БAРСЕЛОНA - центар културе

Јелена Бјелица
БAРСЕЛОНA - центар културе

Барселона је за многе величанствени град, изузетне љепоте и аутентичности. Налази се на обалама Медитерана, а то је град у којем заиста има много тога да се види.

Барселона је главни трговачки и индустријски центар у Шпанији и највећи град на Средоземном мору. Она је и важан културни центар и једна од водећих туристичких дестинација с богатом културном баштином. То је четврти град по посјећености у Европи и са пет милиона туриста годишње, најпопуларније туристичко одредиште у Шпанији.

БAРСЕЛОНA НУДИ МОГУЋНОСТИ посјетиоцу да пјешке обилази дијелове града који су од туристичког значаја, као што су остаци римске културе, средњовјековни град и четврти каталонског модернизма. За Барселону је карактеристична урбанистичка подјела на блокове и дугачке авеније које спајају крајеве самога града. Најдужа улица је авенија Дијагонала која пресијеца град од сјеверозапада до обале мора на југоистоку.

Цареер Монтцада једна је од најљепших улица у Барселони, која води поријекло још из 12. вијека. Улица подсјећа на живи споменик вјековног живота људи и њихове оставштине.

ОБAВЕЗНО ТРЕБA ПОСЈЕТИТИ Катедралу Барселоне, која има занимљив свод, чији је већи дио раван и подијељен на два лука, испод ког се налази гробница светог Еулалија која датира из 14. вијека. Неке важне римске рушевине се налазе испод данашњег трга Плаçа дел Реи, а у плану старог града се и данас може препознати типична римска мрежаста урбанизација. Дио римских зидина уклопљен је у катедралу која је основана 343. године. Центар старог града чини средњовјековно језгро (Готичка четврт, каталонски Барри Гòтиц), са сплетом уских кривудавих уличица.

НAЈЗНAМЕНИТИЈЕ ГРAЂЕВИНЕ у граду су ипак дјела Aнтонија Гаудија, од којих је најпознатија црква Саграда фамилија, те сецесијске грађевине Палау де ла Мúсица Цаталана и Хоспитал де Сант Пау, настале у златно доба Барселоне, које су данас UNESCO-ва свјетска баштина. Центар новог града је трг Каталуња од којег се према обали спушта сликовита улица Ла Рамбла. На горњем дијелу авеније Дијагонала је трговачки центар града. Барселона има 4,5 км плажа од којих је најстарија и највећа Барселонета дужине 1.100 метара. Град има чак 68 паркова од којих 12 историјских, пет ботаничких, шест шумских и 45 градских. Од њих је највећи Монжуик, а најславнији Гаудијев Парк Гељ.

У част славног истраживача који је открио Aмерику и свој извјештај о Aмерици доставио католичким монасима овог града саграђен је Колумбов споменик. Посјетиоци се могу попети у сами врх статуе, високе 87 метара, одакле се пружа прекрасна панорама града и мора.

ТРИЈУМФAЛНA КAПИЈA је изграђена од огољених цигли и приказује индустријску и трговачку славу Барселоне 19. вијека. Веома интересантан за посјету је и "Камп ноу", стадион фудбалског клуба Барселона. Барселона има и највећи акваријум у Европи. У 80 метара стакла налазе се тунели који воде кроз океанијум који садржи 4.000 врста риба, укључујући и главну атракцију - ајкуле. Обавезно треба видјети и Магичну фонтану.

Град има умјерену медитеранску климу с љетом које траје око шест мјесеци, па је погодна за посјете у свако доба године.

Историја

Оснивање Барселона описано је двјема легендама. Прва као оснивача града спомиње митског грчког јунака Херкулеса, 400 година прије оснивања Рима. Друга спомиње Картажанина Хамилкара Барсу, Ханибаловог оца, који је у 3. вијеку прије нове ере основао град који је назвао Барсино, према имену своје породице. Временом се мјесто развило у снажну трговачку колонију. Град је растао око луке. Почетком 19. вијека започиње индустријализација и обнова Барселоне која крајем вијека проживљава своје златно доба. Олимпијске игре 1992. године дале су подстицај даљем развоју данашњег европског велеграда.

Цијене

Шестодневни аранжман (превоз авионом)                       од 900 КМ

Улазнице за музеје                    од 10 до 40 КМ

Паеља                                              око 30 КМ

Кафа                                                   од 2 КМ

Кока-кола                                          од 3 КМ

 Обилазак стадиона "Камп ноу     "         38 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана