Злогласни Кју Клукс Клан и даље постоји

Aгенције
Злогласни Кју Клукс Клан и даље постоји

Низ кратких документарни филмова, приказаних у ноћном програму америчке телевизијске мреже Еј-Би-Си, открио је шокантну истину о постојању и снази злогласног Кју Клукс Клана у савезним државама Вирџинија и Мисисипи.

Мада би многи вољели да верују да амерички Кју Клукс Клан представља реликт ере грађанских ратова, у данашње вријеме сведен на ниво безначајности, ови снимци откривају да је у руралној забити Сједињених Држава још увијек и те како жив и да његује своја вјеровања и ритуале, као и застрашујућу рјешеност да по сваку цијену постигне расну сегрегацију.

 Под плаштом тајанствености, клан његује своје старе ритуале, које ријетко открива људима са стране. Па ипак, Велики маг Стивен Хауард, вођа клана из Мисисипија, пристао је да филмску екипу доведе до скровитог мјеста у шуми гдје он и други припадници организације одржавају свој скуп.

 Из страха за своју репутацију у друштву, већина чланова није жељела да скине капуљаче током снимања њиховог ритуала, који се одвија око великог запаљеног крста, уз заклетве и појање.

Хауардова супруга припрема роштиљ, уз помоћ једанаестогодиње ћерке која је за 8. рођендан добила малу клановску одору, и од које се очекује да једног дана и сама приступи клану. Друга дјеца из заједнице забављају се вежбајући гађање из пишоља, а као мета им служи стари телевизор.

Вођа Клана: Обама спрема логоре за белце

Хауард инсистира да је Клан хришћанска и ненасилна организација, али признаје да је расиста, "јер је неко ко је расно свјестан, ко размишља о раси". Хауард насиље сматра допуштеним, "уколико је неопходно за остваривање расне сегрегације".  

Он тврди да између бјелаца и црнаца нема никаве сродности, јер су црнци настали до животиња, конкретно мајмуна, те да ће у САД избити међу расни рат уколико буде поново изабран предсједник Обама, који "ће упропастити земљу" и који, према његовим тврдањама, планира "логоре" за бјелце.


Колико год се чинило да овакви екстемистички ставови не представљају нешто што би могло да стекне ширу популарност, током протекле деценије регистрован је забрињавајући тренд драматичног повећања чланства Кју клукс клана и групација сличних екстремистичких организација.  

Према званичним подацима, тај број је са 600, у 2000. години , нарастао на 1.018 протекле године, и то ако се не рачунају паравојне формације, које се такође враћају са запањујућом снагом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана