Акуведер објавио велику прогнозу за јесен, ево шта чека БиХ

Г.С.
Акуведер објавио велику прогнозу за јесен, ево шта чека БиХ

Љето је у Европу донијело катастрофалне крајности. Дијелови сјеверне и средње Европе суочени су са смртоносним и хисторијским поплавама. Опасне врућине и разорни пожари оставили су трага у југоисточној Европи. Прогностичари Акуведера управо су објавили велику јесенску прогнозу за 2021. годину.

Чланови Акуведеровог међународног тима за дугорочно прогнозирање Тајлер Ројс и Алан Репет кажу да ће образац La Niñа који се развија на Пацифику, а који ће утјецати на временске услове у цијелом свијету, бити покретачка снага за цијелу јесен. Сезона службено почиње јесенским еквиноцијем 22. септембра, преноси Аваз.

Обилне падавине

Како се узорак La Niñа појачава широм Европе током септембра, октобра и новембра, олујни траг који је доминирао сјеверним дијелом континента поступно ће се помицати према југу.

То ће бити олакшање за дијелове Њемачке, Белгије, Низоземске, Луксембурга и сјевероисточне Француске, гдје су обилне оборине изазвале историјске поплаве током јула. Сушнији узорак који се очекује у јесенским мјесецима биће повољан за подручја која се још опорављају од поплава.

Временски образац с олујом у западној Европи може довести до развоја одсјечених подручја с ниским притиском, рекао је Ројс. То би могло довести до снажних олуја широм јужне Европе.

Средином августа температуре површине мора у источном Медитерану су биле за 3-4 степена изнад нормалне, објаснио је Реперт.

Периоди обилних падавина могу се проширити и на југ Италије и на Балкан, посебно крајем октобра и новембра.

Тема у већем дијелу Европе ове јесени бит ће температуре изнад нормалних, а источни дијелови континента биће подручје у којем ће врућине потрајати и након љета.

Олује с Медитерана

Највиша просјечна температура у источној Европи износи око 18-21 Целзијусов степен почетком септембра, а затим пада на око 0 степени до краја октобра. На Балкану и у Грчкој нормалне температуре падају с 29-32 степена на 16-21 степен у истом раздобљу.

Очекује се да ће се интензивнија љетна врућина задржати у јужној Италији и на Балкану, па тако и у БиХ, посебно на почетку јесени.

Језгра топлине задржат ће се на Балкану и у Грчкој, гдје ће бити могући топлински валови, углавном током прве половине јесени.

Олује с Медитерана могу повремено донијети кратка олакшања од врућине, кажу метеоролози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана