Барселона град архитектуре и умјетности

Г. Обрадовић, М.Чигоја
Барселона град архитектуре и умјетности

Не постоји боље вријеме од касног прољећа за посјету европској метрополи Барселони, у којој се, као ни у једном другом граду на свијету, традиционално и модерно прожимају.

У то су имали прилику да се увјере и апсолвенти факултета бањолучког Универзитета, који су у мају у Шпанији провели десетак дана.

Барселона, која врви од домаћег становништва и туриста и у којем се, могло би се рећи, никад не спава (конкуренција Њујорку), очараће вас својом љепотом и сигурно усадити негдје дубоко у вама да му се морате некад поново вратити.

Град са обала Средоземног мора, средњовијековна језгра са култном Ла Рамблом, дословно је процвјетао крајем двадесетог вијека и постао незаобилазна дестинација на којој се сусрећу љубитељи класичних и јединствених грађевина са непоновљивим печатом каталонског менталитета и авантуристи жељни модерних технолошких достигнућа. У праву су они који кажу да се Барселона не може описати, она се може само доживјети! Колико год гледали слике, читали текстове о Барселони и њеним знаменитостима, никад не можете бити спремни на оно што ћете лично видјети и доживјети.

Оно што ће вам одмах упасти у очи је главни градски трг Плаца де Каталуња, који заузима око 50.000 квадратних метара. Кружног је облика, а занимљиво је што се у њега слива девет улица, од којих су двије најпознатије: Ла Рамбла - широка променада у центру старом дијелу града и Пасхеиг де Грациа која важи за најгламурознију улицу у Барселони. Ла Рамбла је најпопуларнија улица у граду дуга 1,2 километар. Она се уствари састоји од пет мањих улица која се настављају једна на другу. Назив свих пет улица почиње са "Рамбла" и отуда јединствен назив "Ла Рамбла" за улицу која их све обухвата.

Када кренете овом улицом, видјећете мноштво киоска, туристичких инфо-центара, цвјећара, продавница птица, кафића и ресторана. Желите ли нешто да купите у сусрет ће вам изаћи изузетно љубазни продавци, тако да вам умор од силног ходања брзо нестане.  

За сувенир требаће вам од три до 20-30 евра.  Цијене одјеће су изузетно повољне, тако да се модерне "крпице" могу на снижењима наћи и по пет евра.

Посебну драж Ла Рамбли дају представе мимичара, глумаца, жонглера, живих кипова одјевених у најразличитије костиме типа чудовишта, пирата, анђела. Цијену сликања са овим "киповима"  сами одређујете. Можете убацити цент, па до знатно виших износа, резултат је увијек исти - добићете слику.  

На самом крају Ла Рамбле, у близини луке, налази се Колумбов споменик. Споменик је саграђен 1888. године на мјесту на које Колумбо пристао након што је открио Aмерику. Висок је 60 метара, урађен је са пуно детаља и заиста делује импозантно. На врху споменика се налази Колумбо са испруженим прстом. Дуго се вјеровало да он показује у правцу континента који је открио, а постоје и вјеровања да он показује на Ђенову у којој је Колумбо рођен.

Једна од најупечатљивијих знаменитости града је Саграда фамилија, незавршена црква која је постала један од синонима за Барселону и незаобилазно мјесто за туристе. За цркву је везан још један од синонима за град, име главног архитекте који је радио на цркви - Aнтонио Гауди. Он је годину дана од почетка њене изградње постао главни архитекта и од тог тренутка до краја живота посветио се градњи цркве. Како су се временом људи све више удаљавали од традиционалних хришћанских вриједности, цркви је дат симболичан назив Саграда фамилија (Света породица), која би требало да на централно мјесто стави породицу. Постоје планови да се градња цркве заврши 2026. године, на стогодишњицу Гаудијеве смрти, али постоје и гласине да се завршетак радова не планира, јер цијела фама око дужине и градње даје неопходну дозу привлачности за туристе из цијелог свјета. Позната Гаудијева дјела су и комплекс Парк Гуељ, Каса Батиљо, коју Каталонци зову кућа од костију и Каса Мила.

Незаобилазно мјесто које сви који путују у Барселону посјећују је и стадион ФК Барселона. "Ноу Камп" је, без икакве дилеме, један од најљепших стадиона на свијету и мјесто на које треба отићи чак и ако не волите фудбал. ФК Барселона је један од оснивача Шпанске прве лиге, а уз то је и један од најтрофејнијих фудбалских клубова Европе и свијета. Стадион "Ноу Камп" је саграђен 1957. године, а са капацитетом од 98.772 мјеста и представља највећи стадион у Европи.

Улазак на стадион и музеј који се налази уз њега кошта девет евра. Званични подаци говоре да клуб само од посјета музеју и продаји реквизита и сувенира у шопу, који се налази на стадиону, има годишњи приход од чак 20 милиона евра.

Незаобилазна је и Готска четврт која  представља старо градско језгро, а налази се у самом центру града. Већина грађевина у тој четврти је изграђена у средњем вијеку, али се у њој може наћи и не мали број грађевина које датирају још из времена Римљана. Цијела четврт је испресијецана лавиринтом уских улица, тако да се туристима лако изгубити, али лако се и поново вратити на прави пут. Ту је, такође, поприлично тргова.

Свакако ће вас фасцинирати и магичне фонтане, које у ствари представљају огромну фонтану саграђену 1929. године. Магична фонтана је направљена као водени, свјетлосни и музички шоу. Избацује велику количину воде разних боја, а све то уз музику, па је цијели призор спектакуларан.

Осим огромне постоји и велики број мањих, каскадних фонтана које се спуштају као степенице.

Оно што треба рећи је и то да се у Барселони увијек нешто слави, много је фестивала, карневала, а и младости.

Цијене

Ко пожели да попије кафу у центру Барселоне, мораће за то да издвоји од 1,5 до три евра, док се цијене сокова и пива крећу од три до шест евра. Када је у питању храна, најјефтиније ћете проћи у ресторанима брзе хране, гдје су цијене од четири до 12 евра.

О граду

Барселона је главни град Каталоније која је најбогатија регија у Шпанији. На ширем подручју града живи око 4,5 милиона становника, док је у градском језгру око 1,5 милион. Постоје двије легенде о настанку Барселоне. По једној, основали су је Римљани у 1. вијеку прије нове ере, а по другој као оснивач Барселоне се узима картагински војсковођа Хамилкар Барса (отац чувеног Ханибала). Он је наводно, по свом презимену, граду дао назив Барсино.

Џепароши

Џепароша има на сваком ћошку и морате се добро пазити! Барселона је позната и по томе да тамо и бабе џепаре. Када ходате улицама или купујете разне сувенире, увијек морате добро да пазите на своје ствари и препоручује се да се никад не носи пуно новца са собом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана