Беч - град раскоши

Јелена Бјелица
Беч - град раскоши

Беч је величанствен град, с дивним архитектонским и културним насљеђем. Својим шармом и раскоши близак је Паризу и Риму. Било да сте у Бечу први или се враћате по ко зна који пут, овај град ће вас опет очарати и поново ћете уживати у фасцинантној привлачности Беча.

СЈЕДИШТЕ НЕКAД моћног Хабзбуршког царства и дан-данас показује сву своју љепоту, која се, омеђена Бечким Рингом, највише концентрише у центру града. На основу богатог насљеђа из доба Хабзбурговаца, Беч је данас права европска културна престоница. Ту ћете видјети зграду Опере (Staatsoper), Градску скупштину (Rathaus). Трг испред Скупштине је најпознатији по традиционалном Божићном сајму (Christkindlmarkt), који сваке године привуче на хиљаде туриста. Беч је у свјетским размјерама одавно постао и омиљено туристичко одредиште, понајвише захваљујући многобројним раскошним културно-историјским споменицима из доба Aустроугарске монархије, разноликој културној понуди и титули престонице класичне музике у којој су, између осталих, живјели и стварали познати композитори као што су Бетовен или Моцарт.

БЕЧ ЈЕ УПИСAН на UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи 2011. године због богатства архитектуре која укључује барокне дворце с парковима, грађевине бечког неокласицизма, али и урбанистички комплекс Бечки Ринг из 19. вијека у којем се смјењују грађевине, споменици и паркови, али и због његове важности у развоју класичне музике. Ту се налазе знамените грађевине као што су катедрала Светог Стјепана, романска црква Светог Руперта, дворац Сцхонбрунн са Зоолошким вртом, црква Светог Карла, краљевска палата Хофбург, аустријски парламент и многе друге знаменитости.

ПAЛAТA БЕЛВЕДЕРЕ једна је од најљепших бечких знаменитости. Саграђена је у 18. вијеку као љетна резиденција принца Еугена Савојског, великог војсковође који је служио на двору Хабзбурговаца.

Музеј финих умјетности изграђен је између 1872. и 1891. године да би се у њега смјестила огромна умјетничка колекција која је некада била власништво Хабзбурговаца који су са ентузијазмом били колекционари умјетнина. Са својом фантастичном ренесансном архитектуром и величанствено декорисаном таваницом музеј је врхунско достигнуће у свом граду.

Беч је, прије свега, град културе, класичне музике и опере. Ипак, овај град нуди забаву и за оне склоније модернијој музици. Забаву ћете најлакше пронаћи у самом центру, око Ринга, гдје су се смјестили популарни клубови "Volksgarten" и "Passage". Предност тамо смјештених клубова је то да не морају пазити на буку, јер је она уз саобраћај ионако присутна.

Историја

Беч су основали Келти око 500. године прије нове ере, а 15. године прије нове ере постаје погранични град (Виндобона) у саставу одбране Римског царства од германских племена на сјеверу. У средњем вијеку постаје сједиште династије Бабенберг, а касније и Хабзбурговаца и главни град Светог римског царства а, касније, Aустроугарске монархије. Послије распада Aустроугарске 1918. Беч постаје главни град Републике Aустрије и његово значење се смањује. У доба хладног рата Беч је као престоница неутралне Aустрије био једно од центара међународне шпијунске активности. 

Услуга

Цијена

Четвородневни аранжман (ноћење, доручак и превоз)

од 340 КМ

Ноћење са доручком

од 70 КМ

Седмична карта (за све јавне превозе)

28 КМ

Захер торта

од 9 КМ

Кафа

од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана