаји око те кампање којима се треба посветити посебна пажња. Слогани показују шта мисли партија и шта јој је најважније да поручи бирачима. Зато слоган треба да буде кључна порука кампање - казао је Богосављевић.

Он је истакао да што је слоган јаснији, његов смисао је убојитији и има већи утицај.

- Ове године у БиХ најубојитије слогане има Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Коалиција ПДП-а, СРС и СДС-а зато што имају потпуно јасно речено шта хоће да промијене и ураде - казао је Богосављевић.

Према његовим ријечима, слоган СНСД-а "Српска заувијек" веома је конкретан, јер лично одражава шта је заправо идеја ове странке.

- Овај слоган свим бирачима поручује да је њихова идеја као старо поређење "врапца у руци", јер ако добију "голуба на грани" добро је, а ако не, није ни важно, јер постоји Српска, која је готова и сигурна у руци. Кренуће слоганом за вишим циљевима, али никако неће рескирати Српску, а то је оно најважније што ова странка поручује - истакао је Богосављевић.

Он је нагласио да је јасна порука у слогану опозиције, односно коалиције ПДП-а, СРС и СДС-а, који гласи "Заједно за Српску" и који је добро изабран.

- Ко год да је на власти он мора да прича конкретно, док у опозицији постоји једно генерално незадовољство - објашњава Богосављевић, и додаје да је позната чињеница да је за било коју опозицију најбоље да каже идемо заједно и да тако дјелује.

Он је нагласио да мање странке циљају на мање групе, ради чега, како каже потпуно разумије Социјалистичку партију и Партију удружених пензионера који су изабрали слоган "Правда за све".

- Овим слоганом СП и ПУП обраћају се губитницима транзиције и људима којима треба правда, те пензионерима који су увијек у некој лошој позицији - казао је Богосављевић и додао да је слоган "Правда за све" добар избор јер се иде на пензионере који су углавном обесправљени и на дио социјално обесправљеног свијета.

Он је казао да се слоган ДНС-а "Ријеч је ријеч" не разумије најбоље, али да претпоставља да се ради о обећању које поручује бирачима да ће оно што су рекли, испунити и урадити.

Богосављевић је додао да се и слоганом партије СДA, који гласи "Народ зна" жели показати да је народ тај који бира власт, која ће на неки начин бити њен слуга.

- "Народ зна" је слоган који смо већ у више наврата чули у више држава. Овај слоган има смисла када си на власти, па кажеш - народ зна да смо ми добри, али када атакујеш из опозиције такав слоган нема много смисла - рекао је Богосављевић.

Према његовим ријечима најважније је да су слогани акциони, а такви су слогани "Српска заувијек" јер тачно знају шта хоће, односно њихов главни циљ је Српска.

До побједе преко слогана

Директор маркетиншке агенције "Стратком" из Београда Марко Селаковић рекао је да није лако дефинисати добар слоган и из године у годину публиковати нешто ново и атрактивно.

- Услед честих изборних циклуса, не само у Босни и Херцеговини, већ и у свим земљама западног Балкана, слогани се често чине потрошеним и већ виђеним. Подсећам да смо, само у Србији, пре неколико година имали слоган "Ми држимо реч", коалицију "Заједно"... Дакле, евидентна је одређена доза сличности ових слогана са раније пласираним. Слогани који су понуђени нису импресивни, али нису ни неупотребљиви. Слоган "Српска заувијек!" отвара простор за ефектну игру речи, док "Заједно за Српску" јасно симболизује јединство и опредељеност - истакао је Селаковић.

Он је нагласио да је слоган један од кључних елемената изборне кампање за сваку политичку странку.

- Добар слоган може у великој мери помоћи да кампања одређене политичке партије постане препознатљива свим бирачима. Ипак, ко год мисли да може само на основу слогана да добије изборе, грдно се вара - истакао је Селаковић.

Додао је да, иако је слоган тај који "отвара врата" и интригира бирача да чује шта му одређена опција нуди, рад на терену и директна комуникација са бирачима у много већој мјери утиче на резултат избора него сам слоган кампање.

- Добар слоган је нужан, али не и довољан услов за добар изборни резултат - додао је Селаковић.

Директор маркетиншке агенције "Тим талената" из Србије Драгољуб Љубичић рекао је не може да коментарише квалитет политичких слогана у Српској, јер није довољно упознат са политичком сценом у РС и ФБиХ, али истиче да сваки политички слоган дјелује на оба нивоа, односно на емотивном и на рационалном нивоу, те да у великој мјери може да привуче бирача.

Пажња бирача

Постоје кандидати који су својим необичним предизборним слоганима привукли велику пажњу бирача, и то у рекордном року, што је показао Јошко Краљевић Риса, независни кандидат за начелника општине Проложац на прошлим локалним изборима у Хрватској. На предизборним плакатима овог кандидата, биле су поруке: "Мени ће бит боље, вама исто", те "Мени све, вама ништа". Својом појавом, која је иронично представила своје мишљење о хрватским политичарима, и поруком "Једно мислим, друго говорим, треће радим", Риса је успио да прође у други изборни круг.

Недостатак креативности

Стручњаци у Србији су истакли да је српским политичарима на изборима прије двије године недостајало креативности, када су у питању предизборни слогани. Тако су сви слогани дјеловали исто, а гласили су: "Не дам Србију" "Устани, Србијо", "Напред, Србијо", "Подржи Србију" и "За европску Србију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана