Ангела Меркел личност године

Агенције
Ангела Меркел личност године

Лондон - Најутицајнији европски лидер Ангела Меркел проглашена је у избору магазина "Тајм" за личност године.

Познати часопис одабрао је Меркелову због изазова са којима се суочила и улоге предводника Старог континента.

Поред њемачког канцелара, у трци за награду за личност године нашли су се и Абу Бакр ал Багдади, лидер Исламске државе, Кејтлин Џенер, бивши спортиста и ТВ личност, Тревис Каланик, извршни директор "Убера", Владимир Путин, предсједник Русије, Хасан Рохани, предсједник Ирана и Доналд Трамп, кандидат за предсједника САД.

Главни уредник магазина Ненси Гибс је открила да је Ангела права особа којој треба да буде додијељена ова титула јер је она жена која управља дужничком кризом у Европи и која је отворила границе своје државе за стотине хиљада избјеглица.

Часопис је њој додијелио ову титулу зато што је "тражила више од своје земље него што би се већина других политичара усудила, због тога што је одлучно стала против тираније и за пружање непоколебљивог моралног вођства у свијету".

- Гледајући на избјеглице као на људе које треба спасти, а не као на окупаторе које треба отјерати, ова жена је употријебила милосрђе као оружје - рекла је Ненси Гибс у образложењу и додала: "Можете се слагати с њом или не, али она не бира лак пут. Лидери се тестирају само онда када људи не желе да их слиједе".

Часопис "Тајм" наводи да Источна Њемачка, гдје је Меркелова одрасла, није била ни демократска, ни република. Била је орвелијанска хорор представа, гдје је Гвоздена завјеса нашла свој буквални физички приказ у облику Берлинског зида.

Стидљива ћерка лутеранског свештеника, Меркелова је ушла у политику као разведена протестанткиња у већинској католичкој странци, жена из сестринства и "источњачка" у тек уједињеној Њемачкој.

Њен политички стил је био такав да га није било. Без украса, харизме, само истанчан осјећај за моћ и научничка преданост информацијама. Чак и након што је Меркелова постала њемачки канцелар 2005. године и тада командовала четвртом највећом економијом на свијету, она је остала потпуно досадна - како би је што више потцјењивали, сматрају из угледног часописа.

Њемачки аналитичари назвали су је Меркелвелијанком када је надмудрила, изоловала и просто надживјела свакога ко би могао да јој буде пријетња. Онда је дошла 2015. година. Не једном, не два пута, већ три пута ове године подизано је питање да ли Европа може да настави да постоји, не културно или географски, већ као амбициозни државотворни експеримент. Меркелова се већ показала као незамјењиви играч у вођењу европске дужничке кризе. Грчки банкрот запријетио је самом постојању еврозоне, а мигрантска и избјегличка криза представљала је најозбиљнији изазов принципу отворених граница. Коначно, трагедија у Паризу оживјела је националистички рефлекс ка затварању врата, подизању зидова и општем неповјерењу. Сваки пут је Меркелова реаговала. Њемачка је спасла Грчку под строгим условима. Прихватила је избјеглице као жртве дивљаштва радикалног ислама и послала трупе у борбу против Исламске државе.

О Меркеловој

- Рођена је као Ангела Каснер, преузела презиме бившег мужа

- Отац јој је био свештеник, а мајка учитељица енглеског и латинског

- присталице је зову Мути односно мама

- опрезна од дјетињства, као дјевојчица 45 минута се припремала да изведе скок у воду

- радила као шанкер на диско забавама свог факултета

- дипломирала физику, докторирала квантну хемију

- након развода од првог мужа живјела илегално у једном берлинском стану

- када је пао Берлински зид, отишла у сауну и попила пиво

- њен садашњи муж толико мрзи појављивање у јавности да се није појавио на њеној инаугурацији за канцелара 2005.

- одлична је куварица, прави добар колач са шљивама

- плаши се паса након што ју је један угризао 1995. године

- воли фудбал и редовно посјећује свлачионице њемачке репрезентације

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана