Америчка авантура Југа: Оживљавање мита о „најгорем аутомобилу"

Танјуг
Америчка авантура Југа: Оживљавање мита о „најгорем аутомобилу"

БЕОГРАД - Документарни филм "Jуго иде у Америку" редитеља Филипа Грујића, који је тренутно у продукцији, прати филмску екипу која путује у старом аутомобилу Jуго дужином цијеле Америке, саопштили су продуценти.

Југо је у своје вријеме био проглашен за "најгори аутомобил у историји Сједињених Америчких Држава", међутим данас се више ни не поставља питање да ли је најгори.

Данас је југо егзотична појава која привлачи пуно пажње, покреће дискусије и живи живот рок звезде.

Аутори овог документарца ће током свог путовања радити интервјуе са људима који су били заслужни за оснивање Југо Америке осамдесетих година, као и ентузијастима који и данас возе југа у Америци, успут покушавајући да повежу причу Југа у Америци са личном причом распада своје породице и земље, а такође, постављајући питање: "ко одлучује шта је заиста лоше" Како би сакупила потребан новац за завршетак снимања филма у Америци, ауторска екипа је покренула ИндиеГоГо цроwдфундинг кампању.

Филмска екипа је средином јула стигла у Њујорк, одакле је отпочела своју авантуру. Након обиласка источне обале и знаменитости градова Вашингтона, Балтимора, Колумбуса и Детроита, следећа дестинација Југа је град Чикаго, у коме ће екипа филма имати прилику да упозна и сними разне српске културне организације. Након Чикага, следи пут у Индијанаполис, Нешвил, па затим кроз државе Алабама, Мисисипи, Лоуисиана, Теxас, Аризона, Невада све до Калифорније и града Лос Анђелеса, гдје ће Југо коначно остварити свој Амерички сан.

Редитељ и аутор овог документарног филма је писац и драматург Филип Грујић.

Иза продукцијског тима стоји продуценткиња Чарна Вучинић, која је своје прво продуцентско остварење имала на дугометражном првенцу "Да ли сте видели ову жену" редитељског пара Душана Зорића и Матије Глушчевића који је премијерно био приказан на Филмском фестивалу у Венецији (2022) гдје је освојио специјално признање за монтажу.

Ауторску екипу филма чине и директор фотографије Алекса Борковић, монтажерка Кристина Тодоровић, дизајнерка звука Јана Баљак и сниматељи звука Александар Блажић и Ивана Финци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана