Берлин- град романтичних тренутака

Јелена Бјелица
Берлин- град романтичних тренутака

Берлин је град који одише животом, то је град који никада не спава. Главни град Њемачке поплочан је каменим улицама које датирају од прије 750 година, а у исто вријеме је изразито модеран.

То је град за сјећање, за романтичне тренутке, град запањујуће историје, богате преокретима, успонима и падовима, славом и понижењима. То је град културе, ноћних клубова, живота, младости, сјећања...

ГОТОВО 30 ГОДИНA Берлин су заправо сачињавала два града: Источни и Западни Берлин, са зидом између њих који их је дијелио. Када је зид 1989. године пао, два су дијела града уједињена. Од те године Берлин је поновно осмишљен.

Остаци некадашњег Берлинског зида су сада постали највећа умјетничка галерија на отвореном на свијету. Најдужи дио зида који је остао очуван и који се наставља у Остбахнхоф стадион је отворен за графите умјетника из цијелог свијета.

БРAНДЕНБУРШКA ВРAТA СУ један од најпознатијих симбола Берлина и грађевина позната широм свијета. Тријумфална врата смјештена су на Париском тргу и једина су преостала врата од врата изграђених као улаз у Берлин. Масивна капија је украшена статуом богиње побједе.

Капија је затворена за саобраћај, као и Париски трг, грациозни сквер који је некада био окружен прелијепим зградама, нажалост срушеним у Другом свјетском рату. Откада је срушен Берлински зид, граде се нове зграде, са покушајем да личе на оригинале.

СЈЕВЕРНО ОД ВРAТA налази се Реицхстаг - зграда у којој је сједиште њемачког парламента, а јужно од ње стоји Меморијални центар Европе посвећен Јеврејима страдалим у Другом свјетском рату.

Занимљиво је да Берлин има острво усред града, које је с остатком копна повезано мостовима са свих страна. На острву се, између осталог, налази и Берлинска протестантска катедрала. Испред се налази огромна ливада коју млади користе за излежавање по лијепом времену. У граду се налазе и бројни споменици који су под заштитом УНЕСЦО-а.

ЈЕДНA ОД ГЛAВНИХ ТУРИСТИЧКИХ атракција је и Берлинер дом, односно Берлинска катедрала. Ријеч је о евангелистичкој, највећој берлинској цркви у којој се често одржавају концерти духовне музике. Сваке године без даха остави на хиљаде посјетилаца, налази се на великом Музејском острву. Обавезно треба посјетити и Мусеумсинсел, јединствени скуп чак пет музеја. Музеји се налазе врло близу некадашње краљевске палате.

БЕРЛИН ЈЕ ТУРИСТИЧКA, али и пословна метропола, па је данас један од најузбудљивијих европских градова. Монументалне грађевине привлаче својим изгледом и "причом", гради се и обнавља на све стране, шопинг је одличан и разноврстан, а ноћни живот један од најбољих на Старом континенту. Сасвим довољно да Берлин остане у незаборавном сјећању.

Историја

Берлин је један од најмлађих европских градова, а основан је у 12. вијеку. Градски центар изгорио је 1830. године када је уништен велики број списа из тадашњег времена. Број становника Берлина нагло је порастао током 19. вијека, нарочито када је постао престоница Њемачког царства 1871. Пред крај Другог свјетског рата Берлин је био уништен 70 одсто. У августу 1961. направљен је Берлински зид, раздвојивши Западни Берлин од Источног и остатка Њемачке. Берлински зид је пао 9. новембра 1989. године.

УСЛУГA                                                   ЦИЈЕНA

Три ноћења са доручком                 од 200 КМ

Повратна аутобуска карта                од 280 КМ

Карта за градски превоз                  од 2,5 КМ

Кафа                                                од 2 КМ

Улазак у ноћни клуб                         од 15 КМ

Берлин WelcomeCard                       од 34 КМ

(карта за превоз и улазак у музеје)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана