Aнђелима није мјесто на земљи

Независне Новине
Aнђелима није мјесто на земљи

Прије тачно годину дана јавност свих република бивше Југославије била је шокирана вијешћу да је погинуо славни македонски пјевач Тоше Проески.

Умјетник сањивог погледа, анђеоског гласа и великог срца, како су га несебично називали колеге, познаници, пјевачи и новинари, погинуо је у саобраћајној несрећи која се 16. октобра прошле године у раним јутарњим часовима догодила на аутопуту A3 Загреб, недалеко од Нове Градишке.

Ударна вијест централних дневника већине ТВ и радио станица код нас и у региону тог дана није била политички обојена, него се односила на погибију Проеског.

С обзиром на то да је овај анђео, како га сада називају, за само неколико година пјесмом и добротом премостио разлике између народа на узаврелом југу Европе, којим су посљедње двије деценије харали ратови и кризе, не чуди што је његова смрт доживљена као једна од највећих трагедија и што и данас, годину дана касније, тај жал не јењава.

Још се на дну телевизијских екрана могу прочитати поруке које му упућују његови бројни обожаваоци, којих, како се сад чини, има више него икада.

Поручују му и данас да је анђео, светац, да га воле, да ће увијек остати у њиховим срцима и цитирају оно што пише на његовом гробу, а што сваки од њих осјећа: "Смрт је за смртнике, а Тоше је бесмртан".

Ипак, његови Крушевљани сигурно највише тугују.

Тошетов гроб, поред породице и познаника, свакодневно обилазе они који су га вољели и који га воле, пале свијеће и остављају му играчке, цвијеће и поруке.

Књига жалости постали су интернет сајтови, корице ђачких свесака исписане његовим стиховима и стари зидови на којима су графите замијениле тужне поруке посвећене прерано преминулом македонском пјевачу.

Колико је само био цијењен и поштован од стране колега с простора бивше Југославије најбоље показује концерт који је 5. октобра у Тошетову част одржан на Градском стадиону у Скопљу, на мјесту гдје је Тоше одржао свој посљедњи концерт.

Око 25 највећих музичких звијезда с простора бивше Југославије, већином они с којима је сарађивао, пјевали су његове највеће хитове и уз смијех, вриску и пјесму публике плакали.

Међу њима били су Гоца Тржан, Леонтина, Жељко Самарджић, Бојан Маровић, Нина Бадрић, Тони Цетински, Руслана, Санди Ценов, као и многи други који су имали прилику да га чују и упознају.

И око 50.000 његових вјерних обожавалаца, са транспарентима на којима је писало "Те сакам сите" и његовим сликама, пјевало је и плакало.

Тоше Проески, који је, између осталог, у својој пјевачкој каријери издао и обраде бројних изворних македонских народних пјесама, био је задњих неколико година и амбасадор УНИЦЕФ-а у Македонији.

Да је заиста био обожаван у својој земљи показује и то што је дан сахране Тошета Проеског био дан жалости у Македонији, а Влада ове земље донијела одлуку да погинулог пјевача постхумно прогласи заслужним грађанином Републике Македоније.

Колико је Тоше значио родној Македонији показује и вијест о томе да тамошња православна црква (МПЦ), према писању македонског НетПресса, разматра могућност да популарног балканског пјевача прогласи свецем.

Информацију о томе потврдио је и владика Петар, предсједник црквене комисије за канонизацију, који је рекао како је "још рано говорити о томе, али ће значајну улогу у доношењу те одлуке имати Тошина хуманитарна и вјерска дјелатност".

"Црква има своја правила за то на који начин се нека особа проглашава свецем. Иницијатива за то се не даје одмах по нечијој смрти. Потребно је да од тога прође извјесно вријеме, да се дају конкретни приједлози, да се сакупе информације о његовом дјеловању и тек онда се одлучује да ли та особа може постати светац", рекао је владика Петар.

Становници Македоније подржавају ту иницијативу.

Тошетова дјевојка Aдријана Будимир, која још није пребољела његов губитак, није била на спектакуларном концерту у Скопљу.

Како открива извор близак овој рукометашици, што се више ближи годишњица Тошетове смрти, све јој је теже.

Како и не би било?! Када људи који су га гледали само на телевизији и нису до његове смрти готово ни знали колико је добар човјек заиста био још пате и жале га, не чуди што његовој породици и дјевојци губитак ништа не може да надокнади.

Ово је прва у низу годишњица које ће услиједити, тако да су ране још сувише свјеже да би се могао сакрити бол, а сјећања и успомене на његову доброту, таленат и хуманост су сувише велики да икада падну у заборав.

Ултра маратон

Нова Градиша - Јутрос  у 6 часова и 20 минута, у вријеме када је прије годину дана у близини Нове Градишке смртно страдао македонски пјевач Тоше Проески, са стадиона НК Слога у Новој Градишки стартовао је ултра маратон којим ће се обиљежити смрт несретно преминулог пјевача, преноси index.hr

Маратон организују Aтлетски савез Македоније, Фондација Тоше Проески и Делта клуб маратонаца из Скопља.

Двадесет о шест маратонаца којие ће непрекидно трчати 80 сати око 900 километара до Крушева, родног мјеста Тошета Проеског, прије старта пустило је 29 голубова који симболизују Тошине године.

Прва година без Тоше

На данашњи датум, нешто прије 6.30 сати на аутоцести у близини Нове Градишке, Проески је спавао у теренцу VW Taureg, којим је управљао 32-годишњи Георгиј Георгијевски, а с њима је била и 49-годишња менаджерка Љиљана Петровић. Крећући се недозвољеном брзином, теренац је ударио у камион, забио се у средишњу заштитну ограду аутоцесте и завршио у каналу.

И док је менаджерка прошла с лакшим, а возач с тежим повредама, Тоши Проеском није било спаса.

Из сиромаштва на звјездано небо

Тоше је рођен 25. јануара 1981. године у Крушеву, у сиромашној породици, а каријеру је започео наступом на Макфесту 1997. године, гдје је освојио главну награду. Исте године на фестивалу у Штипу наступао је с пјесмом "Пушти ме", а 1998. је тријумфирао на фестивалу у Скопљу с пјесмом "Остани до крај". Велику славу у Македонији постигао је пјесмама "Усни на усни" и "Сонце во твоите руси коси", за коју је добио награду на Еурофесту.

Ипак, његов тренутак долази тек 2004. године, када с пјесмом "Чија си"  односи побједу на Беовизији. Пјесма постаје хит у Србији, након чега се феномен Тоше шири изван граница Македоније, по цијелом Балкану. Исти је фестивал, након његове трагичне смрти, Тоши Проеском додијелио прву у својој историји награду за животно дјело.

 

Везани линкови:

Маратон дуг 1000 километара, Тошету у част

Педесет хиљада  су пјевали у грас Тошине пјесме

Погледајте видео  "The hardest thing" (02.06.2008.)

Премијера спота "The Hardest Thing" (27.05.2008.)

Поштанска марка са Тошетовим ликом путује свијетом (18.12.2007.)

Лажне "посљедње снимке" (06.12.2007.)

Македонија навива за вас (12.11.2007.)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана