100 година у ћошку музеја, „груба имитација“ Рембранта у ствари оригинал

ГС
Foto: Агенције

Холандски стручњаци за умјетнине открили су уљану скицу познатог холандског мајстора Рембранта након што је више од једног вијека чамила у заборављеном ћошку музеја зато што се вјеровало да је имитација.

Подизање крста је уљана скица из 1640-их година и дуго се вјеровало да је рад једног од Рембрантових ученика.

У четвртак, међутим, у хашком музеју „Бредијус“, гдје се скица налази након што је музеј купио 1921. године, утврђено је помоћу научних техника да је слика заправо дјело Рембранта.

„Квалитет детаља на слици је толико добар да смо увјерени да се ради о Рембранту“, каже рестаураторка Јоханеке Верхаве.

Слику је проучавала заједну са Јероном Хилтајем, бившим главним кустосом старих слика ротердамском музеју „Боиманс ван Бенинген“, који је прије годину дана поново „открио“ слику у заборављеном ћошку музеја и скренуо пажњу на њу.

„Гледао сам у уљану скицу изнова и изнова. Посматрао сам покрете четкице. Изванредни су“, рекао је Хилтај, додајући да га је „само неколико широких покрета четкицом“ увјерило да је слика заправо оригинал.

Купио ју је првобитни кустос музеја Абрахам Бредијус 1921. године, који је такође био убеђен да је скица оригинални Рембрант, али су је током година умјетнички стручњаци одбацили као „грубу имитацију“, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана