АНАЛИЗА: Америка на корак од судбине Балкана?!

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА: Америка на корак од судбине Балкана?!

ВАШИНГТОН - Уколико не буду смирене узавреле политичке тензије и подјеле унутар америчког друштва, САД би могле доживјети судбину балканских земаља које су се распале због мржње коју су годинама хранили поједини центри моћи и мејнстрим медији, сукобљавајући међусобно обичне људе и правећи дубоке подјеле унутар друштва.

Сматрају ово политички аналитичари, наводећи да је покушај убиства предсједничког кандидата Доналда Трампа резултат тих наметнутих подјела и мржње која је годинама свјесно ширена, упозоравајући да је она на највишем нивоу од грађанског рата с половине 19. вијека. Према ријечима Владимира Ђукановића, који је годинама живио и радио у САД као брокер на Волстриту, подјеле унутар америчког друштва постале су још веће због пада глобалне моћи, све скупљег живота, али и наметнутих радикалних друштвених норми. Подсјећа и да су сви који су се томе успротивили углавном плаћали главом, подсјећајући на случајеве убиства Боба и Џона Кенедија.

- Кенедијеви су покушали да спроведу одређене реформе унутар земље, ударивши тада на кључни проблем, расизам. Успели су да наметну акт о људским правима, који је тада спасио САД од распада по цртама из Грађанског рата. Али, сви даљи планови пали су у воду када је убијен председник Џон Кенеди. Бојим се да ни данас није боља ситуација. Шта више. Цензура друштвених мрежа, кансел култура неподобних и сталне пропагандне лажи су присутне на сваком кораку, а што је веома опасно, јер је све затрованији народ наоружан до зуба - каже Ђукановић.

ЦРТАЊЕ МЕТА

Слично мишљење дијели и аналитичар и историчар Небојша Малић, који је такође годинама живио у САД. Сматра да ова држава још може избјећи најцрњи сценарио уколико политичари смире и спусте лопту на земљу, Уколико до тога не дође, према мишљењу Малића, предстојећи предсједнички избори могли би бити посљедњи.

Наводи да су и сами медији допринијели великом раздору и мржњи унутар америчког друштва. Како каже, часопис “Њу републик” је недавно објавио насловну страницу на којој је Доналд Трамп представљен као Адолф Хитлер, додајући да је атмосфера мржње и политичког линча кренула још 2016. године са причама о руском наводном мијешању у америчке изборе.

Да је поларизација унутар америчког друштва већа него икад сматра и политички аналитичар Александар Павић, наводећи да ју је протеклих неколико мјесеци константно подгријавала Бајденова администрација долијевајући стално ново уље на ватру - поручујући да је Доналд Трамп главна егзистенцијална и национална пријетња за будућност САД.

- На овај начин они су на чело Трампа стављали мету, називајући га државним непријатељем број један. Бојим се да неко свесно потпирује атмосферу грађанског рата. Мислим да иза свега стоји дубока држава. Они изазивају ратове широм света, а сада су се окренули за 180 степени и очигледно им је у интересу да изазову унутрашњи сукоб у САД - каже Павић.

Подсјећа и да су се 2021. оперативци Демократске странке отворено хвалили у магазину “Тајм” како су радили на промјени режима у САД.

- Многи од њих су учествовали у обојеним револуцијама у другим деловима света. А оне увек подразумевају и вештачку поларизацију друштва које је на мети, а на мети је већ неко време и само америчко друштво - убијеђен је Павић додајући да су поједини мејнстрим медији све радили како би Трампа што више сатанизовали у очима обичних људи.

Резултат свега - сиромашни су бијесни на богате, а републиканци и демократе једни на друге. Расте и антисемитизам, али и расне тензије због неконтролисаних миграција. Сви су због нечега незадовољни и то у земљи у којој готово свака породица има бар један комад оружја.

ПЕСИМИЗАМ

Почетком ове године организација за процјену ризика “Евроазијска група” смјестила је САД на чело листе најозбиљнијих ризика за свјетски мир с којим би се свијет могао суочити током ове године и то испред рата у Украјини и сукоба у појасу Газе. Песимизам влада и међу самим грађанима. Недавно спроведена анкета компаније “Расмусен рипортс” открила је да чак 41 одсто Американаца вјерује да ће други грађански рат избити у наредних пет година. Интересантно, како године пролазе, овај песимизам је све већи. Примјера ради исто ово истраживање, а спроведено 2018. године, показало је да је тридесет одсто испитаних оцијенило да је могућ и реалан унутрашњи сукоб. Како су навели аутори овог истраживања, за разлику од 19. вијека, Американци овога пута не шију сиве и тегет униформе Конфедерације и Уније, већ главну опасност виде у серији идеолошких и политичких подјела којима је земља изложена разним опасностима више него у вријеме када су се двије војске до истребљења јуриле по пољима од Гетисбурга преко Атланте па све до Нешвила.

Оно што забрињава јесте и податак, односно истраживање Центра за политику Универзитета у Вирџинији, које је открило да сваки пети испитаник сматра да је политичко насиље у неком степену прихватљиво. Још драматичније упозорење представља истраживање које је показало да око 80 одсто Бајденових и Трампових присталица изборе види као пријетњу демократији. Они чак не виде ништа спорно уколико би се САД подијелиле на “црвене” и “плаве” државе. Уз то трећина републиканаца и око 10 одсто демократа латило би се оружја зарад спаса земље. Конкретно ради се о двадесетак милиона Американаца којима је на располагању око 400 милиона комада оружја и милијарде метака.

Да политичко стање унутар САД није нимало сјајно и бајно упозорила је недавно и професорка са Универзитета Калифорнија Барбара Волтер, сврставајући САД у ред дјелимично демократских држава, попут Еквадора, Сомалије и Хаитија. Ауторка књиге “Како почиње грађански рат и како га спријечити” сматра да је Америка много ближа грађанском рату него што су Американци то спремни да признају, објашњавајући да од затрованог окружења, подијељеног друштва, политичког екстремизма, подривања ауторитета институција и свеопштег наоружавања мало шта може испасти на добро. Указала је и на то да се САД више не дијеле на сјевер и југ, као за вријеме Грађанског рата или на исток и запад, већ на урбане и руралне Американце, што би могло изазвати гомилу малих ратова, по један у свакој од држава.

Атентат

Доналд Трамп за длаку је избјегао смрт на суботњем предизборном митингу у Батлеру у Пенсилванији. На њега је пуцао Томас Метју Крукс (20), кога су ликвидирали агенти Тајне службе. Полиција је накнадно у Круксовој кући пронашла материјал за прављење бомби. Истрага покушава да утврди мотив, али се испитују и пропусти надлежних служби задужених за заштиту. Пушка коју је користио Крукс купљена је легално и припадала је његовом оцу. Епилог пуцњаве, смрт бившег ватрогасца Корија Комператора, који је био међу публиком. Након што је чуо прве пуцње он се бацио на жену и дјецу, да би их заштитио својим тијелом. Оснивач приватне војне компаније “Блеквотер” Ерик Принс сматра да је Трамп преживио захваљујући “лошој процјени вјетра” коју је направио Крукс. Интересантно, новинар Такер Карлсон је још у августу прошле године упозорио да се припрема атентат на Трампа. На ова његова упозорења тада су оштро реаговали мејнстрим медији, поручујући му да не шири теорије завјере.

Позив на јединство

По изласку из болнице Доналд Трамп је позвао грађане на јединство, поручујући да је у овом тренутку, важније него икад, да се цјелокупно америчко друштво уједини како се “злу не би дозволило да побиједи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана