Земље са Олимпијаде за које (ни)смо чили!

Magazin.hr
Земље са Олимпијаде за које (ни)смо чили!

Широм свијета постоје мјеста која се налазе у често заборављеним дестинацијама, па тиме незаслужено остају многим љубитељима путовања далеко од радара.

На страници lonelyplanet.com саставили су листу неких заборављених дестинација које љубитељи путовања не би требали игнорисати.

Суринам

Суринам, бивша Холандса Гвајана, земља је на сјеверу Јужне Америке. На југу има границу с Бразилом, а на сјеверу излаз на Атлантски океан. Бивша холандса колонија обилује спојем разних културних утицаја; британских, холандских, кинеских, индијских и индонезијских. Суринам посјетиоцима нуди пуно тога што би им се могло свидјети. Главни град Парамарибо задржао је фину холандску архитектуру, али прави драгуљи су природни резервати ове земље.

Того

Того је држава у западној Африци. На југу излази 56 км дугом обалом на Гвинејски заљев, дио Атлантског океана, а граничи на западу с Ганом, на сјеверу с Буркином Фасо и на истоку с Бенином. Главни град Ломé красе плаже и палме у низу, али даље према унутрашњости земље, изненадиће вас дубоке долине и високе планине. Како наводе, у Тогу се може наћи понешто за свакога.

Сао Томе и Принципе

Мало је људи чуло за ова два 'успавана' острва која уједно чине и државу Демократска Република Сао Томе и Принципе. Налазе се у Гвинејском заљеву. Острва су један од другога удаљени 140 км и налазе се око 250 километара од сјеверозападне обале Габона. Подаци о природним љепотама ових острва 'цуре', но путници се некако оглушују на то. Миље пустих плажа, кристално плаво море идеално за истраживање роњењем, назубљене стијене, бујне прашуме, укусно свјеже воће, права кафа и плодови мора - треба ли вам још нешто?

Комори

Комори су острвска држава у јужној Африци. Налазе се у Мозамбичком каналу између острва Мадагаскара и афричког копна. Састоје се од три већа вулканска острва: Вазиђа (Grande Comore, 1.148 км²), Нзвани (Awouan, 425 км²) и Мвали (Mohéli, 290 км²) и неколико мањих. Традиционално стајалиште за бродове, Комори, некада је врвјело посјетитељима, данас има само 25.000 посјетиоца годишње. Ова тропска идила с једном од највећих свјетских лагуна незаслужено је заборављена дестинација.

Науру

Некад давно мали оствро Науру у облику крумпира био је међу најбогатијим земљама на свијету по становнику. Богатство је људима овог отока донио фосфат. Данас фосфата више нема, остали су напуштени рудници. Науру краси крајолик који евоцира на меланхоличну поезију - стјеновите и зелене површине, вјетровити океан и јата морских птица... Предивно! Република Науру је острвска држава у Тихом океану недалеко од екватора. По површини је нешто мања од Брача. Ова земља је најмања ванеуропска држава и најмања свјетска република те једина држава на свијету без главног града.

Ниу

Ниу је острвска држава у јужном Пацифику, у близини Тонге и 2.400 км сјевероисточно од Новог Зеланда. Има површину Ниуе од 260 км² и 13 насеља. Острво је највећи уздигнути кораљни атол на свијету. Ниуе види тако мало посјетиоца да постоје само два лета седмично по један из Аукланда (Нови Зеланд) и Апие (Самоа). Ниуе није класични рај на Пацифику, има тек неколико плажа, али исплати се завирити у неке фантастичне спиље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана