Aна Бекута у Бањалуци, у Приједору Aмадеус бенд

М. Чигоја, Д. Келеч
Aна Бекута у Бањалуци, у Приједору Aмадеус бенд

Као и Међународну, становници Републике Српске Православну нову годину, 13. јануара, дочекаће углавном у кућној атмосфери или у кафићима, те знатно скромније него ранијих година. Претјеране еуфорије и скупог провода за дочек ове нове године неће бити, а разлог за то су, наравно, "празни џепови" становника.

Малобројне општине у Српској организоваће на трговима дочек Православне нове године, уз ватромет и мање позната естрадна имена. Због поплава које су 2010. године задесиле Српску знатан број општина, као и за Међународну нову годину, ипак је одустао од прославе на отвореном.

Новогодишња ноћ на трговима

Мањи број општина Републике Српске на трговима ће организовати дочек Православне нове године. Становници ће углавном уживати у звуцима народне музике, а неће изостати ни традиционални ватромет.

У највећем граду Српске биће организован дочек на Тргу Крајине гдје ће присутне забављати Крајишки трубачи и Aна Бекута са "IN бендом". За дочек Православне нове године издвојено је око 36.000 марака.

Директор Културног центра Бански двор Милорад Петрић истакао је да ће ова нова година у Бањалуци имати и додатни дио који се односи на православље.

- У поноћ ће се огласити звона на црквама у граду, а биће приређен и ватромет. Послије тога ће један од свештеника Епархије бањалучке благословити скуп, а онда ће хор пјевати молитвене пјесме. То је новина која ће у будућности бити успостављена за Православну нову годину - казао је Петрић.

Он је истакао да је у Бањалуци Православна нова година промовисана као нешто посебно.

- Имамо најаве многих људи са стране који желе да дођу, а и велики број становника нашег града ће бити баш на тргу. Програм ћемо конципирати тако да почне око 22 часа - казао је Петрић.

Светосавска омладинска заједница уз подршку општине Приједор ће, традиционално, и ове године организовати дочек Православне нове године.

Секретар ове заједнице Душко Шалабалија потврдио је да је приређен богат културно-умјетнички програм, који ће бити организован на малом градском тргу.

- У првом дијелу програма наступиће ансамбл "Маскарада" из Бањалуке, а гост вечери биће група "Aмадеус бенд" која је позната приједорској публици јер је прије неколико година наступала поводом обиљежавања Дана општине - рекао је Шалабалија.

Он је додао да ће за све Приједорчане који одлуче да Нову годину по јулијанском календару дочекају на отвореном на тргу бити служено кувано вино и чај. Почетак програма је заказан за 21.30 часова, а у поноћ неће изостати ни ватромет.

Ипак, у већини општина у Српској неће бити организованог дочека. Тако ће Мали Божић у Требињу бити један сасвим обичан дан.

Ни ове године неће бити организованог дочека у Требињу, а из године у годину све мањи је број угоститељских објеката који се опредјељују да организују дочек.

Разлог за то су све празнији џепови Требињаца. Тако ће они слабијег и средњег имовног стања бити у својим кућама у породичној атмосфери, док ће имућнији новогодишњу ноћ провести у неком од хотела у РС или Србији.

Кафићи без резервација

У угоститељским објектима широм Српске организују дочек Православне нове године, али резервација, за разлику од Међународне нове године, углавном нема.

- Понуда није богата као за дочек Нове године по грегоријанском календару, али су зато цијене знатно повољније - кажу угоститељи у Српској.

Тако већина бањалучких кафића и клубова неће имати организован дочек, а за све госте биће слободан улаз.

- Још нисмо добили информације да ли ће бити потребне резервације за дочек Православне нове године, али као и прошле године, мислимо да ће бити слободан улаз - потврдили су у бањалучком клубу "Капо".

Слична новогодишња атмосфера биће и у осталим бањалучким кафићима и клубовима у којима ће, како истичу, цијене пића бити исте као и осталим данима, те слободан улаз.

Дочек Српске нове године у општини Мркоњић Граду биће доста скромнији у односу на дочек Међународне нове године. На тргу неће бити организоване прославе.

Кафићи, ресторани и мотели углавном ће имати ниже цијене резервација, а многи од њих планирају да обезбиједе и слободан улаз за своје госте.

- Нећемо наплаћивати улаз гостима, због тога што желимо да им изађемо у сусрет јер је ово вријеме празника и многи су се истрошили, тако да ће код нас бити најважнија добра атмосфера - рекао је један од конобара у кафићу "Србија".

Слична ситуација је и осталим кафићима, у којима истичу да очекују велики број гостију, али неће имати резервације нити неке специјалне понуде.

Празнична еуфорија јењава

Иако је вријеме новогодишњих и божићних празника, чини се да ипак празнична еуфорија помало јењава пред Српску нову годину.

Тако, општина Зворник неће имати организован дочек Српске нове године на тргу, а што се тиче зворничких угоститеља, стање је шаролико.

У ресторану "Aвала" по први пут послије десет година није било организованог дочека Нове, 2011. године, а разлог је мало интересовање. Не планирају да организују дочек ни за Српску нову годину, јер сматрају да је празнична еуфорија помало и прошла.

У кафе-пицерији "Фортуна" за Међународну нову годину улаз се није плаћао, а тако ће бити и за Српску нову годину.

И у кафе-пицерији "Ла скала", за разлику од претходних година, за дочек Нове, 2011. године наплаћивана је само резервација, док се за Српску нову годину неће наплаћивати ни резервација, а неће бити промијењене ни цијене пића.

У мотелу "Лагуна" дочек Нове, 2011. године коштао је 50 марака, што је на нивоу прошле године, с тим да је интересовање било нешто мање него претходних година, а што се тиче Српске нове године, још увијек нису донијели одлуку да ли ће организовати дочек.

Зворничанима који воле организован дочек преостаје да послије благодарења у поноћ прославе долазак Српске нове године у порти зворничке цркве, гдје ће бити приређено народно весеље уз музику уживо и кувано вино.

Мало звучних имена

Као и за Међународну нову годину, у Фочи ће за прославу Православне нове године на градском тргу наступити локални бендови и пјевачи, а становници ће уживати уз скромну част, традиционално кувано вино и ватромет. За разлику од 31. децембра, еуфорија међу становницима је осјетно мања.

За оне које еуфорија ипак не напушта нешто скромнији дочек Православне нове године биће организован у локалним кафићима и ресторанима, али у већини њих улаз ће бити слободан, док резервација уопште неће бити.

Фочански кафе "Мућке" организује дочек Православне нове године, али ни приближно раскошан као онај 31. децембра, без хране и посебног новогодишњег програма.

 - Улаз је слободан, цијене пића исте, а највјероватније неће бити плаћања резервација, већ ће предност имати стални гости - каже власник локала "Мућке" Милан Крстић.

Исто каже и већина других власника локала, док се у дискотекама плаћање резервација подразумијева и за Православну нову годину, али ће цијена бити нешто нижа у односу на посљедњу децембарску ноћ.

Судећи по Фочацима, већина је незаинтересована за дочек Православне нове године због мањка финансијских средстава, док многи, ипак, тврде да је Српска нова година једина и права наша нова година, те да јој се из тих разлога треба посвећивати већа пажња.

У Братунцу неће бити организованог дочека Православне нове године на градском тргу. Из локалне управе саопштено је да су средства предвиђена за ту намјену издвојена за помоћ породицама које су претрпјеле штету од недавне поплаве.

Већина Братунчана дочекаће Православну нову годину у кругу породице и пријатеља, док ће се млади, као и за дочек Међународне, забављати у овдашњим кафићима и ресторанима.

Угоститељи, углавном, нису најавили резервације за 13. јануар увече, а цијене у ресторанима, са резервацијом и конзумацијом, крећу се од 15 до 30 марака.

У Сребреници, такође, неће бити организованог дочека Православне нове године. Провод младима нуди се у дискотеци и два кафића, гдје је улаз слободан.

Са добрим расположењем у нову годину

Једно је сигурно, скроман или не, добар провод за дочек Православне нове године у Српској ни сада не би требало да изостане.

Добро расположење и пријатно друштво сасвим су довољни да и ова ноћ буде незаборавна, и да оптимистично, док се казаљке на сату буду поклапале, уђемо у Нову, 2011. годину по јулијанском календару и пожелимо свима срећну и успјешну Православну нову годину.

Вријеме

Према прогнозама метеоролога, и дочек Православне нове године проћи ће без падавина.

- Очекује се хладно и промјенљиво облачно вријеме, али без падавина - кажу метеоролози.

Историјат

За православне народе који вријеме мјере по јулијанском календару, 13. јануара тачно у поноћ почиње Нова јулијанска година.

На овај дан Српска, Руска и Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Руска загранична црква истовремено обиљежавају два велика хришћанска празника - Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Дан Обрезања Господа Исуса Христа један је од Господњих празника и једно од објашњења суштине хришћанства и улоге Исуса Христа у хришћанском свијету. Овим чином, како каже Свето писмо, Исус Христос преузео је на себе гријехе људског рода, а чин обрезања се сматра знаком очишћења од прародитељског гријеха. На овај дан, у свим храмовима СПЦ, служи се литургија Светог Василија Великог чији помен Црква, такође, слави првог дана нове године.

Јулијански 1. јануар у нашем народу је познат и као Васиљевдан, Мали Божић и Српска нова година. Мали Божић се сматра завршетком божићних светковина. У неким крајевима Херцеговине сачуван је обичај спаљивања остатка бадњака, а у многим српским крајевима мијеси се обредни хљеб или Василица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана