Баба Ванга има страшно предвиђање за наредну годину

Г.С.
Foto: Скриншот

Као да ситуација у свијету није већ довољно застрашујућа, познати мистик Баба Ванга могла би додатно унијети страх међу људе.

Овој слијепој бугарској пророчици, чије је право име било Вангелија Пандева Гуштерова, приписује се предвиђање неких од највећих догађаја у историји, укључујући чернобилску катастрофу, нападе 11. септембра, пандемију Ковид-19 и смрт принцезе Дајане.

Иако је преминула прије готово 30 година, многи и даље с великом преданошћу прате њена пророчанства. Њени вјерни сљедбеници тврде да су се многа њена предвиђања остварила дуго након њене смрти, а још их је много за испунити – под условом да Земља преживи довољно дуго да им свједочи.

Према Баба Ванги, коначни пад човјечанства и почетак наше пропасти започеће 2025. године.

Иако се сам крај свијета неће догодити идуће године, тај ће датум означити почетак догађаја који ће кулминирати нашом пропасти. Другим ријечима, 2025. година биће почетак краја.

2025 – Рат у Европи: Неодређени сукоб у Европи, који ће десетковати популацију континента, биће догађај који ће започети пад човјечанства.

2028 – Истраживање Венере: У очајничкој потрази за новим енергетским изворима, послаћемо мисију на Венеру, планету која је позната по својим неподношљивим условима.

2033 – Отапање ледених капа: Баба Ванга је предвидјела да ће разорни учинци климатских промјена довести до отапања поларних ледених капа, узрокујући драстичан пораст глобалног нивоа мора.

2076 – Повратак комунизма: Свијет ће доживјети повратак комунизма, не само у бивше совјетске државе, већ ће се проширити на цијели свијет.

2130 – Контакт с ванземаљцима: Човјечанство ће наводно успоставити контакт с ванземаљцима за нешто више од једног вијека.

2170 – Глобална суша: Климатске промјене ће наставити разарати планету, а у овом ће тренутку свијет захватити суша.

3005 – Рат на Марсу: Без обзира хоће ли га започети ванземаљци или људи који су колонизовали Црвену планету, рат ће избити између Земље и цивилизације на Марсу.

3797 – Крај свијета (отприлике): Земља више неће бити способна подржавати живот, што ће натјерати људе да напусте нашу вољену планету и населе се у друге, неодређене дијелове свемира.

5079 – Крај свега: Ово је наводно година коначног краја. Шта ће тачно подразумијевати, остаје непознато. Свијет већ више од хиљаду година неће бити настањив, па се претпоставља да ће то означити крај свемира или само крај борбе људске расе.

Иако је Баба Ванга имала неке алармантно тачне прогнозе, њена предвиђања увијек треба узимати с дозом опреза. На примјер, прошле године је предвидјела експлозију велике нуклеарне електране и појаву нове религије темељене на вјештачкој интелигенцији, што се није догодило, , преноси „Клик”

Ипак, њен надимак „Нострадамус Балкана” оправдава чињеница да су многе њене прогнозе биле запањујуће тачне. Пророчица је тврдила да ће Земљу погодити разорна соларна олуја и потенцијално апокалиптична промјена орбите око Сунца. Иако смо избјегли апокалипсу, НАСА је у августу 2023. године открила масивну сунчеву пјегу с потенцијалом за соларне бакље и „короналне избачаје масе” који би могли пореметити електроенергетске мреже и другу инфраструктуру. Недуго затим, откривено је да се Земљина ос помиче.

Важно је напоменути да су Вангина предвиђања енигматична и немогуће их је провјерити. Будући да није могла писати, све што је говорила документовали су они око ње, што значи да не постоје директни записи њених визија. Легенда каже да је ослијепила у олуји прашине када је имала 12 година, након чега је тврдила да је обдарена даром пророчанства и лијечења. Њена репутација брзо се проширила, привлачећи пажњу многих, од царева до сељака, који су ходочастили у њену кућу у планинама Козхух како би тражили њен савјет.

Бројни бугарски и совјетски научници проучавали су и тестирали Вангу током њеног живота, закључујући да су њене прогнозе имале 85 одсто успјешности, извјештава „Скај Хистори”. Наводно је предвидјела и властиту смрт 11. августа 1996. године у 85. години.

Све што сада можемо учинити је надати се да њене апокалиптичне визије за сљедећих 3.000 година спадају у оних 15 одсто грешака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана