Батерија, новчић, четкица за зубе, игла - шта све дjеца гутају и шта је најопасније

ГС
Батерија, новчић, четкица за зубе, игла - шта све дjеца гутају и шта је најопасније

БЕОГРАД - Педијатар, гастроентеролог Дечје клинике у Тиршовој, др Нина Ристић, каже да дjеца најчешће гутају новчиће, тупе предмете, дијелове накита.

- Оно чега се највише плашимо јесу алкалне батерије, поготово ако се заглаве у једњаку. Морамо да интервенишемо јако брзо у прва два сата, јер оне праве алкалну реакцију и доводе до изумирања ткива. Могу да праве реакцију са околним органима. И код оштрих предмета морамо да будемо брзи да не дозволимо да прођу даље да траже неку хирушку интервенцију и велики предмети су проблем јер не могу физички да прођу кроз дигестивни тракт - рекла је Ристићева.

Велика трагедија десила се у Владичином Хану, када је четворогодишње дијете прогутало жир, и на жалост преминуло. Новогодишње јелке су привлачне дјеци али, треба водити рачуна да на јелкама често има много ситних предмета које дјеца несвјесно знају да ставе у уста, па чак и прогутају. А тада настају проблеми који могу значајно да се искомпликују.

Ристићева каже за РТС да дјеца најчешће случајно гутају предмете и то у 98 случаја као што су новчићи, тупи предмети, дијелови накита. Међутим, како је рекла, могу да прогутају и необичне предмете као што су алкалне батерије, четкица за зубе, оштре предмете попут игле или зубарске игле.

Навела је примјере из Америке када долази до гутања више магнета у различито вријеме који могу да праве хирушку ситуацију, да доводе до перфорације цријева.

Издата је препорука 2021. године шта радити у случају гутања алкалне батерије.

- Када дете прогута страно тело. У већини случаја нисмо сигурни да ли је дете прогутало предмет, ако постоје симптоми, то је свакако знак да се оде код лекара. Чак и код сумње, јер иницијално дете може да буде без икаквих симптома. Ако је сумња на батерију одмах се снима грудни кош и абдомен. Ако је батерија у једњаку и дете има више од годину дана, док чекате да се извади батерија, фактички у прва два сата, треба да му дамо меда да се обложи батерија, док се чека ендоскопија - објаснила је докторка.

Али како је рекла ендоскопија није свима доступна у прва два сата, чак и у Београду.

Гутање хемикалија

Поред предмета, Ристићева напомиње да дјеца гутају и хемикалије, најчешће се ради о базама које се налазе у средствима за хигијену, киселине су нешто мање опасне од база, али и оне су опасне, а онда и оксидациона средства.

- Код дјеце је добро што они то гутају случајно и не попију велику количину, зато ће ретко оксидационо средство да направи проблем, али базе ће увек да направи проблем јер до изумирања ткива долази јако брзо - каже гастроентеролог.

Апелује на родитеље да ако посумњају да је дијете нешто прогутало да се јаве љекару, а љекар ће даље да процијени. Симптоми могу да буду повраћање, отежано гутање пљувачке, болно гутање, отежано гутање.

- Ми имамо на располагању рендген, али не можемо да видимо све попут четкице за зубе која је од пластике. Ако је сумња изражена морамо да се одлучимо за ендоскопију, а ако мислимо да је играчка мала, тупа онда можемо да сачекамо - напоменула је Ристићева.

Ипак, како каже, елиминација страних тијела у 80 одсто случајева је спонтана, ако су тијела мала она ће сама проћи кроз дигестивни тракт, а хирургија је ријетко потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана