Живе у кућама које плове по мочвари

Агенције
Живе у кућама које плове по мочвари

Иако није превише познато у свијету, у Ираку постоји фасцинантно мјесто, мочвара око ријека Тигра и Еуфрата, која је у једном тренутку заузимала више од 14.000 квадратних километара.

Ово подручје насељено је већ 5.000 година, а на свом врхунцу ту је живјело око пола милиона људи познатих као Арапи из мочваре однсоно Мадани.

Мадани су комбинација неколико племена која су развила прекрасну еколошку културу која је хиљадама година живјела од природних ресурса које нуди мочвара. Оно што се посебно издваја у њиховом начину живота јесу плутајуће куће.

Мадани направе овакво једно архитектонско чудо за само три дана, и то без употребе ексера или дрва, а за њих чак направе и малено острво од блата и грања.

Мочвара је вијековима била уточиште за робове и кметове, што је на крају и довело до пропасти ове јединствене заједнице. Иако су њихове грађевинске методе старе хиљадама година, античка архитектура је нажалост нестала у последњих неколико година, па је у опасности да буде заувјек изгубљена.

У раним 1990. мочвара је постала уточиште за људе који су били прогањани од стране владе Садама Хусеина, а након устанка 1991. године влада је наредила потпуно пражњење мочваре како би се казнили Мадани који су штитили побуњенике.

Ипак, исушивање тако огромне мочваре није мала ствар, али ирачка влада је ипак успјела да уништи велики дио. Мадани су ускоро дошли у велике проблеме. Нестанак мочваре је за њих значио и нестанак хране, њихова села су спаљена, а њихов 5.000 година стар дом је претворен у неплодну пустош. Породице које су генерацијама живјеле у мочвари биле су присиљене да је напусте, пише Телеграф.

Ипак, ствари за Мадане изгледају мало боље. Од 2003. године у мочвари живи око 1.500 људи, и то у својим традиционалним плутајућим кућама, а како ствари изгледају, овај број се стално повећава.

Бране које су биле постављене на рекама Тигар и Еуфрат како би исушиле мочвару су уништене и већ се четвртина старе мочваре вратила.

Екосистему мочваре ће требати још доста година да врати првобитну славу, али многи Мадани су одлучни да се врате и оживе своја стара традиционална насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана