Аустрија магнет за зимовање

Н. Вранковић, М. Миљић
Аустрија магнет за зимовање

Становници Републике Српске ове године су, упркос кризи, знатно раније почели да резервишу термине за зимовања него претходних година, јер су аранжмани доста јефтинији, чак и до 30 одсто.

Свака туристичка агенција има своју ранг-листу најпопуларнијих домаћих и страних дестинација, а у агенцијама тврде да је већина аранжмана већ распродата. Наводе и да је ове године више заинтересованих за зимовања у иностранству, те да се мали број становника одлучује за домаће планине.

Aранжмани агенција

У туристичкој агенцији "Унис турс" потврђују да су цијене зимовања ове сезоне знатно повољније у односу на прошлу.

- У понуди имамо боравак на Јахорини у хотелу "Лучић" са три звјездице, затим зимовања у Италији, Француској, Aустрији и Словенији - кажу у овој агенцији.

Прецизирају да једнодневни полупансион на домаћим планинама кошта од 40 до 120 марака, док је за седам дана у хотелима у иностранству потребно издвојити од 250 до 3.000 марака.

- Најтраженија су зимовалишта у Aустрији, а чак 80 одсто заинтересованих уплатило је одмор управо за дестинације у тој земљи. Слиједи Италија, док је веома мали проценат оних који су се одлучили за домаће дестинације, као што је Јахорина или за Копаоник и Златибор - кажу у агенцији "Aдријатик лајн". Додају да је велики број љубитеља зимских спортова већ уплатио своје зимовање, јер су до краја октобра нудили попусте за ране уплате.

- Распон цијена је веома велики, па је тако у Aустрији за седам дана потребно платити од 280, па чак и до 3.000 КМ по особи за апартман у хотелима са четири и пет звјездица. Ноћење кошта од 40 до 300 марака, у зависности од тога шта је урачунато у цијену и какав је смјештај - рекли су у овој агенцији.

Истакли су да се на Копаонику боравак у хотелу плаћа минимално стотину марака по дану, а у ту цијену је урачунато све, док је за Јахорину потребно издвојити од 60 до 120 КМ.

Становници који се одлуче за зимовање у Француској, у периоду од 14. до 21. јануара идуће године за седам ноћења мораће да плате 370 марака, а у цијену је урачунато и коришћење ски-паса шест дана, док превоз није урачунат, па за њега треба додатно да се издвоји 180 КМ.

За зимовање на мариборском Похорју од 15. до 22. јануара потребно је издвојити 420 КМ, а у цијену је урачунато седам ноћења у апартману са четири звјездице, те коришћење ски-паса шест дана. Одрасли из Бањалуке за ову дестинацију плаћају превоз 90, а дјеца 60 марака.

У Туристичкој агенцији "Себастијан" кажу да су становници РС највише заинтересовани за апартмане у Aустрији и Италији.

- Најчешће се узимају апартмани за двије особе, који за седам дана коришћења коштају од 820 КМ, наравно без хране и превоза. Многима је интересантна и Италија, гдје апартмани за четири особе коштају од хиљаду марака па навише за седам дана - рекли су у служби продаје Туристичке агенције "Себастијан" .

Слично је и у другим туристичким агенцијама, у којима кажу да највеће интересовање влада за Aустрију, јер "има најбоље ски-стазе од земаља које се налазе у нашем окружењу".

Туристичка агенција "Компас турс" нуди аранжмане за Aустрију по цијени од 200 марака по особи за седам дана, док је за Италију потребно издвојити 400 марака.

У туристичкој агенцији "Цептер паспорт" имају већ спремне пакете зимовања за Француску, Словенију, Бугарску и Aустрију, као и за домаће дестинације - Јахорину и Копаоник.

- Боравак у хотелима на Јахорини, најчешће на бази седам полупансиона, креће се од 57 до 156 марака по особи, док ће сви они који желе да свој одмор проведу на Копаонику морати да издвоје од 70 до 630 марака по особи - рекли су у овој агенцији.

За аранжмане, а углавном се ради о полупансионима, у иностранству љубитељи скијања и зимске идиле мораће да плате од 160 до 1.360 КМ.

Када је ријеч о иностранству, цијене аранжмана за Француску у овој агенцији крећу се од 360 до 910 марака, за Словенију 160 КМ, 270 марака за Бугарску те 1.357 КМ за Aустрију. Aгент продаје у туристичкој агенцији "Смиљић" Ирена Поповић каже да седмодневни аранжман на Јахорини у хотелу "Пахуљица" кошта од 49 до 78 марака, за полупансион по особи. Додала је да ова агенција организује и зимовања у Италији, Aустрији, Француској и Словенији.

Домаће дестинације

Главни ски-центри у БиХ као што су Јахорина, Игман, Бјелашница, Влашић и Козара спремно дочекују предстојећу зимску сезону. Надлежни кажу да су скијашке стазе уређене, нови лифтови постављени, а смјештајни капацитети спремни. Ове сезоне главни ски-центри су снизили цијене својих услуга.

На Козари се налази скијашка стаза дужине 800 метара, а цијена дневног ски-паса је 15 КМ, док су на Влашићу ски-стазе дуге и до 15 километара, а за дневни ски-пас је потребно издвојити 25 марака.

Осим тога, сви они који се одлуче за одмор на Влашићу могу да бирају између приватног и хотелског смјештаја.

Љубитељима сњежних радости на олимпијској љепотици Јахорини и ове сезоне, која се званично отвара између 2. и 4. децембра, на располагању ће бити 20 километара скијашких стаза, од оних за почетнике до стаза за врхунске скијаше.

Олимпијски центар "Јахорина" је у протеклом периоду модернизован изградњом два шестосједа и вјештачким осњежавањем дијела скијалишта стаза Скочине и превојнице Огорјелице један и Огорјелице два. Цијене смјештаја у хотелу "Бистрица" на Јахорини ове зимске сезоне су ниже за десет одсто, а цијена полупансиона од 1. до 29. децембра је 59 марака, од 29. децембра до 2. јануара идуће године 83 марке, од 2. до 15. јануара 69 КМ, а од 15. јануара до 1. априла 59 марака.

У ОЦ "Јахорина" кажу да је за ову зимску сезону цијена сезонског ски-паса са сликом 550, а без слике 1.100 марака, док је за дјецу од пет до 15 година 340, а без слике 680 КМ.

- Љубитељи скијања до 20. новембра могу да искористе акцију и купе сезонску карту са сликом за 275 КМ, а без слике по цијени од 1.000 марака. Новина ове године је и карта од 100 поена, која кошта 100 КМ. Скијашу који користи шестосјед за сваку вожњу скидају се четири поена, за двосјед два и за лифт један поен - рекли су у ОЦ "Јахорина".

У туристичким агенцијама су истакли да сезона на Бјелашници и Игману почиње 15. децембра.

Олимпијски центар Јахорина и ове године иде са снижењем цијена када је у питању смјештајни дио.

Викенд туре

Рјешење постоји и за оне који воле зимске спортове, а немају новца за вишедневне аранжмане.

И ове сезоне, као и прошле, већина туристичких агенција у Републици Српској организоваће и популарна викенд зимовања на Јахорини и Козари.

У агенцијама су нагласили да ће цијене бити мало ниже од прошлогодишњих, али да ће се углавном кретати од стотину до 250 марака по дану, а у цијену ће бити урачунати превоз, смјештај (полупансион са два оброка).

Новогодишњи аранжмани

Aгенције већ нуде и новогодишње аранжмане. Тако ће за дочек Нове године у Будимпешти, Братислави и Бечу становници РС за три дана и два ноћења морати да плате 290 марака, за четвородневни боравак у Прагу 399 КМ, а за петодневни боравак у Цариграду треба да издвоје 539 марака.

Дочек најлуђе ноћи у Паризу кошта 759, а у Будви 189 КМ.

За дочек Нове године у неком од најпознатијих хотела на Јахорини, као што су "Борд", "Термаг", "Кристал", "Два јавора", "Кошута" или "Небојша", за полупансион треба издвојити од 85 до 195 КМ по особи, плус доплату за новогодишњу вечеру од 60 до 195 марака и боравишну таксу од 2,5 КМ.

Изнајмљивање опреме

Дневно изнајмљивање комплетне ски-опреме (скија, штапова и панцерица) за одрасле кошта од 20 до 30 марака, док изнајмљивање комплетне ски-опреме за одрасле за више од четири дана кошта 15 марака. За дневно изнајмљивање панцерица треба издвојити седам марака, а за штапове три марке.

За једнодневно изнајмљивање дјечије ски-опреме потребно је издвојити девет марака, а само за дјечије панцерице пет марака.

За изнајмљивање комплетне сноуборд опреме, односно даске и ципела, дневно је потребно издвојити 20 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана