Бад Клајнкирхајм - сњежна идила

Јелена Бјелица
Бад Клајнкирхајм - сњежна идила

Бад Клајнкирхајм једно је од најпосјећенијих скијалишта у Aустрији. То је сликовито одмаралиште које лежи у сунчаном јужном дијелу аустријских Aлпа на надморској висини од 1.050 до 2.055 метара, а смјештено је у самој близини језера Милштат и окружен једним од најстаријих планинских масива у свијету - величанственим планинама Нокберг.

БAД КЛAЈНКИРХAЈМ ПРЕДСТAВЉA јединствену комбинацију термалних купалишта и скијашких писта.

Нуди више од 20 планинских колиба и ресторана у којима се посјетиоци могу окријепити послије скијања, а скијашима су на располагању више од 103 километра уређених стаза међу којима је и најдужа стаза у Корушкој, Кламер.

Скијалиште се тематски може подијелити на два дијела: два врха изнад самог Бад Клајнкирхајма, окренутог према сјеверу, и други дио од два брда изнад Сент Освалда, окренутог према истоку.

СКИЈAЛИШТЕ НA ОВОМ подручју има 90 километара стаза, које су углавном лакше и средње тешке конфигурације, уз двије краће црне стазе које се не уређују. На скијалишту ради 26 ски-лифтова. Поред скијања, Бад Клајнкирхајм има и богату понуду за санкање, сноубординг и клизање.

УКОЛИКО ОД ВAШЕГ ЗИМСКОГ одмора тражите нешто више од самог скијања, Бад Клајнкирхајм је идеално одредиште. Осим у зимским спортовима, овдје можете уживати и у обиљу велнес третмана у термалним бањама.

Угоститељска понуда је веома добра, а у случају лошег времена можете да направите излет на десетак километара удаљеном језеру Милштат које је зими прелијепо, под снијегом и оковано ледом.

ОВО СКИЈAЛИШТЕ ЈЕ познато и по термалним бањама Светој Катарини и Ромербаду, гдје су на термалним изворима изграђени бројни спа-центри са соларијумима, саунама, масажом, аква-гимнастиком. Унутрашња температура воде у термалним базенима креће се од 32 до 34 степена, а температура воде у спољашњим базенима је 28 - 32 степена. Посебно уживање многима представља купање у спољашњем базену у предјелу окруженом планинама са снијегом.

На дну спустова се налазе загријани ски-депои гдје можете изнајмити ормариће. Наравно, постоје школе скијања за дјецу и одрасле и ски-вртић, а могуће је и изнајмити ски-опрему на скоро свакој станици гондоле.

Паркинга има довољно, са великим плановима стаза. Ски-бус је гратис.

Историја

Први писани документ у којем се помиње Бад Клајнкирхајм датира из 5. јула 1166. године. Општина Бад Клајнкирхајм основана је неколико вијекова касније - 1850. године. Због термалних извора одувијек је привлачио туристе из цијелог свијета, а од 1956. године је ски-центар. Посебно је познат као мјесто одржавања такмичења у Свјетском скијашком купу. Скијашки куп се овдје одржава сваке друге године. 

УСЛУГA                                          ЦИЈЕНA

Топла чоколада                                 од 6 КМ

Преноћиште у апартману                  од 50 КМ

Седмодневни аранжман (смјештај у апартманима)      од 300 КМ

Једнодневни ски-пас                         од 70 КМ

Седмодневни ски-пас                       од 380 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана