Беспарица и прељуба растурају бракове

Ц. Мркоњић, М. Чигоја
Беспарица и прељуба растурају бракове

Поимање брака и породице се у посљедњих неколико деценија драстично промијенило, а свјетски трендови показују да расте број развода, али и да се смањује број склопљених бракова. Породица у традиционалном смислу полако нестаје, а све је већи број породица које чине самохрани родитељи.

Расте и број породица које чине брачни другови и њихова дјеца из претходних бракова, а у неким земљама је у порасту и број хомосексуалних бракова.

Брак као институција све више губи на значају, осим у друштвима у којима религија још има значајну улогу у заштити брачних заједница.

Тренд смањења бракова и повећања развода присутан је и у БиХ већ неко вријеме. Чини се да је данас више него икад брак у кризи, мада стручњаци истичу да је код нас "још добро" како је на западу.

Најчешћи узроци развода

Сувопарна статистика потврђује да се број развода младих брачних парова стално повећава, а разлога који доводе до краха брака је веома много.

Комплексна и неповољна кретања у друштву, измијењен систем вриједности, незапосленост и опште сиромаштво, разлози су који оптерећују функционисање брачне и породичне заједнице.

- Партнери најчешће као разлог за развод брака наводе разлике у погледима на брак и брачне улоге, недостатак или губитак емоција према брачном партнеру, паралелне везе, као и проблеме финансијске природе. Примјетан је и знатан број случајева насиља према брачном партнеру узрокованог различитим мотивима - рекли су у бањалучком Центру за социјални рад.

Иако је сваки разведени пар различит, постоје разлози за развод који су заједнички и они који се често понављају.

Међу једним од најчешћих разлога је незрелост једног или оба партнера, која није само узрок сама по себи него доводи и до других сукоба који воде брак у понор.

Управо незрелост најчешће доводи до невјере, која је такође у врху разлога за развод. Незрелост не дозвољава брачним партнерима да паметно ријеше своје проблеме, а због ње не знају ни разговарати и открити шта их заправо мучи.

Добра комуникација и узајамно поштовање су кључни за успјешан брак, јер њихов недостатак неминовно доводи до пропадања брачне заједнице. Брачни савјетник и аутор књиге "Седам принципа успјешног брака" Џон Готам је истакао да везе не уништавају разлике у мишљењима, већ начин на који их партнери превазилазе.

Чести узроци су и разне врсте зависности, као што су коцкање, алкохолизам или дрога.

- Раније су жене биле те које су чешће подносиле захтјев за развод брака, али у посљедње вријеме евидентан је пораст броја захтјева од стране мушкараца - тврде у Центру.

Зараћене стране наносе бо­л дјеци

Психолог Александар Милић сматра да људи током одрастања често нису способни да се изборе са својим нескладом и зато тешко остварују и имају квалитетне везе са другим људима и тешко склапају бракове. Иако је евидентно да људи данас касно ступају у брачне заједнице, опет долази до распада.

- Они тек у браку виде различитости, несклад, неспоразуме, па почиње међусобно оптерећивање и захлађење односа. То условљава разлаз и отуђеност једног од другога, распад брака и породице - објаснио је психолог.

Милић је рекао да брачни другови, занесени својим конфликтима често не воде рачуна о томе да не штеде дјецу од бола, па се она свакодневно траумирају, те настају велике посљедице.

- Након развода настаје борба за дјецу, која углавном припадају мајкама, а по договору се виђају са оцем. То оптерећује дјецу, а родитељ не проводи више квалитетно вријеме са дјецом - казао је Милић.

Додао је да нестаје топлина, дружења су оскудна, често формална, те се одвијају у заказано вријеме на договореним мјестима или дјеца повремено бораве код другог родитеља.

- Због борбе за наклоност дјеце она су изложена непримјереним причама о другом родитељу, што је за њих болно - навео је Милић.

Савјетује да је на вријеме потребно потражити помоћ стручњака да би проблеми били ријешени и да не би дошло до развода, јер не разводе се само млади брачни парови већ и они који имају дуг стаж и одраслу дјецу.

Социолог Биљана Милошевић је рекла да до развода код младих брачних парова углавном долази због тога што су брзо и без размишљања улетјели у брак, али и економска ситуација која утиче на немогућност креирања породице.

- Ту су свакако и уплитање породице са стране у ту везу, наметање њихових одлука младим људима, као и немогућност одвајања од родитеља, што је данас скоро па незамисливо - казала је она.

Када су у питању старији брачни партнери, она је истакла да су ту разлози највјероватније прељуба, нарушавање интегритета једног од партнера, насиље у породици.

Према њеним ријечима, разлог раста броја развода у посљедње вријеме сигурно је и то што су људи данас мање толерантни и углавном гледају на то која права имају, а занемарују обавезе. Казала је да је за задржавање брака неопходно разумијевање и пожртвовање. Када је ријеч о смањењу броја бракова, она је истакла да људи гледају искуства других, плаше се да се не разочарају и због тога се веома тешко одлучују на брак.

- Мада ту има и дугих фактора, као што су каријера, планирање живота на неком другом мјесту. Породичне и пословне обавезе могу се ускладити великом жртвом - истакла је Милошевићева.

Помири се само 15 одсто парова

Прије покретања поступка за развод брака брачни партнери у Српској, који имају заједничку малољетну или усвојену дјецу, те дјецу над којом је продужено родитељско право обавезни су да пред надлежним органом старатељства покрену поступак мирења.

Према подацима бањалучког Центра за социјални рад годишње им се обрати око 240 брачних партнера за спровођење поступка мирења, а од укупног броја парова у просјеку се 15 одсто одлучи да настави брачну заједницу.

- Када стручни радници процијене да још постоји могућност да партнери остану заједно, привремено обустављамо поступак мирења, а партнере упутимо у Породично савјетовалиште Центра, чије услуге су бесплатне и у оквиру којег породични терапеути раде са паром на превазилажењу кризе - наводе у Центру.

Уколико један или оба партнера одлуче да не живе заједно и да наставе бракоразводни поступак, разговара се о најбољем интересу њихове дјеце, којем родитељу да буду повјерена, значају родитељске комуникације и њиховој будућој сарадњи и начину вођења бриге о дјеци када се родитељи разведу.

- Важно је напоменути да се дјеца повјеравају на бригу и старање једном од родитеља, процјењујући најбољи интерес дјетета - истакли су у Центру.

Како су рекли, захтјеве за мирење у углавном подносе парови у вријеме криза по рођењу дјетета или криза у периоду када долази до великих промјена у породици, као што су полазак дјетета у школу, пубертет дјетета или болест члана породице. Најчешће им се обраћају млади брачни парови и партнери који су дуги низ година у браку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана