Биолог подмлађује мишеве, циљ да лијек испроба и на људима

Срна
Биолог подмлађује мишеве, циљ да лијек испроба и на људима

ХАРВАРД - У лабораторији молекуларног биолога Дејвида Синклера, у склопу Медицинске школе Харвард, стари мишеви се подмлађују.

Користећи протеине ​​који одраслу ћелију могу претворити у матичну, Синклер и његов тим вратили су старе ћелије код мишева на њихове раније верзије. Стари мишеви са слабим видом и оштећеном мрежњачом одједном поново могу да виде.

"То је трајно ресетовање и могло би да постане универзални процес који би се могао примијенити на цијело тијело како би се вратило млађе доба", објашњава Синклер. Човјечанство данас има технологију са којом се може доживјети 100. година. "То је свијет који долази - само је питање када.

И за већину људи то ће се догодити за вријеме њихових живота", наводи Синклер, а преносе научни портали. Његово истраживање показује да је могуће промијенити старење како би животи били учињени млађим. "Сада желимо промијенити свијет и учинити старење обичном болешћу", кажу из Синклеровог тима.

Иако се модерна медицина бави болестима, она не рјешава основни узрок који је за већину болести само - старење.

"Знамо да када преокренемо старост органа, као што је мозак код миша, болести старења нестају. Сјећање се враћа, нема више деменције. Вјерујем да ће у будућности одгађање и преокретање старења бити најбољи начин за лијечење болести које муче већину нас", наглашава Синклер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана