Бајке од Цетиња до Москве

Александра Рајковић
Бајке од Цетиња до Москве

БAЊA ЛУКA - Харизматична личност Петра Петровића Његоша инспирисала је познату сликарку Ољу Ивањицки да створи модену колекцију "Његош" која је представљена у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци.

Ивањицки је ову колекцију, коју чине три тематске цјелине, радила у оквиру београдске модне куће "Мона".

- У овом покушају Његошевог поновног појавиљавања међу нама, у једном можда и екстравагантном сегменту као што је мода, имала сам прилику да призовем многе личности Русије, Немачке, Италије, као и руског цара и царицу, његове савременике, као и могућност да се за тренутак и ми обогатимо тим сјајним 19. веком који је дао и филозофију и поезију и музику и сликарство - ријечи су Оље Ивањицки.    

Подигаваши завјесу испред 19. вијека Оља Ивањицки је отворила један помало заборављени свијет мистичних балова, љупких дама, тајанствених витеза...

Заједно са њима оживљена је и одјећа, за коју су још давно рекли да чини човјека. Од елегантних скута које су носили српски и црногорски владари до бајковито израђених балских хаљина Ивањцки је створила праву модну бајку.  

Од пјенасто бијеле до као ноћ црне боје, колекција "Његош" дочарала је све дугине боје, које се уз видео бим преносе од Србије, Црне Горе, преко Русије до Венеције.

Оља Ивањицки је вјешто повезала одјећу из 19. вијека са савременом, како би добила оригиналне и занимљиве одјевне предмете за људе 21. вијека.

Режију сценског приказа колекције "Његош" потписује Синиша Ковачевић, док је музику радио Сања Илић.

Публика је имала прилику да погледа како су се облачиле славне историјске личности попут Гетеа, Aлександра Пушкина, Данила Петровића, Вука Караyића, Бранка Радичевића...

Упловила је у свијет мистичне Венеције, гдје се лепршаве хаљине сједињују са маскама, дајући свему карневалску црту.  

Под будним оком Оље Овањицки најчешће црно-бијела страница историје претворила се у разгледницу ведрих боја која је повезала Београд, Москву, Цетиње и Венецију.         

И показала да су са једнаким жаром сви краљеви, владари и племићи водили рачуна о одјећи коју носе. Ни до данас се није ништа промијенило. Одијело, ипак, чини човјека.

"Горски вијенац"

Битан дио колекције "Његош" посвећен је елементима црногорске народне ношње, у којој доминирају јелеци, зубуни, сукње... Зубуни су израђени од плиша украшеним везом и орнаментима преузетим из првог издања "Горског вијенца". Задржан је аутентичан колорит ношње са спојем црвено-зелених тонова, а Његошев лик дочаран је сребрним и небеско плавим сјајем.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана