БиХ и Србија покушавају да оживе причу о граничној линији: Дрину неће лако исправити

Ведрана Кулага Симић
БиХ и Србија покушавају да оживе причу о граничној линији: Дрину неће лако исправити

САРАЈЕВО - БиХ и Србија, судећи према посљедњим догађајима, биљеже узлазни тренд у међусобним односима и сарадњи, а поново се на сцену, на мала врата, уводи дугогодишњи проблем линије разграничења који неће ни лако ни брзо бити ријешен.

Питање границе између двије земље било је једна од тема током састанака домаћих званичника са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем који је у сриједу и четвртак боравио у БиХ. Том приликом је констатовано да су свеукупни билатерални односи интензивирани, а на састанку са члановима Предсједништва је изражен интерес за рјешавање отворених билатералних питања, гдје је посебно истакнута важност рјешавања отвореног питања међудржавне границе. То ће, како је истакнуто у саопштењу, бити рјешавано у оквиру контаката на највишем нивоу с циљем потписивања одговарајућег међудржавног споразума о томе.

Дужина неутврђеног дијела границе је око 300 километара, а ту су спорне четири тачке, односно хидроцентрале “Бајина Башта” и “Зворник”, дио пруге Београд - Бар која пролази кроз БиХ, те општине Прибој и Рудо.

Надлежне комисије за питање границе, с обје стране Дрине, нису се нашле за истим столом дуже од десет година, а проблема је било у међусобним односима чланова домаће делегације која је надлежна за те послове. Након што им је истекао мандат, донесена је нова одлука о оснивању Комисије за границу БиХ која је, између осталог, надлежна за идентификацију границе са сусједним државама. У Министарству цивилних послова БиХ потврђено је “Гласу Српске” да је 23. децембра прошле године одржана конститутивна сједница новог сазива Комисије за границу БиХ. Један од чланова Ненад Бајић, који је представник Републике Српске у том тијелу, за “Глас” истиче да су у међувремену, због пандемије вируса корона, одржали неколико онлајн састанка те да је у току формирање потребне стручне групе.

- Ништа конкретно још немамо. Стручна група ће нам бити основ за даље преговоре и разговоре. Када то питање буде завршено, видјећемо шта и како даље. Да ли ће поново бити застоја или не, не знам. Углавном, стекли су се технички услови за рад. Све је пред нама. Видјећемо, али не тако брзо - истакао је Бајић.

Посљедња сједница дипломатске комисије за границу између Србије и БиХ била је у јуну 2010. године у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана