Баке и деке на ролерима

Вања Штрбац
Баке и деке на ролерима

Када се спомену ролери код нас су прва асоцијација млади, брзина, мода. Видјети шедесетогодишњака на улицама Балкана како се вози на ролерерима било би право чудо, које би изазвало подсмијех код пролазника. Међутим, у свијету је сасвим нормална појава да ролере возе сви од "седам до 77".

То потврђује и случај који се недавно десио у Саутпорту, када је полиција наплатила казну од 300 фунти пензионеру Џефу Дорнену због опасне вожње на ролерима!

Овај седамдесетједногодишњак снимљен је камером како се вози на ролерима у једној од саутпортских улица, а полиција је закључила да тиме угрожава безбједност пролазника.

Према локалном закону, "ниједна особа не смије да се вози на скејтборду, ролерима или другим возилима на лични погон на начин на који доводи друге у опасност или их узнемирава".

Дорнен је рекао да је почео са овом рекреацијом прије седам година и да ужива у вожњи главним улицама града, као и да плеше уз мелодије уличних извођача. Он тврди да је његова вожња безбједна за пјешаке којима "увијек даје предност".

- Возим се на ролерима због здравља и да бих био у форми - додао је Дорнен.

Широм свијета пензионери који на ролерима обављају свакодневне послове, сасвим су нормална појава. Мало ко се зачуди када поред себе на пијаци угледа баку на ролерима која купује поврће за ручак.

Паркови и шеталишта пуни су бака и дека на ролерима. Они који су некада сједјели на клупама и хранили голубове, данас као да су се модернизовали, па у складу са временом које се мијења, мијењају се и они.

- Гледајући своје унуке како се возе на ролерима, запитала сам се зашто и ја не бих покушала. Чула сам да је то одличан облик рекреације, па сам одлучила да покушам - рекла је шездесетосмогодишња пензионерка Мери Џексон из Вашингтона и додала да учење није било нимало лако.

Бројни падови нису били довољан разлог да ова бака одустане од жеље да се вози на ролерима тако да се, након што је савладала вожњу, већ четири године Џексонова бави овом врстом рекреације.

Бака из Лондона Емили Престон свакодневно одводи своје унуче у школу и иде по њега на ролерима.

- Научио сам баку да вози ролере и одлично је то савладала. Сви другари кажу како имам супербаку - рекао је њен унук Џордан.

Да ролери могу да служе и у друге сврхе, осим у рекреативне, говори податак да у свијету постоје полицијске јединице на ролерима. Полиција у Паризу патролира већ дуже вријеме на ролерима, а ова екипа постала је свакодневна појава и у Јужној Кореји.

Можда ће ови примјери навести и људе код нас да се осмјеле и стану на ролере и да им ово постане једна врста рекреације у топлим прољећним данима који нам предстоје.

Можда ће схватити да година имамо онолико како се осјећамо, и да нам оне не буду препрека за неке ствари у животу којима желимо да се бавимо.

A чињеница колико је вожња ролера здрава за људски организам можда буде додатни подстицај многима. Брзом и енергичном вожњом ангажоване су све групе мишића. Јача читава мускулатура, а посебно ноге, руке, унутрашњи дијелови бутина, задња ложа и груди. И све то без икаквог оптерећивања тетива и кољена.

Па, ко жели слободно нека покуша, спреман на многе падове, наоружан стрпљењем, али истрајан у одлуци да научи да се вози на ролерима.

Сватови

Један млади брачни пар из Кине одлучио се за свадбу на ролерима. Наиме, млада у вјенчаници, младожења у смокингу и сватови свечано обучени, били су сасвим нормална појава на улицама кинеског градића. Aли, оно што је ову свадбу чинило необичном је то што су сватови јурили улицама овога града на ролерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана