Београдски читач и на Флориди окупља заљубљенике у писану ријеч из цијелог свијета

Танјуг
Foto: Танјуг

МАЈАМИ - Скулптура Београдски читач у граду Каселбери на Флориди, недалеко од Орланда, постала је важно мјесто окупљања посебно на Свјетски дан књиге, који је и једна од бројних прилика за представљање српског књижевног и културног блага у САД.

Скулптура је постављена захваљујући декану пословног Универзитета Херзинг у Орланду, Гордани Пешаковић која за Танјуг подсјећа да је Београдски читач пројекат покренут у Београду 2014. године, а који је брзо након тога прешао Атлантик и трајно се настанио у Конкорд парку - културном и умјетничком језгру Каселберија у којем се налази још 11 инсталација реномираних умјетника.

„Као декан Универзитета Херзинг у Орланду у бројним разговорима са руководством Скупштине града Каселбери и умјетничком директорком Арт Хоусе Линдом Мур успела сам да добијем подршку и да наш читач стигне на Флориду”, рекла је др Пешаковић која је и гостујући професор на универзитетима у Кини, Тајвану, Вијетнаму, Узбекистану, Тајланду, Киргистану, Аргентини, Чилеу и Србији.  

Након постављања прве скулптуре на Врачару, у Каселберију је октобра 2016. године одржана свечаност у Градској кући поводом доласка скулптуре вајара Милоша Шарића, рекла је декан и подсјетила да је датум свечаности изабран симболично у знак сјећања на 14. октобар 1881. - 135 година од потписивања првог трговинског и конзуларног споразума САД и Србије, која је међу првима у свијету званично признала САД.  

Свечаности су присуствовали и градоначелница Каселберија Шарлин Гленси, посланик Бил Хафорд, и градски менаџер, отац српске цркве Свете Петке у Лонгвуду Љубиша Брњош, као и бројни парохијани, студенти и професори Универзитета Херзинг.  

Пешаковић додаје да је због урагана Метју скулптура откривена 2017. године.

”Био је то празник за љубитеље скулптуре, а међу њима једна је посебно блистала испред Градске куће са погледом на језеро - наш читач”, казала је она и додала да је већ наредне године на Свјетски Дан књиге градоначелница испред Београдског читача прочитала Прокламацију на основу које се управо на том мјесту сваког 23. априла обележава Свјетски дан књиге.  

Пешаковић, захваљујући чијој је иницијативи усвојена Прокламација, каже да је прва прослава дана књиге била незаборавна и да је директан пренос на друштвеним мрежама трајао сатима.  

”Учесници су имали између пет и 75 година, међу њима била су и дјеца из цркве Свете Петке која су на енглеском преносила благо српске књижевности и културе”, навела је декан која је, као аутор више књижевних дјела и бројних путописа чији је дио објављиван у дневном листу Политика, редован учесник свих окупљања.  

У обиљежавању свјетског Дана књиге испред Београдског читача, редовни учесници су житељи Орланда и Каселберија, као и ђаци Саут Семинол средње школе, студенти Херзинг Универзитета, и дјеца окупљена око цркве Свете Петке.  

Виртуална прослава свјетског Дана књиге у време пандемије окупила је више од 100 учесника са свих страна свијета, од Азије, Европе, Африке, Аустралије, Јужне и Северне Америке.  

Крајем 2022. организовани су и први сусрети писаца дијаспоре „У част Београдског читача и српске књижевности”, на иницијативу Матице исељеника и Срба у региону.

Била је то прилика и да Матица - наша најстарија организација која већ 75 година представља један од бастиона очувања културе, традиције и српског језика у дијаспори додијели признања граду Каселберију, Хафорду и Мур, као захвалност за посвећеност око постављања наше скулптуре.  

Београдски читач недавно је био и мјесто сусрета малих глумаца Српског драмског позоришта из Чикага, окупљених око цркве Светог Николе и њихових вршњака из Орланда и Клирвотера, гдје су при црквама Свете Петке и Светог Ђорђа у оквиру америчке турнеје извели представу „Ко се ‘задњи’ смеје”.  

Пешаковић је подсјетила да је први Београдски читач постављен у Чубурском парку на свечаности којој је присуствовао и тадашњи градоначелник Синиша Мали. Додала је да је циљ иницијативе да афирмише читање и разговоре о књигама као и да подстиче умјетничко стваралаштво.  

Реализацију пројекта на Флориди, финансијски и организационо помогли су, Скупштина града Каселберија, Ротари клуб, Херзинг Универзитет и парохијани цркве Света Петке у Лонгвуду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана