Знате ли зашто авиони стижу брже на исток него на запад?

GS
Foto: X.com

Иако на дужину лета утичу разни фактори, ротација Земље игра кључну улогу у овом феномену. Земља се окрец́е око своје осе, а ова ротација изазива ефекте као што је Кориолисова сила.

Кориолисова сила утиче на кретање честица у ротирајућем систему, попут Земљине ротације. На сјеверној хемисфери дјелује десно, на јужној хемисфери лијево, а на екватору је нула.

Кориолисова сила игра кључну улогу у обликовању вјетрова и атмосферске циркулације. На сјеверној хемисфери, ваздух ц́е се кретати од запада ка истоку, док ц́е на јужној хемисфери кретање бити супротно. Ово је посебно примјетно у млазним струјама високо у атмосфери.

Млазни токови су уски појасови брзих ветрова у горњој тропосфери и доњој стратосфери. Они играју кључну улогу у одређивању рута летова и ваздушној пловидби. Млазни токови могу гурати авион и значајно утицати на брзину и вријеме лета. Авиони ц́е често користити ове струје како би уштедјели гориво или избјегли неповољне услове. Летови ка истоку обично се планирају тако да искористе овај вјетровити потенцијал, смањујући вријеме и потрошњу горива.

На крају, утицај млазних струја се односи и на кратке летове, али је обично сувише мали да би се значајно осјетио. Овај ефекат се обично губи у уобичајеним кашњењима на аеродромима, али је кључан за планирање дугих летова на велике удаљености, преноси 24седам.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана