Златни троугао и даље привлачи туристе

Б92
Златни троугао и даље привлачи туристе

Мадрид - Током претходне године „Златни троугао умјетности" у Мадриду успио је да привуче више посјетилаца него 2011, упркос економској кризи која и даље погађа већи дио планете.

Вјероватно најпознатији умјетнички троугао на свијету чине три чувена музеја, престижни, класици окренут Музеј Прадо, савремени центар „Реина Софиа", који носи име чувене краљице Софије и приватна колекција „Тхyссен-Борнемисза".

Бројна свјетска умјетничка дјела која потписују Пикасо, Веласкез, Гоја, Гоген, Ван Гог и други велики умјетници смјештена су у музејима који су удаљени свега неколико минута хода.

Због непорцјењиве вриједности дјела, Мадриђани о својим музејима често причају у суперлативу, додајући уз популарну синтагму „троугао умјетности" придјеве као што су златни, магични или божански.

Највећи међу њима, и један од највећих музеја у Европи, Прадо је протекле године привукао 2.8 милиона посјетилаца којима треба додати и више од триста седамдесет хиљада људи који су посјетили поутујућу поставку музеја у другим земљама.

Музеј тренутно улази у пету годишњицу реновирања и увећања, биљежећи годишњи пораст посјетилаца за осам посто у односу на 2011. годину.

Велику посјећеност музеј дугује и повољним цијенама као и бројним могућностима за бесплатан обилазак.

Примјера ради, они који желе да обиђу сталну поставку музеја свакодневно имају прилику да два сата пре краја радног времена уђу без плаћања улазнице.

Дом за дјела модерне умјетности, музеј „Реина Софиа" забиљежио је мању посјету у односу на 2011. годину, али је управа музеја то очекивала, с обзиром на то да је ове године због недостатка новца приређено знатно мање изложби.

Тако је умјесто два милиона и седамсто хиљада посјетилаца забиљежених 2011. године, лани „укњижено" двјеста хиљада посјета мање.

Музеј је ипак забиљежио пораст броја оних који су у обишли сталну поставку музеја.

Колекција коју предводи славна Пикасова „Герника" такође се може бесплатно обићи по узору на поменути систем који функционише у Праду.

У оба случаја љубитељи умјетности требало би да поране и да се припреме на чекање у дугим редовима на улазу.

За разлику од ова два, трећи дио магичног троугла чини приватни музеј „Тхyссен-Борнемисза" у који није могући ући бесплатно, али јесте могуће остварити попуст на улазницу у зависности од тога да ли сте студент, пензионер...

Дијелом због тога, али и због обимом мање колекције, овај музеј за 2012. биљежи посјету од милион и двјеста педесет хиљада продатих улазница.

Највише знатижељника привукле су двије тематске изложбе посвећене Едварду Хоперу и Полу Гогену, а њих слиједи и стална поставка која обухвата дјела Тицијана, Ван Гога, Рубенса, Ван Дајка...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана