Зграда која подсјећа на "људски мравињак": У њој живи између 11.000 и 18.000 становника

GS
Foto: X.com

У граду Кудров у Лењинградској области на сјеверозападу Русије, налази се једна од највећих стамбених зграда у земљи, огромна грађевина овалног облика која истовремено фасцинира и узнемирује посматраче.

Завршена 2015. године као дио пространог стамбеног комплекса "Новиј оккервил", колосална зграда има 3.708 станова и 35 улаза, у којима живи између 11.000 и 18.000 становника. 

Тачан број није познат јер руски медији дају различите процјене, пише Дневно.хр, преноси Н1.

Огромна зграда је први пут привукла међународну пажњу 2021. године када су фотографије из ваздуха дијељене на Redditu и брзо прикупиле више од 50.000 лајкова и изазвале хиљаде коментара.

Фотографије бетонског дива, који се често описује као "људски мравињак", изазвале су и фасцинацију и забринутост, а многи су упоређивали густо насељену структуру са кошницом под једним џиновским кровом.

Оштар, утилитаран дизајн зграде, који подсјећа на архитектуру из комунистичког доба, и њена суморна локација на периферији Кудрова доприносе утиску живота унутар овала као суморног и клаустрофобичног.

Станови на доњим спратовима окренути према унутрашњем дворишту добијају минималну сунчеву свјетлост, што додатно повећава осјећај суморности. Упркос овој забринутости, неки становници тврде да живот унутра није тако лош као што се чини.

Један становник, пружио је позитивнију перспективу, примијетивши доступност паркинг мјеста, близину тржног центра и изненађујуће простране станове.

Према његовим ријечима, ове практичне предности чине живот у огромној грађевини лакшим него што би аутсајдери могли да очекују.

Међутим, сама величина зграде довела је до логистичких и безбједносних проблема. 

Корисници Реддита замишљали су изазове са којима се курири суочавају приликом доставе пакета у један од хиљаде станова распоређених на 25 спратова и 35 улаза, поредећи то са тражењем игле у пласту сијена. 

На срећу, зграда је опремљена брзим лифтовима, који становницима и посјетиоцима помажу у сналажењу у пространој згради.

Још једно питање које су покренули коментатори је сценарио ноћне море пожара у згради, што доводи до потребе за масовном евакуацијом. Помисао на безбједну евакуацију хиљада људи из тако густо збијеног окружења је узнемирујућа, иако остаје чисто спекулативна брига.

Упркос помијешаним реакцијама на друштвеним мрежама, програмери Новог Оккервила промовишу зграду као идеално мјесто за бјекство од бучних урбаних средина, наглашавајући мирна дворишта и шеталишта у којима становници могу да уживају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана