Археолози ископали остатке вампирице, сахрањена је на бизаран начин

ГС
Foto: Илустрација

Можда се у 21. вијеку нико не плаши вампира, али наши преци су итекако имали страх од повратка мртвих који су могли да им исисају крв и тиме их убију.

Ново откриће пољских археолога, који су на једном гробљу из 17. века у Пиену откопали "вампирицу". Наиме, пронашли су гроб неименоване жене коју су приковали за земљу и поставили срп преко њеног грла.

Археолози засад нису успјели да утврде старост преминуле, али су напоменули да је била високог друштвеног статуса. Међутим, нема сумње да су се ти људи од повратка даме на злом гласу веома плашили, па су предузели мјере предострожности у случају да поновно отвори очи.

"Срп је био постављан тако да јој одсјече главу или је тешко повриједи ако покуша да устане", изјавио је за Дејли Мејл професор Дариус Полински, који је жену пронашао заједно са колегама са "Универзитета Никола Коперник".

Полински је додао да је покојница имака и катанац омотан око ножног прста, па је претпоставио да се ради о симболичном чину извршеном приликом сахране, поруци покојници да се овамо неће враћати.

Археолози још нису успјели да утврде старост покојнице, али су примијетили да је на глави имала свилену капу, што је указивало на висок друштвени статус.

Говорећи о вампирима и Пољацима, подсјетимо да је прије десет година пронађено гробље у близини града Гливице, гдје је неколико људи сахрањено тако да је било немогуће да се врате.

Покојници су пронађени са одсјеченим главама положеним крај ногу, што је, уз пробијање тијела (срца) колцима, служило и као мјера предострожности када се посумњало да би покојник могао поново да се појави на овом свијет, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана