Aнонимне сахране постале хит

Миленко Киндл
Aнонимне сахране постале хит

Око 4.000 погребних предузећа у Њемачкој, углавном породичних фирми, биљеже све мањи профит јер се са доласком кризе све више штеди на опреми покојника.


Нијемци се ријетко упуштају у "самоорганизацију" сахрана, а ангажовањем погребних предузећа далеко повољније пролазе, нарочито уколико је преминули имао посебних жеља.

Почетна, реална висина трошкова сахране у Берлину и Потсдаму је, примјера ради, око 1.500 евра.

Тим износом обухваћени су трошкови транспорта тијела преминулог у кругу од 50 километара, ковчег од пуног дрвета, одјећа за преминулог и неизбјежне таксе које наплаћују сама гробља.

У цијену, међутим, нису укључени трошкови црквене службе и капеле, али се погребно предузеће брине о свим формалностима, укључујући и о умрлицама.

Коришћење капеле кошта најмање 150 евра, док се службе свештеника у основи не наплаћују, али то зависи од много чега, понајвише од тога да ли сте члан неке цркве, и које.

Трошкови сахране могу бити и нижи и све је више Нијемаца који се одлучују за скромније погребе, а још више је оних који су на то приморани.

Ријеч је о "анонимним" сахранама, без велике фаме, обиљежја и ближњих. Црква тај тренд критикује, јер сматра да сваки појединац има право на достојанствену сахрану.

- У почетку ме је нервирало то што се људи одлучују на потпуно анонимну сахрану. Постоји мноштво разлога због којих то ниједан човјек не би требало да чини - изјавио је власник погребног предузећа у Келну, Томас Кремер.

- Имам разумијевања када људи кажу да немају новца, али опет би ту културу опраштања од преминулог требало некако одржавати - истакао је он.

Цијене загробних мјеста у Њемачкој су прошле године порасле у просјеку за 40 одсто, а од прије три године јавни здравствени систем не субвенционише погребе.

- И код нас се осјећа то што су загробна мјеста и таксе поскупјели јер су то фиксне суме које породице преминулих морају да плате па онда штеде на другим загробним услугама које ми пружамо. Штеди се и на цвијећу, и на кафи, и на умрлицама у огласима. То погађа читав низ услужних дјелатности - жали се власник погребног предузећа Петер Нојман.
И Нојман указује да је све више Нијемаца који се одлучују за анонимно кремирање које је једно од најјефтинијих облика сахране.
Зарада је опала и каменоресцима. С обзиром да класичан загробни споменик кошта и до 2.000 евра у понуди су и половни споменици.
Каменорезац Конрад Херц муштеријама дискретно нуди половне споменике који се визуелно од нових готово не разликују, али им је цијена дупло нижа. Он такве споменике откупљује по минималној цијени од управа гробља.

Кремације

У источној Њемачкој, гдје је сиромаштво веће, а хришћанска традиција дијелом угушена, већ се скоро 90 одсто погреба обавља кремацијом, али, и породице које своје најмилије сахрањују у ковчегу све се рјеђе одлучују за квалитетно дрво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана