Бака (83) доживjела инфаркт због Нолета: Љекари јој забранили да га гледа, а она "га урамила" поред иконе

Г.С.
Бака Петра
Foto: Телеграф | Бака Петра

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Чињеница је да Србија може да се поноси својим спортистима. Очи цијеле земље биле су упрте у Новака Ђоковића док је играо меч на Ролан гаросу, а једна бака из Сремске Митровице, иако је то жељела више од свега, није смјела да укључи телевизор.

Разлог за то је невјероватан. Наиме, бака Петра Бесермењи (83) је прије пет година имала инфаркт док је пратила меч Федерера и Ђоковића, а након што су је једва спасили, љекари су јој изричито забранили да уживо прати Нолета.

Како каже за Телеграф.рс, Новака Ђоковића прати још откад је био мали и вјежбао тенис са оцем. Заинтересовала ју је његова упорност и истрајност и тврди да је још тада знала да ће бити најбољи на свијету.

Ипак, сваки његов меч схватала је врло лично, што ни не чуди, с обзиром на то да га гледа као члана своје породице. У центру дневне собе налази се икона Светог Николе, а поред њега, двије урамљене фотографије Нолета, чији поглед је уперен у Петрину славу. Преко пута налази се витрина са свим њеним најближима. Ту су унуци, дјеца, али и Ноле. Свакога дана прође поред његових слика, застане, погледа га и помоли се за његово добро.

Управо ова неизмјерна количина љубави и поштовања довела је баку Петру на ивицу смрти. Био је август 2018. године, а она је сједила испред телевизора и помно пратила најбољег тенисера свијета. Ипак, Новак је на почетку губио, а бака је одмах осјетила болове у грудима. Њено срце не би издржаало пораз миљеника.

- Он је тог дана играо са Федерером, јаким ко што је он. Гледала сам и Ђоковић је водио 18, а када га је стерао на 2 онда сам помислила готово је, мене је одједном заболело у грудима и пао ми је мрак на очи. Одмах сам угасила телевизију и позвала ћерку. Кад је она дошла ја сам била мокра, одмах је звала Хитну и молила да ме спасу. Они су се створили док си рекао пиксла. Моја ћерка их је питала да л могу да сачекају само да ме пресвуче јер сам мокра, а они су рекли: “Или хоћеш суву спаваћицу или живу мајку”. Кад смо ушли у санитет чула сам да је доктор рекао “вози што брже”. Сирена се чула од Митровице до Каменице. Следећи дан ми је било боље и чула сам да је Ђоковић победио, мени било драго, а нисам смела да кажем због чега сам завршила у болници, поготово јер су ми рекли да сам за длаку остала жива - прича нам бака.

Како каже, једино је свом интернисти смјела да каже због чега је замало изгубила живот. Љекари су јој одмах забранили да гледа мечеве, али је то не спрјечава да вјерно прати успјехе нашег Новака.

- Ја сам само мом интернисти рекла због чега сам завршила у болници. Потрефило се да сам добила најбољег доктора. Одмах су ми рекли да више не смем да гледам мечеве, смем само да чујем какав је резултат. Тако да не гледам кад игра, али после питам као је прошао. Чујем да је у Бањалуци изгубио - прича Петра тужно, док јој новинари објашњавају да је Новак освојио 23. Ролан гарос, те да је најбољи свих времена.

“Е свака му част!”, први је коментар баке Петре, док је раздрагано тапшала и смешкала се гледајући у слику свог миљеника.

- Ја њега волим као и моју децу. Гледам у његове слике, седим и мало, мало па погледам. Тамо су ми слике деце, унучади, а он ми је као један од њих. Ја се стално молим Богу за њега. Имам крстић и тениску лоптицу, па док сам гледала узмем тај крстић, пољубим га и помолим се Светом Николи - прича бака срећно.

Присјећа се и старијих времена када се смрзавала у соби без гријања само да би одгледала Новаков меч.

- Ишла сам у другу собу да бих гледала Ђоковића док је муж био жив. Он је хтео фудбал, а ја више волим Ђоковића. У тој другој соби је било ледено, нисмо грејали, али се ја покријем и гледам у хладноћи - додаје Петра.

С обзиром на то да је некада и сама била врло успешна атлетичарка, питали смо је да ли прати и друге успешне спортисте из Србије. Како каже, за све је чула, али је само Ђоковић интересује.

На трепезаријском столу поређане су бројне медаље и дипломе које је и сама стекла, ипак, каже да се љубав према спорту развила због Новака, а не обрнуто. Живот баку Петру није мазио, али је на крају успјела и сама да оствари невероватан успјех, а крај радног вијека дочекала је у установи за физичку културу.

- Рођена сам у Босни и остала сам мала без родитеља, имала тежак живот. Слали су ме да чувам стоку за опанке, нисам знала ни да читам ни пишем док ме тетка није уписала у вечерњу школу. После сам радила у установи за физичку културу. Ја сам се такође бавила спортом, била сам на разним кросевима. Цео сто је пун медаља и диплома, била сам у новинама, бавила се стрељаштвом, ишла на маратоне - објашњава ова мила бака.

Судећи по томе како прича, али и гледа у Новака, лако је претпоставити шта је Петрина највећа жеља. Дрхтавим гласом каже: “Само да ми дође” и не престаје да се нада да ће је Ђоковић посјетити док је жива.

- Жеља ми је да упознам Ђоковића, да ми дође. Ја сам сад врло болесна, после инфаркта су ми оштећени многи органи, а жеља ми је да га упознам док сам жива. Купила бих ја њему јагњетине, али џаба, он то не једе. Само да ми дође, да га загрлим и пољубим. Не морам ни да га љубим, није хигијенски, али само да га стиснем - прича Петра гестикулирајући загрљај и чврсто у руци држећи тениску лоптицу која је асоцира на њеног омиљеног човјека на планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана