Aљенде убијен, Неруда отрован?

приредио: Миленко Киндл
Aљенде убијен, Неруда отрован?

Са закашњењем од четири деценије судски досијеи Салвадора Aљендеа и Пабла Неруде поново су отворени.

Истражни органи су се нашли пред деликатним задатком: треба да одгонетну да ли су се двојица најпознатијих Чилеанаца (само)убила.

Народ тражи истину о том неславном периоду чилеанске историје, када је на тенковима 11. септембра 1973. године на власт дошао генерал Aугусто Пиноче.

Тијело предсједника Aљендеа је прошлог мјесеца ексхумирано, пошто се сумња да је, како је званично речено, извршио самоубиство из "калашњикова" који му је прије тога, као сувенир, поклонио Фидел Кастро.

Његови најближи сарадници тврде да је то режирана верзија, да је та пушка била, не у његовом кабинету у палати Монеда, него у његовој кући.

Сада су на потезу форензичари, који би, захваљујући новој техници, требало да одгонетну ову мистерију.

Aугусто Пиноче је 1973. године, уз помоћ CIA, извршио пуч. Све је од првог часа било обавијено мистеријом. Никада нису показани ни меци ни пушка из које је наводно Aљенде извршио самоубиство док је предсједничка палата била под блокадом армије, а породици није дозвољено да види његово тијело.

Војна хунта никада није спровела истрагу о смрти љевичарског предсједника.

- Мислим да је добро за државу и за свијет да се судским путем утврди узрок његове смрти и околности под којима се то догодило - каже сада, поводом отварања закасњеле истраге, Aљендеова кћерка Изабела, која је сенатор.

Почетком овог мјесеца у Чилеу је одлучено да се отвори истрага и поводом смрти Пабла Неруде, нобеловца, великог пријатеља убијеног Aљендеа, који је умро само 12 дана послије војног пуча. Званично се тврдило да га је покосио рак простате, али незванично се увијек сумњало у ту верзију режима.

- Неруда је убијен јер је био интелектуалац кога Пиноче није желио да има за противника у опозицији. Он је био одведен у болницу из безбједносних разлога, а не због погоршаног здравственог стања, како се наводи у званичној верзији - тврди блиски сарадник и возач великог пјесника Мануел Aраја.

Многи сумњају да је познати пјесник - отрован.

Пабло Неруда је добио Нобелову награду за књижевност 1971. године и био је велики љевичар.

Изазов

Нерудину смрт сада ће испитати судија Марио Кароса, који је био дјелилац правде и у случају Aљендеа и 725 других неријешених жртава вишегодишње Пиночеове диктатуре. Биће то, без сумње, велики изазов, пошто криминолози кажу да је у оваквим случајевима вријеме које је протекло највећи непријатељ истраге и утврђивања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана