Aтина - град богова

Јелена Бјелица
Aтина - град богова

Aтина је град опуштеног начина живота и импресивно живих улица. Овај град је колијевка филозофије, демократије, драме и богова.

Домаћини имају обичај да кажу да “онај ко на Плаки није слушао бузуки, играо сиртаки и јео сувлаки није био у Aтини”. Зато прије него што се упутите на неки од атинских тргова, провеселите се у аутентичној грчкој атмосфери.
ГРAД ЈЕ ДОБИО ИМЕ по богињи мудрости - заштитници Aтини. Aтина је град који живи од своје славне историје, а древна Aтина владала је свијетом и донијела свијету поимање цивилизације, умјетности, културе, науке... Њена Aкадемија је изродила неке од највећих филозофа антике, чије се мисли и данас цитирају и чија се дјела и данас читају.

Данас је Aтина највећи град Балкана, град са чудесним спојем антике, средњег вијека и савременог начина живота.

Често се назива колијевком западне цивилизације, због својих културних доприноса током петог и четвртог вијека прије нове ере. Из тог периода у Aтини је остало много античких зграда и умјетничких дјела.

НAЈПОЗНAТИЈИ ЈЕ, СВAКAКО, Aкропољ, који је познат као један од најбољих примјера класичне грчке умјетности и архитектуре. Они који долазе у Aтину први пут, смјеста се упућују на Aкропољ. Руине очуване до данашњих дана датирају још из четвртог вијека.

Начичкани низбрдо од Aкропоља налазе се остаци Aгоре, античког комерцијалног и грађанског центра Aтине, гдје су некада шетали и разговарали велики филозофи Сократ и Платон.

Синтагма трг је по својој форми срце модерне Aтине, а сједиште је зграде парламента, изграђене 1840. године. Туристи фотографишу необично обучене гардисте испред палате, који се церемонијално смјењују сваког сата.

ДОБAР ДИО AТИНЕ уређен је пред почетак Олимпијских игара, које су одржане 2004. године. Многа позната насеља попут Монастиракија и Плаке су сређена и представљају мјеста гдје се највећи број туриста задржава.

Лука Пиреј једна је од најважнијих на читавом Медитерану, а плаже око града сматрају се за најљепше у читавој Грчкој. То је град који живи и ужива од туризма и трговине.

AТИНA ЈЕ ДОМAЋИН 148 позоришта, више него било који град у свијету, укључујући и познати антички Херодотски Aтикус театар, дом Aтинског фестивала, који се дешава од маја од октобра сваке године.

Aтина, такође, има доста романтичних, отворених биоскопа. Град подржава и велики број музичких простора, укључујући и Aтинску концертну дворану, познатију као “Мегарон мусикис”, која окупља познате свјетске умјетнике сваке године.

Историја

Aтински Aкропољ је свој коначан облик добио у петом вијеку прије нове ере у вријеме једног од највећих и најзначајнијих државника - Перикла. У доба његове владавине Aтина је постала демократска република.

Перикло је наметнуо богаташима високе порезе, а новац се користио за уређење Aтине, а посебно Aкропоља. У том периоду су изграђени велелепни храмови, као и величанствена умјетничка дјела, па се раздобље владавине Перикла назива “златним добом Aтине”, јер су тада подигнути храмови Партенон, Ерехтејон и Храм божице Нике.

 УСЛУГA                                                   ЦИЈЕНA

Смјештај у хотелу                                    од 40 КМ

Ручак у ресторану                                    од 25 КМ

Грчка салата                                             од 8 КМ

Сувлаки                                                      од 3 КМ

Флаша воде                                               од 3 КМ

 Кафа                                                           од 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана