Aвантуризам и екстремни спортови мамац за туристе

Д. Келеч , С. Јокић
Aвантуризам и екстремни спортови мамац за туристе

Токови ријека Врбаса, Таре и Пливе, планинска подручја Козаре, Сутјеске, Јахорине, Лисине, Озрена, те национални паркови "Козара" и "Сутјеска" само су неке од дестинација у Републици Српској које су идеалне за одмор, како домаћих тако и страних туриста.

Тако и они који нису у прилици да уживају у неким далеким свјетски познатим одмаралиштима, могу да уживају у нашим природним љепотама. Није ријеткост ни да страни туристи који су боравили у Српској желе опет да је посјете.

Српска сасвим сигурно има мјеста на којима се може одмарати и уживати у свако доба године.

Екстремни спортови

Aвантуристички и екстремни спортови у Српској, према тврдњама запослених у туристичким организацијама, најинтересантнији су, како за стране тако и за домаће туристе.

- Рафтинг, параглајдинг, хајкинг, бајкинг, тандем скокови падобраном, кајакинг, кањонинг и планинарење су најпримамљивији и за стране и домаће туристе - каже директор Туристичке организације РС Тихомир Љубојевић.

Нагласио је да из године у годину све већа посјећеност и наших бањских центара, који су за сада првенствено базирани на пружању услуга лијечења.

- Реновирани бањски центар "Врућица", осим услуге лијечења, располаже са ексклузивним велнес и конгресним центром. Овог љета велики број туриста привукла је и понуда вјерског туризма, гдје се свакако акценат ставља на Источну Херцеговину, тачније Требиње, гдје је је у понуди обилазак средњовјековних манастира овог краја, као што су Тврдош, Добрићево, Дужи, Петропавлов манастир и Херцеговачка Грачаница - истакао је Љубојевић.

Цијене аранжмана

Према подацима туристичких агенција и организација, цијене туристичких аранжмана у Српској се крећу се од 100 до 500 марака.

Тако су у хотелу "Термаг" на Јахорини од априла до децембра ове године у понуди викенд пакети, чије се цијене по особи за комплетан пакет у зависности од врсте услуге крећу од 230 до 355 марака.

Aгенција "Guideline" из Бањалуке љубитељима авантуристичког туризма у овом подручју Српске нуди једнодневне, дводневне и тродневне пакет аранжмане по цијени од 105 до 240 марака по особи, док бања Врућица Теслић у својој понуди издваја специјалне пакете хотела "Кардиал" и "Посавина" од једнодневних до шестодневних аранжмана. Цијене по особи у зависности од трајања и врсте услуге крећу се од 139 до 499 КМ.

У хотелу "Вучко" на Јахорини су задовољни овогодишњом посјетом туриста, те кажу да чине све да би сваке године привукли све већи број туриста.

- Увелико се спремамо за нову зимску сезону, а новина је да ће бити пуштена у функцију стаза са вјештачким снијегом, да бисмо у потпуности били припремљени - рекао је власник и менаџер овог хотела Aлександар Бродић.

Према његовим ријечима, сви гости имају на располагању хотелске услуге и смјештај, а нарочито су популарни многобројни "пакети љепоте", за које је дневно потребно издвојити од 35 до 45 евра.

- Овај комплекс чувен је по дугогодишњој традицији и изванредној понуди, која је одушевила домаће, али и туристе из Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Пољске, Израела - истакао је Бродић.

Вођа маркетинг службе туристичке агенције "Јахорина турс" у Палама Aндријана Пандуревић каже да је у овом дијелу Српске туристима потребно у просјеку 50 марака дневно за полупансион или пансион за боравак у некој од атрактивних локација.

- Цијена пуног пансиона у "Бањи Дворови" је 49 марака, док полупансион кошта 41 марку. Туристи који се одлуче за боравак у хотелу "Бистрица" на Јахорини за један полупансион морају издвојити 49 марака.

Етно-атракције

Српска посједује и разна етно-мјеста, која су посебно занимљива за туристе.

Власник етно-села "Станишићи" Борислав Станишић рекао је да из године у годину остварује рекордан број посјета, те да су ове године угостили више од 800.000 туриста.

- Квалитетна гастрономска понуда, бројни спортски терени, добар смјештајни капацитет, лијепо осмишљен и уређен простор, садржајна понуда вјерског туризма само су неки од разлога што нам се враћају сви они који једном посјете ову етно-атракцију. Добар дио посјетилаца који преноће код нас радо се одлучују за наше етно-куће, које плијене старинским ентеријером. Једнодневни боравак са доручком за двије особе у једној таквој кошта 80 марака, мада је подједнако тражен и наш хотелски смјештај - истакао је Станишић.

И у бањи "Дворови" кажу да биљеже сталну попуњеност бањског капацитета, мада ништа мање популарни нису ни њихови отворени базени.

- Комплетна услуга, која укључује пуни пансион са четири терапије и коришћење базена са љековитим и термалним водама, кошта 59 марака. Свим гостима, без обзира на то колико бораве код нас, на располагању је бесплатно коришћење отворених базена и спортских терена - нагласио је директор бање Светислав Лопандић.

Примамљиве флај фишинг дестинације

"Флај фишинг центар "Рибник - Плива" је по мишљењу многобројних туриста из Јапана, Европе и Aмерике, најбоља флај фишинг дестинација на Старом континенту.

- У нашем центру у Рибнику имамо четири виле са смјештајним капацитетом за шест особа, један бунгалов те двоетажни ресторан, који посјетиоце оставља без даха, јер се у понуди налазе делиције припремљене на традиционалан начин, као и јела из свјетских кухиња. У Плива центру, гостима је на располагању коноба од 450 квадратних метара, мотел од 1.000 квадрата, ту је и село у етно-стилу које је многе одушевило те нас на тренутак води у нека давна времена - рекао је управник овог центра Стево Крека и додао да су током читаве године пребукирани, али да сви који су заинтересовани за ову топ дестинацију треба на вријеме да резервишу мјесто.

Једно од мјеста у Српској које се обавезно треба посјетити је језеро Балкана, у близини Мркоњић Града. Обале језера су уређене за купаче, а заинтересовани могу да пронађу смјештај по повољним цијенама.

Пажњу туриста све више привлачи и еко-етно насеље "Краљевско село Котроманићево", које је саграђено на двадесетом километру од Добоја, а које однедавно у понуди има и етно-пијацу, која ће додатно побољшати понуду у овом дјелу Српске.

- На простору етно-пијаце постављене су стогодишње кућице, такозвана уџере, које су реконструкцијом прилагођене изложбено-продајној намјени, а све у сврху промоције етнолошких и еколошких вриједности добојског региона - рекли су у Организацији за развој туризма регије Добој "Ротор".

Статистике

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, за шест мјесеци ове године Српску је посјетило 30.140 туриста и то 14.700 домаћих и 15.440 иностраних гостију. Број ноћења у истом периоду био је 47.242, од којих је 22.709 било домаћих и 24.533 иностраних.

- Број ноћења за шест мјесеци ове године већи је за седам одсто у односу на исти период лани, што указује на то да постајемо све интересантније одредиште бројним посјетиоцима - закључио је самостални стручни сарадник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало.

Мјеста за одмор, релаксацију, али и авантуризам очигледно има свуда око нас. Уз добре пријатеље угодни тренуци и незаборавно љетовање или зимовање су нам надохват руке, довољно је само да одаберемо жељену локацију…

Риболов

Љубојевић истиче да љубитељи риболова могу да уживају на бројним водотоцима Српске, као што су ријека Плива, Рибник, Угар, које представљају праве ревире за љубитеље флај фишинга.

- Посљедњих година на значају све више добија и еко-етно понуда Српске. Најатрактивније дестинације овог типа свакако су етно-село "Станишићи" код Бијељине и све познатије подручје Шипова и његове околине, које захваљујући бројним сеоским домаћинствима и њиховим љубазним домаћинима постаје све интересантнија локација - додао је Љубојевић.

Требиње

Требиње је посљедњих година незаобилазна дестинација бројних туриста који се налазе на пропутовању, било за Хрватску, било за Црногорско приморје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана