Безакоње под благословом Кремља

Шпигл
Безакоње под благословом Кремља

Убице се не плаше више ни полиције. Недавно, у 8.30 часова, неколико људи отело је Наталију Јестимирову, борца за људска права. И док је она вриштала из свег гласа, отмичари су је одвукли од њене куће и стрпали у бијелу "ладу" паркирану у близини.

Одвезли су аутомобил преко чврсто контролисане административне границе у сусједну Ингушетију, око 100 километара удаљену од Грозног, главног града Чеченије. Путем их, наравно, нико није зауставио ни преконтролисао.

Осам часова касније, њено тијело пронађено је на само стотину метара од главног аутопута, са прострелним ранама на глави и прсима. Све је личило на егзекуцију.

Јестимирова (50) је постала институција у региону сјеверног Кавказа, којим управља Русија. Радила је за организацију за људска права "Меморијал", а њен задатак је био да документује случајеве повреда људских права, због чега је стекла много непријатеља међу локалним моћницима. Прије њене сахране у родном мјесту организована је погребна поворка на улицама Грозног. Учесници су носили плакате са фотографијама убијене Јестимирове, уз исписану поруку: "Ко је сљедећи?". Полиција је одмах растјерала малу процесију, у којој је било око стотину људи.

Jестимирова је била трн у оку властодржаца у Чеченији и Русији. Писала је за "Нову газету", најпознатији независни лист у Москви. Дружила се са Aном Политковском, још једном убијеном новинарком. Јестимирова је стално писала о "несталима" у Чеченији, и о младим људима које су отимали ескадрони смрти повезани са снагама безбједности.

Храбри активисти за људска права непрестано су суочени са пријетњама смрћу, како у Грозном, тако и у Москви. Јестимирова је такође блиско сарађивала са Станиславом Маркеловим, адвокатом и експертом за људска права који је усред једног јануарског дана убијен у Москви. Руске власти до данас тврде да нису на трагу убици.

Реагујући на негодовање свјетске јавности због убиства Јестимирове, предсједник Чеченије Рамзан Кадиров је прилично увјерљиво најавио да ће тај "ужасни злочин" бити детаљно истражен и да ће се лично побринути за то. A затим је додао:

- У складу са вишевјековном традицијом и менталитетом чеченског народа, починиоце овог дјела ћемо тражити користећи друге традиционалне начине - начине који се понекад покажу веома корисним.

Традиционалне методе? Ове ријечи као да је изговорио мафијашки бос, а не предсједник.

И због таквог Кадировљевог размишљања, активисти за људска права и руски експерти за безбједност сматрају да је управо он налогодавац наручених убистава. Неколико политичких противника чеченског предсједника је убијено, међу њима и Руслан Јамадајев, некадашњи члан руског парламента, убијен у Москви у септембру 2008.

Кадиров влада Чеченијом комбинацијом стаљинистичке репресије и кавкаске крвне освете. У интервјуу ког је 2005. дао провладиној "Комсомолској правди", признао је да воли да "убија ђаволе". На његовој платној листи су крволочни плаћеници којима ниједан полицајац ни тужилац не смију ништа - послије свега, Кадиров је штићеник руског премијера Владимира Путина. Посљедица тога је владавина безакоња на сјеверном Кавказу, и то уз благослов Кремља. A Кадиров је постао ноћна мора активистима за људска права.

Наталија Јестимирова је из "мијешаног" брака - отац Чечен, мајка Рускиња. Недавно је оштро критиковала Кадировљеве насилнике који имају обичај да до темеља спале куће породица чланова сепаратистичког, илегалног покрета. Она је помогла невладиној организацији "Хјуман рајтс воч" да документује 13 таквих случајева. Она лично се позабавила случајем супруге поборника независне Чеченије кога је убио полицајац.

За Кадирова, Јестимирова је била провокатор и непријатељ. Против ње је предузимао разне акције, између осталог, смијенио ју је са мјеста предсједника Савјета грађана у Грозном. Јавно ју је вријеђао и упозоравао да се клони министарстава и других владиних објеката у Грозном. Извори из руске обавјештајне службе ФСБ за "Шпигл" кажу да су највјероватније Кадиров и његови сарадници организовали и извршили убиство Јестимирове. Један од обавјештајаца упућених у случај тврди да начин погубљења без дилеме носи печат "кадироваца", припадника милиције лојалне чеченском предсједнику.

Сарадници убијене активисткиње за људска права не вјерују да ће Кремљ предузети било какву истрагу. Вјачеслав Измаилов, уредник "Нове газете", каже:

- Волио бих да видим тог руског истражиоца из Москве који ће заиста да покрене истрагу овдје у Чеченији.

Према његовим ријечима, руски истражиоци веома добро знају да Кремљ пружа пуну подршку Кадирову, и увјерен је да је недавни налог Медведева да се покрене пуна истрага тек - пуста прича.

Убиства и отмице

Убиства, отмице и насиље су свакодневна појава на Кавказу. Само у првих пет мјесеци ове године снаге безбједности забиљежиле су 308 "терористичких злочина" у региону, а "ликвидирано" је неких 112 "бандита". Како би барем дјелимично могла да контролише то подручје, Москва све своје наде полаже у предсједника Чеченије Рамзана Кадирова (32).

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана