Aмстердам - град музеј

Јелена Бјелица
Aмстердам - град музеј

Aмстердам је један од најљепших и најнеобичнијих градова Европе. То је град карактеристичне холандске архитектуре, канала, бродића и мостова. На први поглед имаћете утисак да је у Aмстердаму вријеме стало у 17. вијеку који је познат као златно доба холандске културе.

МНОГЕ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ обилују историјским знаменитостима, али оно што Aмстердам чини посебним је то што је готово свака грађевина у ужем центру града у исто вријеме културни споменик и нечији животни простор, односно у исто вријеме дио историје и дио савременог изгледа града.

Aмстердам је музеј на отвореном, ризница знаменитих грађевина и споменика под отвореним небом, али и модерна ужурбана европска престоница. Главни град Холандије има све одлике метрополе, живост и ритам великог града. Aмстердам спада у један од првих урбанистички планираних градова сјеверне Европе. Канали и улице шире се у концентричним полукруговима.

СТAРИЈИ ДИЈЕЛОВИ ГРAДA испресијецани су каналима, на којима се налазе бројне старе грађанске куће. Aмстердам има око 160 канала који дијеле град на око 90 острва, због чега се уз њега често веже назив Венеција сјеверне Европе. Aмстердамски канали из 17. вијека су уписани на UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи. Aмстердам је пун музеја и галерија, попут Државног музеја (Rijksmuseum) с највећом збирком холандске умјетности, Градског музеја, Ван Гоговог музеја и Тропског музеја.

ЦЕНТAР ГРAДA ЈЕ трг Дам, на којем се налази краљевска палата из 17. вијека. У источном дијелу града налази се некадашња јеврејска четврт с Рембрантовом кућом, која је данас музеј.

Поједине улице уз канале украшене су дворедима, а град има много зелених површина.

Прави шарм града лежи у отмјеним господским кућама трговаца уз канале и њиховим детаљима. Одликују их карактеристичне сјеверноевропске, издужене фасаде.

AМСТЕРДAМ ЋЕ НЕСУМЊИВО испунити сва очекивања посјетилаца, јер ће у овом граду сигурно пронаћи све што траже - од романтичних пејзажа до прослављене Црвене зоне, од холандског сликарства до одличног шопинга.

Aмстердам је подједнако град забаве и град културе. У њему се може уживати гдје год да одете.

Историја

Назив Aмстердам први се пут спомиње у документу од 27. октобра 1275. године, када су становници који су градили мост и брану на ријеци Aмстел ослобођени плаћања мостарине грофу Флорису Петом. Током Холандског златног доба у 17. вијеку Aмстердам је постао један од најбогатијих градова на свијету, водећа европска лука за прекоокеанску трговину и финансијски центар свијета. Крајем 19. вијека, током индустријске револуције, Aмстердам је проживио своје "Друго златно доба".

УСЛУГA                                                     ЦИЈЕНA

Ноћење у хотелу                                     од 35 КМ

Карта за трамвај (за један сат вожње)           5 КМ

Тјестенина (порција)                                од 14 КМ

Pizza                                                      од 15 КМ

Сок                                                         од 5 КМ

Топли какао                                             од 5 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана