Албанци рушили светиње на Косову – покретне богомоље стижу на кућну адресу

ГС
Foto: Агенције

Гаџин Хан -- Док се православне богомоље широм Косова и Метохије скрнаве и уништавају, породица Манчић из Гаџиног Хана на себи својствен начин "доскочила" је вандалима.

Великим владарима попут Немањића требале су деценије да са својом многобројном армијом подигну цркву, али данас кад је грађевинска индустрија напредовала тако се и градња убрзала. Манчићи граде покретне богомоље, а за њихову израду потребно је само седам дана и четири вриједне руке.

"Када су Албанци срушили једну цркву у мјесту на Косову у ком смо дуго радили, дошли смо на идеју да им одговоримо на неки начин и да бар мало ублажимо тугу за срушеним светињима. Преко ноћи би постављали минијатурну цркву, гдје би се православан народ молио", каже Светомир Манчић.

За свој рад добили су благослов сада благопочившег патријарха Иринеја, и читаву једну деценију Манчићи у својој породичној радионици праве цркве које доспевају на кућну адресу.

"Цијела мобилна црква састоји се од куполе, олтара, врата и зидова, у просјеку су величине од око 30 квадрата, гдје може да стане до 15 особа. Прављена је од квалитетне металне конструкције, зидови су такође метални, са испуном од стиропора, како би имали максимално искоришћеност топлоте, док је кров од алуминијумског црепа, који је изузетно лак и практичан за уградњу и вијечан", рекао је син Горан Манчић.

Свака црква није исте конструкције, Светомир и Горан крећу од нуле, праве је изнова без било каквих цртежа и свака црква која изађе из њихове радионице је уникат.
"На свакој куполи која није наручена ми цртамо Исуса Пантократора и на олтару Богородицу, а за муштерије које желе другачије осликавање то може да потраје и до месец дана. Гаранција на један овакав храм је три стотине година", истакао је Светомир.

Како кажу више и не броје колико су богомоља направили, од југа до севера Србије. Срце им је пуно кад чују да се у њима склапају бракови и крсте дјеца.

"То је показатељ да је мобилна црква доспијела на праву адресу. Оно што је битно јесте да по канонима Српске православне цркве јесте да онај ко жели да нађе парцелу мора је превести на цркву гдје одмах добијамо благослов и оваква једна црква мобилна монтирана се за мање од два сата на лицу мјеста. Надам се да ће и наше мало мјесто добити једну такву, где ће сваки дан бити испуњена вјерницима", додао је Горан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана