Aмор Букић: Корупција постоји и у медијима

Мехмед Диздар
Aмор Букић: Корупција постоји и у медијима

Према извјештајима Високог судског и тужилачког савјета БиХ, у посљедње четири године, свих пет окружних тужилаштава у Републици Српској имали су најбоље резултате у Босни и Херцеговини по броју ријешених пријава, истрага и подигнутих оптужница. Aко би давали оцјену на основу ових података онда би могли закључити да су тужилаштава у Републици Српској најбоља у БиХ.

Ово је у интервјују за "Глас Српске" рекао главни републички тужилац Републике Српске Aмор Букић.

          - Aко бих ја давао оцјену, онда бих рекао да је значајно унапријеђен рад, да су постигнути добри резултати, али да има доста простора за унапређење рада, посебно када је ријеч о квалитету и брзини вођења истрага - нагласио је Букић.

* ГЛAС: Шта је то најзначајније урађено за шест година вашег мандата на функцији главног републичког тужиоца?  

БУКИЋ: Направљен је значајан помак у раду на предметима ратних злочина, као и предметима организованог и привредног криминала. У сарадњи са полицијом откривено је и процесуирано више група осумњичених за кривична дјела прања новца, трговине дрогом, фалсификате јавних исправа, трговином људима. Откривено је и процесуирано више организованих група које су се бавиле крађом аутомобила и другим кривичним дјелима. Поред овога, окружна тужилаштва су провјеравала неправилности наведене у преко 100  извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, што је резултирало и подизањем оптужница против одговорних лица.

* ГЛAС: Тужилаштвима и тужиоцима  реформом правосуђа која је почела 2003. године   повјерена је изузетно значајна, вјероватно најзначајнија улога у борби против криминала. Да ли су је оправдали?

БУКИЋ: Тачно је да су тужиоци проведеном реформом добили знатно активнију улогу у борби против криминала. Међутим, тужиоци без полиције ту своју улогу не могу успјешно остваривати, јер је и даље терет откривања починилаца кривичних дјела углавном на полицији. Захваљујући новој улози тужиоца, као и унапређењу сарадње тужилаца и полиције, направљени су значајни помаци у нашем раду, које сам већ навео, а о чему  ваш лист редовно информише грађане. Да није направљен овај помак у раду тужилаштава, "Макропром" би највјероватније и даље препакивао разне прехрамбене артикле сумњивог квалитета и продавао га грађанима, а лаковјерни грађани би и даље куповали украдена или увезена возила са фалсификованом документацијом.

* ГЛAС: Неријетко се чују критике да су тужилаштва најслабија карика у правосудном систему. Иако полиција достави извјештаје о кривичном дјелу, тужилаштва их одбацују због "недостатка доказа" или истраге воде годинама примјер изградња Источног Сарајева?

БУКИЋ:    Тужилаштва нису најслабија карика у ланцу правосуђа или институција које се боре против криминала, али јесу дежурни кривац и алиби за све оне који не раде свој посао како треба. Не тврдим да немамо слабости и да нема пропуста у раду тужилаца, али не стоји оцјена да су увијек тужиоци криви што нека истрага није завршила подизањем оптужница или осуђујућом пресудом.

* ГЛAС: Тужилаштву у неким случајевима редовно недостаје доказа. Велики број криминалаца које приводи полиција, тужиоци пуштају на слободу примјер проституција у Дервенти, па су осумњичени похапшени по налогу Тужилаштва БиХ. Да ли се тужиоци плаше или је ријеч о нечем другом?

БУКИЋ: Свиђало се то некоме или не тужиоци морају имати доказе да би некога оптужили, а на суду је да цијени да ли су они довољни за осуђујућу пресуду. Оно што је још важно, то је да су ти докази прибављени од стране полиције на законит начин. Један број случајева је пропао управо због тога што докази нису прибављени на законит начин.

Право је тужиоца да поднесе приједлог за одређивање притвора осумњиченом, с тим да мора да наведе и законске разлоге за одређивање притвора. У одређеним случајевима судије не дијеле наше мишљење, па у складу са својим овлашћењима не одређују притвор. Притвор је једна рестриктивна мјера привременог одузимања слободе неком лицу, које је само осумњичено да је починило неко кривично дјело и тужилац, а посебно суд, мора да води рачуна да ли стварно постоје разлози за нечије задржавање у притвору. Тужилац се овдје често нађе у веома деликатној ситуацији када због тежине дјела и одјека извршења неког кривичног дјела у јавности има очекивање јавности и оштећених да ће се осумњичени задржати у притвору. Са друге стране тужилац има законска ограничења и све веће инсистирање судова, па и појединих међународних организација, на заштити  људских права и слобода у складу са Европском конвенцијом о заштити  људских права и слобода.

Када је ријеч о случају из Дервенте који наводите, требамо сачекати окончање овог случаја пред Судом БиХ, да бисмо доносили коначан суд. Колико сам упознат притворена лица у овом случају су недавно пуштена на слободу због недостатка доказа.

* ГЛAС: Да ли су тужиоци под притиском политике или мафије?

БУКИЋ: Тужиоци су данас најусамљенији у борби против криминала, гдје у новом систему немају ничију подршку, а имају многе против себе. Нисам до сада прочитао или чуо нити један позитиван коментар на рачун тужилаштава, па макар у вези једног случаја гдје је тужилаштво подигло оптужницу, а имали смо безброј напада, увреда, омаловажавања, пријетњи и чега све не.

* ГЛAС: У СAД тужиоцу је било довољно да смијени предсједника те државе због анонимног извора који је говорио за медије. Колико тужиоци код нас узимају у обзир писање медија?

БУКИЋ: Мислим да постоји много разлога због чега се ми не можемо и не треба да поредимо са СAД, тако да нам ни афера "Вотергејт" није баш добар примјер. Иако смо водили неке истраге по написима из медија, морам признати да тужиоци не провјеравају у довољној мјери написе о наводном криминалу који се износи у медијима. Разлог за то су и сами медији у цијелој БиХ. Пратим доста писане и електронске медије у БиХ, посебно оне у којима се пише и говори о криминалу.

Оно што је уочљиво то је да се ни ви из медија не слажете око криминала. Једни медији тврде да се у одређеном случају ради о криминалу и пљачки великих размјера, док други медији о томе истом случају наводе да то није тачно, да се ради о нечијим политичким или другим интересима. Свакако ово не треба да нам буде изговор да озбиљне и аргументоване и написе о криминалу не истражујемо.   

* ГЛAС: Постоје оптужбе за корупцију у правосуђу. Да ли су Вам познати такви случајеви и ко је од тужилаца санкционисан због корупције и мита?

БУКИЋ: У нашој свакодневици можете чути да корупција постоји свагдје, па чак и у медијима. За ових шест година нисам добио, не пријаву, већ било какву информацију да је неки тужилац корумпиран. Волио бих када би ми неко доставио такву информацију и све бих предузео да ми у Републичком тужилаштву проведемо ту истрагу.

Ево, користим прилику да позовем све оне који знају да неки судија или тужилац, лично или преко неког трећег лица, тражи новац за неку своју услугу из домена  његових овлашћења, да ме лично о томе обавијесте.

* ГЛAС: Да ли ћете се поново кандидовати на функцију главног републичког тужиоца? Aко нећете због чега?

БУКИЋ: Немам намјеру да искористим право и могућност да у још једном мандату обављам ову функцију. Претходних шест година је било доста тешко за све нас који смо носили терет одговорности провођења реформи, посебно у тужилаштвима, која су доживјела велике промјене како у организационом, тако и у погледу самог начина рада.

Када томе додате да је овај период био оптерећен високим и значајним криминалом, сложеним политичким односима, као и другим процесима карактеристичним земљама у транзицији, онда се неминовно трошите и губите енергију. Мој лични став је да је добро да након шест година дође до промјене на овој функцији, како због јавности, тако и због политике, као и професионалне заједнице. Вјерујем да у правосуђу Републике Српске има квалитетних кадрова који могу успјешно обављати ову функцију, док ћу ја свој даљи рад усмјерити у оквиру права и обавеза функције тужиоца у Републичком тужилаштву.

Специјално тужилаштво РС         

* ГЛAС: Већ нешто више од двије године ради Специјално тужилаштво РС које је усмјерено на сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала. Колико сте задовољни њиховим радом. Јесу ли оправдали новац који су потрошили? БУКИЋ: Да ли је Специјално тужилаштво оправдало новац који је потрошило треба да оцјене они који су дали новац. Ја на тај начин не оцјењујем рад тужилаштава. Специјално тужилаштво је у ове двије године покренуло неке случајеве који су били у жижи јавности као афере ("Приватизација", "Жељезнице РС", "Боска"), као и више случајева организованог криминала. Ево прије неколико дана Специјално тужилаштво је подигло оптужницу против злочиначке организације коју је чинило 13 лица које је неовлашћено куповало и продавало кокаин и експлозијом изазвало опасност по живот људи. Сматрам да је ово тужилаштво допринијело успјешнијој борби против ових најсложенијих облика криминала. Свакако веома значајно је да се ови случајеви успјешно заврше осуђујућим пресудама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана