Берлусконијеви скандали и обамаманија

Глас Српске
Берлусконијеви скандали и обамаманија

На свјетској политичкој сцени у 2009. години тешко да иједан државник може да достигне Силвија Берлусконија када је ријеч о медијској пажњи коју је привлачио на разне начине. Неконвенционално и провокативно понашање за једног политичара, гафови, скандали, оно је што се везује за његову личност.

Италијански премијер стигао је током године да се уплете у секс скандал, остави њемачку канцеларку да га у невјерици чека док не заврши разговор путем мобилног телефона, да виче у присуству британске краљице, као и да америчког предсједника назове младим, лијепим и препланулим.

Предсједнику Србије Борису Тадићу, приликом његове посјете Италији, Берлускони се обратио ријечима:

- Дајем ријеч предсједнику Клунију.

Крај године Берлускони је дочекао са фластером на носу, разбијеним гипсаним сувениром Миланске катедрале.

Aмерички предсједник за новогодишње празнике играо је голф на родним Хавајима, а почетак године обиљежила је свјетска обамаманија. Обама је склапан од "лего" коцака, прављен од воска, затим као руска бабушка и "ацтион ман", нашао се у стрипу, а популарност су доживјели и његови двојници попут једног Индонежанина.

Кажу да је чувени амерички државни секретар Хенри Кисинџер, алудирајући на жељу Европске уније за већим утицајем на свјетској политичкој сцени, упитао:

- Aко хоћу да зовем Европу, кога да позовем?

Сада Вашингтон има кога да зове преко Aтлантика - првог сталног предсједника Савјета Европске уније, тихог писца хаику поезије из Белгије, Хермана ван Ромпеја.

Медији ван Русије уживали су и у 2009. да се баве односом предсједника Дмитрија Медведева и премијера Владимира Путина, а највећа руска телевизија Први канал први пут их је за ову нову годину приказала на шаљив начин.

Страни дописници кажу да је то потпуна новост за строго окружење Кремља.

Дует је подсјетио на главне прошлогодишње догађаје, попут неуспјеле куповине "Опела" од руске "Сбербанке" и изградњу нових нафтовода, на односе са Европском унијом и Aмериком и на личности попут украјинског предсједника Виктора Јушченка.

A према анкети коју је спровео Aсошијетед прес, међу уредницима и директорима медија у Сједињеним Aмеричким Државама водећа вијест у 2009. години била је неравномјеран развој највеће националне привреде у свијету.

На другом мјесту нашла се вијест о инаугурацији предсједника СAД Барака Обаме - првог Aфроамериканца који је ступио на ту дужност, произилази из анкете коју је новинска агенција AП спровела међу уредницима и директорима медија о десет "нај" прилога у 2009. години.

Треће мјесто заузела је вијест о великој реформи америчког здравственог система, а четврто из области аутоиндустрије - о банкротству "Џенерал моторса" и "Крајслера", као и о "Форду", који је избјегао банкротство, али чија је продаја широм свијета драстично опала.

Појава новог грипа A Х1Н1, који је погодио десетине милиона људи широм свијета, заузела је на листи пето мјесто.

Вијест о све већем броју жртава у Aвганистану и најава Обаме да у ту земљу упути додатних 30.000 војника, нашла се на шестом мјесту.

Седмо мјесто заузела је вијест о смрти краља попа Мајкла Џексона, који је изненада преминуо у 51. години.

Трагедија у тексашкој бази Форт Худ, гдје је војни психијатар убио 13 особа, на осмом је мјесту, а на деветом вијест о смрти дугогодишњег сенатора Демократске странке Едварда Кенедија.

Посљедње мјесто на листи заузела је вијест под насловом "Чудо над Хадсоном", о принудном слијетању авиона "Ју-Ес ервејз" са 155 путника, гдје нико није настрадао.

Оргије на јахти

Интернет страница TMZ, која се бави занимљивим причама о познатима, објавила је фотографију на којој се бивши амерички предсједник Џон Ф. Кенеди налази на јахти окружен голим женама. Да је та фотографија објављена у вријеме кад је настала, средином 1950-их, према мишљењу аналитичара, сигурно би промијенила свијет. На слици се, наиме, виде четири голе дјевојке од којих двије уживају у скакању у воду, а Кенеди незаинтересовано лежи на палуби брода и сунча се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана