Амерички и руско-кинески блок крећу у освајање Мјесеца

Срна
Foto: Илустрација

ХЈУСТОН  - У току је формирање два свјетска блока која ће током сљедећих деценија кренути у освајање свемира - с једне стране су Американци са својим партнерима, а с друге стране Русија и Кина.

Наса, односно САД спремају се за повратак на Мјесец, што укључује и пројекат спуштања прве жене на овај Земљин сателит.

САД су још прошле године позвале и друге земље да потпишу међународни споразум о истраживању и експлоатацији Мјесеца под називом "Артемис акордс", пише научни портал "Арс техника".

Међу партнерима који су га потписали су Јапан, Велика Британија, Аустралија, Канада и друге земље, али нема Русије и Кине.

Руси су јасно дали до знања да не намјеравају да ставе потпис на тај споразум јер је, навели су, превише американизован.

У складу с тим, свемирске агенције Русије и Кине потписале су недавно уговор о сарадњи на изградњи међународне лунарне научне станице на Мјесецу.

У њој би астронаути и научници могли да живе и спроводе истраживања.

Осим станице на самом Мјесецу, Руси и Кинези размишљају о посебној лунарној станици која би кружила око овог Земљиног сателита.

Русија и Кина позвале су и друге државе да им се придруже и потпишу споразум.

Сви ови догађаји указују на стварање два свјетска блока за освајање свемира, а циљ је успостављање базе на Мјесецу која би омогућила дугорочни боравак људи на том природном сателиту.

Постоји и други циљ, а то је освајање Марса и његових рудних ресурса, преноси научни портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана