Aндрија Мандић: Српска дјеца дискримисана у Црној Гори

Сандра Милетић
Aндрија Мандић: Српска дјеца дискримисана у Црној Гори

Опозиција у Црној Гори тражи равноправност српског језика и могућност да се наша дјеца школују на српском језику, да обавезно имају предмет српски језик и књижевност и не прихватамо да наши писци који су у тој области најзначајнији људи на балканском полуострву буду протјерани из лектира и школских програма.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Нове српске демократије, опозиционе партије у Црној Гори Aндрија Мандић.

- Најбројнија смо језичка заједница, то је чак констатовао и попис који је радила актуелна власт и не пристајемо и не прихватамо да будемо маргинализовани - нагласио је Мандић.

* ГЛAС: Нова рунда преговора опозиционих партија и премијера Црне Горе Игора Лукшића у вези са Законом о општем образовању заказана је за понедјељак. Шта очекујете од тог састанка?

МAНДИЋ: Црна Гора се данас налази у тешкој политичкој ситуацији и имамо снажно исказану дискриминацију од стране актуелних власти. Свако дијете у Црној Гори принуђено је и присиљено да се школује на црногорском језику и да умјесто досадашњег предмета матерњи језик и књижевност, гдје је постојала могућност да свако упише свој матерњи језик, имамо само тај предмет који се зове црногорски језик и књижевност. Он се, иначе послије најновијег нормирања, и те како разликује од српског језика којег су сви изучавали у Црној Гори. Довољно је напоменути да су тим нормирањем уведена два нова слова, да то представља велики проблем у читавом функционисању наставног процеса. Оно што ми тражимо, послије пописа који је констатовао да смо ми и даље најбројнија језичка заједница у Црној Гори, јесте равноправност српског језика и могућност да се наша дјеца школују на српском језику, да они обавезно имају предмет српски језик и књижевност и не прихватамо да наши писци који су у тој области најзначајнији људи на балканском полуострву буду протјерани из лектира и школских програма. Дакле, боримо се против дискриминације, боримо се за равноправност и вјерујемо да ћемо имати подршку већине грађана Црне Горе. Најбројнија смо језичка заједница, то је чак констатовао и попис који је радила актуелна власт и не пристајемо и не прихватамо да будемо маргинализовани, да будемо "преведени" у статус националне и сваке друге мањине.

* ГЛAС: Најавили сте оштре потезе ако се не постигне договор са премијером. Какве конкретно?

МAНДИЋ: Ми ћемо ствари рјешавати и у идућих неколико дана, до уторка, када је на дневном реду изборни закон без којега Црна Гора не може да добије датум преговора, а и који је главна упоришна тачка за оно што смо ми поставили као нашу стратегију. Ми смо рекли: нема гласања за изборни закон, ни двотрећинске већине у парламенту док се не промијени Закон о општем образовању и не омогући српској језичкој заједници да се школује на свом матерњем језику. Тај наш притисак, оправдан захтјев, послије уторка губи на снази јер је уторак посљедњи дан када Црна Гора може да усвоји изборни закон. У ових неколико дана ћемо, вјерујемо, тражити договор који ће бити на задовољство свих, а ако га не постигнемо, онда ћемо бити принуђени да као опозиција напустимо све институције система, бићемо принуђени на ванпарламентарну борбу, бићемо принуђени да тражимо нека рјешења, а та рјешења неће почивати на плећима дјеце у Црној Гори, нама треба да таква рјешења првенствено носе политичари, односно они који су представници народа.

* ГЛAС: Писци који су раније у црногорским школама изучавани у оквиру наставног предмета српски језик и књижевност, сада су у новом наставном предмету црногорски језик и књижевност потпуно занемарени или се појављују спорадично?

МAНДИЋ: Министар просвјете је тврдио да они заправо нису избачени него да су распоређени на неке друге нивое школовања, односно да се они који су се налазили у осмом разреду основне школе налазе у првом разреду средње, они из седмог у шестом и тако даље. Покушавао је заправо немушто да објасни да су ону протјерани. A чињеница је да јесу, на основу свих анализа које су радили наши људи који се баве тим питањем и да се новим програмом покушао значајно редуковати фонд часова који се баве питањем књижевности и изучавањем оних писаца који су оставили највећи траг у нашој литератури. Ја то, наравно, осуђујем, као и Нова српска демократија, али да би се то стање промијенило, морамо много више да урадимо и добијемо подршку не само важних домаћих адреса него и међународних. Ради се о класичној дискриминацији и та дискриминација је у функцији асимилације српског народа који живи на овом простору и томе се супротстављамо.

* ГЛAС: Како коментаришете то да је настава почела упркос позиву опозиције на бојкот? Иду ли Ваша дјеца у школу?

МAНДИЋ: Моја дјеца, као ни дјеца функционера и чланова Нове српске демократије, не иду у школу и за сада смо ми једина опозициона партија које не шаље дјецу у школу. Вјерујемо да ће се идућих дана, ако се не постигне споразум, нама прикључити Народна социјалистичка партија. То је један вид притиска, јер не прихватамо такав почетак школске године. Дјеци су већ подијељени распореди и упутства да се настава изводи на црногорском језику, а да је једини предмет који изучавају као матерњи језик црногорски језик и књижевност. Моје дијете је тешко дискриминисано и док власт не одустане од дискриминације, ја и многи други не желимо да наша дјеца иду у такву школу. Међутим, таква врста притиска, као што сам рекао, може да траје до уторка. Послије немогућности постизања договора морамо да повучемо неке много снажније потезе. Недавно сам о томе у телефонском разговору обавијестио и комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа. Желим да се постигне споразум, а због великог неповјерења између нас и владе желио сам да гарант таквог споразума буде Филе. Ипак, пружаћемо отпор и нећемо прихватати наметнуто стање. Вољели бисмо да нам колеге из опозиције у томе помогну. Сада учествујемо сами у бојкоту наставе и резултат је да је негдје око 20 одсто ђака у Црној Гори првог дана, 1. септембра, бојкотовало наставу. Вјерујем да ће се тај проценат повећати и да ћемо почетком идуће седмице и том врстом притиска утицати на Владу да постигне поштен споразум са најбројнијом језичком заједницом у Црног Гори, а то је српска.

* ГЛAС: Како коментаришете најаву Министарства просвјете и спорта Црне Горе да ће наставници који не буду жељели да предају црногорски језик бити кажњени и да ће бити санкционисани и ђаци који не долазе на наставу, као и њихови родитељи?

МAНДИЋ: То је скандал и то није изненађујуће. У четвртак су хапшени наши активисти који су дијелили летке на којима су се налазили фотографије Његоша, Вука Караџића, Црњанског, Ћосића и других наших писаца. Против њих су подигнуте кривичне пријаве. То што ради министар просвјете потпуно је у складу са методама које је и у претходним годинама и у читавом времену свог владања користила актуелна власт. Једно је сигурно, ми томе треба да се супротставимо. Ми кроз супротстављање на једној страни, и на другој страни, тражењем рјешења са премијером Лукшићем треба да пронађемо излаз из ове тешке и морам да признам, доста драматичне ситуације у ЦГ.

* ГЛAС: Лукшић каже да је његов приједлог да се предмет зове црногорски - матерњи језик и књижевност фер за српски језик?

МAНДИЋ: Његов приједлог није добар и није фер. То је приједлог Предсједништва његове партије и према информацијама којима располажемо, то је био приједлог за који се залагао бивши премијер Мило Ђукановић. Тај приједлог није поштен јер дискриминише најбројнију језичку заједницу и не доводи је у равноправан положај са оном која је мање бројна од ње.

Тешка позиција

* ГЛAС: Какав је данас положај Срба у Црној Гори?

МAНДИЋ: Данас је положај Срба у Црној Гори веома тежак, али то није нова информација. Ми смо као озбиљан народ, који је утемељен, који није гост у сопственој кући, дужни да се томе супротставимо вјерујући да ће брзо доћи дан када ће се карте на овом простору наново промијешати и када ћемо бити у много бољој позицији него што смо сад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана