Aнтон Касиповић: У обнову и изградњу школа уложено 96 милиона марака

Драгана Келеч
Aнтон Касиповић: У обнову и изградњу школа уложено 96 милиона марака

Садашња Влада РС током свог мандата уложила је у образовање више него све претходне заједно. Око 60 милиона марака из Развојног програма РС и 36 милиона марака из буџета РС уложено је уизградњу, обнову и опремање школа и фискултурних дворана, из градњу објеката високошколских установа и рјешавање питања ђачког и студентског смјештаја.

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" рекао министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић.

- Обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда. Набавили смо 18 мини бусева и је дан аутобус за превоз ученика до школе - нагласио је Касиповић

* ГЛAС: Упркос разним стимулацијама Владе РС, мали број студената уписује се на програме дефицитарних занимања. Како ријешити тај проблем?

КAСИПОВИЋ: Према нашим сазнањима, а на основу података високошколских установа, од увођења стимулативних мјера Владе РС значајно је повећано интересовање студената за студиј електротехнике, машинства, математике и информатике, а посебно геодезије. Студенти се и даље рјеђе опредјељују за студиј физике, али вјерујем да ће у будућности студенти бирати оне студијске програме који им гарантују посао.

* ГЛAС: С обзиром на то да је у току упис студената и ученика у нову академску и школску годину, колико је избор факултета, али и средњих школа у Српској усаглашен са тржиштем рада?

КAСИПОВИЋ: Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са друштвеним партнерима веома озбиљно припрема уписну политику у средње школе, водећи рачуна о потребама на тржишту рада. Поштујемо жеље ученика, али им предочимо податке колика је потражња на тржишту за занимање које желе да упишу и какав је тренд запошљавања. Већа пажња у идућем периоду биће посвећена очувању заната за којима влада потражња на тржишту рада.

Када је ријеч о уписној политици на високошколске установе, настојимо да усмјеримо студенте у она занимања за која влада потражња на тржишту рада. Студентима који се опредијеле за студиј математике, физике, информатике, електротехнике, машинства и геодезије Министарство суфинансира школовање, набавља уџбенике, додјељује помоћ у првој години, а касније стипендију, а најважније је да ће ти студенти одмах по стицању дипломе добити посао.

* ГЛAС: Какви су критеријуми оцјењивања у основним школама у Српској, јер је на крају сваке школске године велики број одличних ђака?

КAСИПОВИЋ: Правилником о оцјењивању ученика у основној школи уређено је оцјењивање и прописани критеријуми. Министарство просвјете и културе увијек по завршетку школске године ради анализу успјеха ученика у школама. На основу те анализе процијенићемо да ли су нарушени критеријуми или их треба мијењати, не негирајући при томе труд и залагање које су ученици уложили да би остварили одличан успјех. Размишљамо такође о екстерној евалуацији која би можда била најбоља провјера постигнутог успјеха.

* ГЛAС: Опредјељење Министарства просвјете и културе јесте да обезбиједи нови концепт уџбеника. Шта је са Законом о уџбеницима и које су предности успостављања тржишта уџбеника у Републици Српској?

КAСИПОВИЋ: Наша намјера је да обезбиједимо квалитетније уџбенике, ради чега је Министарство припремило Закон о уџбеницима у основним и средњим школама, који је усвојен у Народној скупштини у форми нацрта. Закон предвиђа отварање тржишта уџбеника у Српској, и самим тим даје већу могућност избора уџбеника. С обзиром на то да је ријеч о великом послу јер закон предвиђа нови начин припремања, одобравања, издавања и избора уџеника, као и праћење и вредновање коришћења уџбеника у образовно-васпитном раду, уџбеници за 2010/11. школску годину неће бити рађени по новом концепту.

* ГЛAС: Када ће почети изградња бунара у школама у којима је утврђено да је вода неисправна?

КAСИПОВИЋ: Министарство просвјете и културе РС обезбиједило је из Развојног програма РС 400 хиљада марака за снабдијевање школа исправном водом за пиће. Овим средствима биће урађена санација и дезинфекција постојећег водозахватног објекта у 27 школа и санација и дезинфекција чатрње у 12 школа. У току је процедура јавних набавки и по избору најповољнијег понуђача почеће радови. Рјешавање овог питања не иде оном брзином којом бисмо ми жељели, али закон се мора поштовати. Министарство ће настојати да у сарадњи са локалним заједницама обезбиједи снабдијевање школа исправном водом у случајевима гдје је рјешење прикључење на постојећи локални водовод.

* ГЛAС: Велики број средстава уложен је у обнову школа и изградњу. Да ли ће тај тренд и даље бити настављен?

КAСИПОВИЋ: Ова Влада више је уложила у образовање него све претходне заједно. Око 60 милиона марака из Развојног програма РС и 36 милиона марака из буџета РС уложено је у изградњу, обнову и опремање школа и фискултурних дворана, изградњу објеката високошколских установа и рјешавање питања ђачког и студентског смјештаја. Обезбјеђујемо бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда. За превоз ученика, набавили смо 18 минибусева и један аутобус за превоз ученика до школе. Наставићемо и даље да улажемо у образовање свјесни да улажемо у будућност Српске.

Реформе

* ГЛAС: Министарство образовања у Хрватској припрема велику реформу образовања која ће донијети измјене свих одговарајућих прописа, како би ђаци били образовани посебно за оне предмете за које су надарени? Да ли се нешто слично може очекивати и у РС?

КAСИПОВИЋ: Пажљиво пратимо све новине у образовању у земљама у окружењу. Сва позитивна искуства биће уграђена и у образовни систем РС и прилагођена нашим условима. У плану је ревизија наставних планова и програма иако се и сада настоји да се рад са ученицима организује тако да обрада наставних јединица буде занимљива сваком ученику и да га заинтересује за градиво. Треба да се развије радозналост и потреба за истраживањем, с обзиром на то да неки ученици слабије напредују у настави. Потребно је сваком ђаку у току наставног процеса омогућити напредовање у складу с могућностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана