Aнгела Меркел добра маћеха

Глас Српске
Aнгела Меркел добра маћеха

У јавности је Данијел Зауер толико мало познат, да фоторепортери у Бајројту, на отварању традиционалног фестивала музике Рихарда Вагнера, уопште нису знали ко је згодан младић, раскопчаног сакоа, кратко, модерно подшишане косе, који стоји тик уз канцелара Aнгелу Меркел. Прво се претпостављало да је, можда, ријеч о момку из обезбјеђења. Касније се сазнало да је то син из првог брака њеног мужа, професора Јоахима Зауера.

Меркелова, одрасла у строгој протестантској, свештеничкој породици, скоро херметички чува свој приватни живот, тако да је овај догађај из баварског Бајројта, од прије неколико дана, гдје се њемачка канцеларка појавила у пратњи свог мужа, професора Зауера и по први пут и његовог сина из првог брака Данијела (35), привукао велику пажњу.

За Данијела штампа паше да је, као и свој отац, повучен, али да  његов брат Aдријан живи нешто "јавније".

Aдријан је фотограф, који је студирао у Лајпцигу, сувласник је продуцентске галерије "Aмерика" и, како пише штампа, отац малог Казимира, старог 18 мјесеци. Меркелова је, по тој линији, однедавно постала бака.

Обојица браће су из првог брака другог мужа Aнгеле Меркел, професора Зауера и они су, од 1983. године, послије његовог развода од прве жене, једне колегинице, хемичарке, остали да живе са мајком.

Са синовима свога мужа, Меркелова, како пише овдашња штампа, има пријатељски однос, добра је маћеха.

Приватни живот њемачких политичара, нарочито канцелара, су увијек побуђивали медијску пажњу. Један од оних о коме се пуно писало је Герхард Шредер, познат по браковима са лијепим, младим и паметним женама. Он је сада у четвртом по реду браку с најмање деценију и по млађом Дорис, новинарком по струци, с којом је усвојио и двоје дјеце из Русије.

Када је ријеч о Меркеловој и њеном приватном животу, медији пишу да се са 23 године удала за једног студента, који се презивао Меркел, и да је брак трајао свега пар година.

Затим се 1998. године удала за Зауера, који је Меркелову упознао у Централном институту за физичку хемију у Берлину 1989. године.

Зауер скоро никад не прати своју супругу у њеним јавним наступима и службеним посјетама, али је увијек ту кад је у питању нешто важно као што су, рецимо, посјете америчких предсједника или културни догађаји, попут Вагнеровог фестивала.

- Моја личност не стоји ни у каквом односу према политичком раду Aнгеле Меркел - рекао је једном шармантни професор Универзитета Хумболт у Берлину, који је познат и по томе што није био присутан у парламенту чак ни новембра 2005. године, када је његова супруга полагала заклетву, као прва жена канцелар у историји Њемачке.

Зауер је рођен 1949. године у Хозену, у Лужицама, докторирао је хемију и има иза себе огромно професионално искуство - европско и америчко. Иако се Зауер веома ријетко појављује у јавности, медији, ипак, пишу да он подржава своју супругу као "тихи савјетник" и да понекад "баци око" на рукописе њених говора.

Хелмут Кол

И стари канцелар, како га зову, - Хелмут Кол - који се приближава осамдесетој години, нашао се поново у медијима прошле године, када је одлучио да се ожени, по други пут. Он се оженио дугогодишњим пријатељицом Мајке Рихтер, млађом од њега скоро три деценије, с којом је заједно 2004. године на Шри Ланки преживео чак и цунами. За њу се каже да је запослена у њемачком Министарству привреде, али и да је радила и као новинар.

Припремила: Жана Мијатовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана