Зеленгора, најљепша учионица под ведрим небом

Радмила Ђевић
Зеленгора, најљепша учионица под ведрим небом

Фоча - Планина Зеленгора, која се налази и на мапи свјетских туристичких дестинација, овог љета прави је мамац за туристе и авантуристе из различитих крајева. Осим што је многи сврставају у најљепшу планину у Динаридима, они који је носе у срцу и који је често посећују кажу да је Зеленгора учионица под ведрим небом.

У "учионицу" се може ући из седам праваца макадамским путевима. За све истинске љубитеље природе, планинаре, туристе, спортисте, научне раднике врата су отворена. Зеленгора није обична планина. Питома тишина, пространства која се претварају у неодољиви зов за уживање у природи и са природом. Планина која се мора видјети. Свеједно из којег правца.

Због специфичности вегетације, Зеленгора је одувијек будила пажњу ботаничара, али представља прави рај и за спортске ловце и риболовце јер је дом за бројне врсте дивљачи и рибе. Али, најљепша на Зеленгори су њена језера. Осам глацијално-ледничких језера које планинари зову "горске очи".

- Најинтересантнија је туристима и планинарима јер је ниска и терен јој је прилагодљив. Ко је открије једном немогуће је да се не врати. Интересовање планинара и љубитеља природе за њена језера је велико, па већ годинама првог четвртка у августу организујемо акцију "Језера Зеленгоре" у којој учествује по неколико стотина планинара из земље и региона - прича Зоран Станојевић, планинар и секретар планинарског друштва које по овој планинској љепотици носи име.

Извори воде, којих на Зеленгори има скоро на сваком кораку, љети су право освјежење јер њихова температура износи између четири и шест степени. У Туристичкој организацији Фоче кажу да је Зеленгора потенцијално највеће излетиште на Балкану.

- Зато јер је, за разлику од осталих планина, најпитомија. Пружа изврсне услове за све врсте активног одмора, камповање, пјешачење, пливање у језерима. Ту су и куће за изнајмљивање које ће у идућем периоду путем пројеката бити адаптиране и уређене. Биће изграђен и видиковац на Борићу, прилази, маркирање и сигнализација су већ урађени. Осим бројних туриста за Зеленгору се интересују и научници и истраживачи из земаља ЕУ - рекла је Драгана Ивановић, директор ТО Фоча.

По Зеленгорским пашњацима некада су се напасала хиљаде грла стоке, коју су пастири догонили из разних крајева. И данас има катуна који за савремени свијет представљају праву атракцију.

У овом чистом планинском амбијенту љепоту употпуњава горско цвијеће. Енцијан, арника, маргарита, маћухица, звончац и розика врсте су које се могу пронаћи било гдје. Ријетки посјетиоци искористе прилику па уберу љековито биље за чајеве и справљање напитака, а многи љекари, управо због здравог амбијента, пацијентима са различитим сметњама препоручују боравак на Зеленгори.

Преко 2.000 метара

Са јужне стране Зеленгора је оивичена ријеком Неретвом, са запада планинама Хусадом и Радомишљом, врбничком ријеком и планином Малушом са сјевера, а њена источна граница је ријека Сутјеска. То је огромна висораван, са више оштрих гребена, а највиша је Брегоч са 2.015 метара надморске висине. Покривена шумама, пашњацима, цвјетним планинским пољима, о чему говори и њено име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана